villakamimicasamawar

Tuesday, September 13, 2011

Homemade Dadih

Hollaaa...lama sungguh cikNor cuti berbelog kan ???
Do u miss me??? What, no one !!! huhuuu...sadis nyer...yer la cikNor bukannyer blogger tegar time ada fre jer baru timbul...hahahaa...tak kisahlah tu janji bile ada sesuatu yg nk dikongsikan bersama...cikNor datang...sharing is caring...

Kali ni cikNor nak share resepi dadih sedap...homemade tau darling sume...Sebenarnya gambar yang cikNor tampal ni dadih yg cikNor buat masa gathering mysmjx batch 1986-1990 yg kitaorg buat kat Tekam Plantation Resort, dah lama 3 Julai ari tu...

cikNor buat 200 cups...cikNor mendadih benda alah ni sampai pukul 2.00am !!! Sebenarnya nak buat dadih ni senang jer tapi masa siang ari tu cikNor pi melenjan kat Bandar Pusat so malam baru start buat, hehehee...untuk member punya pasal xper lah cikNor tidur lewat sikit...apa-apa pun cikNor hepi pasal sume kata dadih tu sedap, jap jer dah abes dirembat...nak riak lah tu, hahahaa
....

strawberi yg cumell...for pinky gurl
 
coklat n strawberi...

yang ni faberite cikNor...keladi, very yummy...

jagung, jagung...mai beli, mai beli...


keladi n jagung pun nak inter frame gak...


Ini bukti yg menunjukkan dadih ni cikNor yg buat taw...
sebelah tangan tuang dadih sebelah tangan lg snap pic...wahh, kelass kau cikNor...hahahaa
 Oke, permisa semua ini bahan-bahannya ya :
20 gm agar-agar
24 cwn air (cikNor guna cup kecil yg isi dadih tu...alah cam pic atas tu)
1 tin susu cair
450 gm coffeemate
500 gm gula (cikNor guna 400gm jer...xsuke manis)
perisa keladi (cikNor guna perisa brand double lion)
perisa jagung (cikNor guna perisa brand double lion)
chocolate emulco
strawberry emulco

Cara-caranya :


*Agar-agar dimasak bersama dgn gula & air sampai larut.
*Masukkan susu cair, biarkan mendidih jap kemudian masukkan coffeemate kacau sebati.
*Bahagikan adunan kpd 4 bahagian campurkan setiap bahagian dgn perisa yg disukai.
*Tuangkan ke dlm cup kecil bila dah sejuk tutup cup dgn penutupnya & simpan dlm peti ais.
*Part yg akhir ni sume org taw...bile dah chill bolehlah kite makannnn...
P/S - kuantiti bahan yg cikNor kasi ni boleh menghasilkan 50 cups so kalau xnak buat byk juz guna ikut kuantiti tu tapi bahagi-bahagikan adunan tu pd beberapa flavour yg suke. Lg satu kalau nk buat yg coklat seeloknya guna chocolate emulco sbb kalau guna yg serbuk nanti serbuk coklat tu akn mendap kat bawah so tak shantekk arr...
hurmm...lepas ni xlakulah dadih kat pasar tani...hahahaa
Hepi Cooking (^_^)

No comments:

Post a Comment