villakamimicasamawar

Friday, June 3, 2011

Laksa asam mabelles...

uikss...tetibe cikNor rasa nak tayang laksa asam kat sini...hehee...bez kalau makan panas-panas...mabelless...Laksa asam senang dimasak sedap dimakan. Nak resepi...

Bahan-bahan:
1 bungkus laksa (kalau tak der yg basah boleh guna laksa kering tapi kene rendam lbh kurang 2 jam pastu rebus supaya lembut)
1 kg ikan kembung / ikan selayang / ikan tamban (rebus dulu ikan ni pastu sejukkan)
1 biji bawang besar
15-20 tangkai cili kering
5 keping asam keping
sedikit belacan (kalau tak nak letak pun tak apa)
garam secukup rasa
2 kuntum bungan kantan
sedikit daun kesum

Bahan tabur:
timun
limau nipis
telur rebus
kacang panjang
cili besar
-sebenarnya bahan tabur ni ikut tekak kite jew

Cara-cara:
-Kisar ikan masukkan dlm periuk
-cili kering + bawang + belacan dikisar halus kemudian campur dlm periuk yg letak ikan kisar tadi pas tu bolehlah dimasak, jgn lupa masukkan asam keping & garam.
-bile dah mendidih masukkan daun kesum & bunga kantan.
-bile asam garamnya dah terasa bolehlah matikan api.

Masa nak makan bolehlah ditaburkan dengan bahan-bahan taburan td...

hepi cooking (^_^)

No comments:

Post a Comment