villakamimicasamawar

Sunday, October 1, 2017

Mushroom and Cheese Wholemeal Buns

Assalamualaikum wbt...
Holla...just want to share my new recipe (^_^)

MUSHROOM AND CHEESE WHOLEMEAL BUNS

BAHAN BUN
270 g susu segar / 4 tbs susu tepung + 270 g air dingin
1/2 tsp garam halus
30 g butter
30 g gula kastor
1 tsp k-Fine cream / bread softener
300 g tepung high protien
100 g tepung wholemeal
10 g yis kering

INTI TOPPING
1 tin cendawan butang - hiris
2 ulas bawang putih
1 sdb minyak zaitun

  • Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan cendawan butang dan garam, gaul-gaulkan hingga mesra.
  • Matikan api dan sejukkan sebelum diletakkan atas bun.

BAHAN TOPPING
Keju cheddar parut secukupnya
Mayonis secukupnya

KAEDAH MENGGUNAKAN BREADMAKER

  • Masukkan bahan-bahan ikut urutan dalam breadmaker.
  • Tekan butang nombor 8 (Dough) - ulang step ini 2 kali.
  • Rehatkan doh selama 1 jam.
  • Keluarkan doh, tumbuk-tumbuk buang angin.
  • Timbang doh 35 - 40 gm kemudian bulat-bulatkan (boleh refer pada gambar)
  • Bila doh sudah kembang, tekan bahagian tengahnya.
  • Letakkan cendawan, keju cheddar parut dan mayonis dalam lubang yang ditekan tadi.
  • Rehatkan lagi 20 minit.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan. Suhu 170c selama 18 minit.
  • Angkat bun yang sudah masak dan sapukan butter semasa masih panas.
  • Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
KAEDAH ULIAN TANGAN
  • Masukkan semua bahan kering dalam mangkuk besar kecuali butter dan garam. Gaul-gaulkan.
  • Tuang susu sikit-sikit sambil diuli. Kemudian masukkan butter dan garam, terus uli hingga doh jadi licin dan elastik.
  • Rehatkan doh selama 1 jam (tutup bekas dengan tuala basah).
  • Kemudian keluarkan doh dari mangkuk, tumbuk-tumbuk keluarkan angin.
  • Timbang doh 35 - 40 gm, bulat-bulatkan.
  • Langkah seterusnya boleh refer gambar.

Proses ulian menggunakan breadmaker. 

Rehatkan doh hingga kembang, 1 jam.

Gelek doh yang sudah dibulatkan menggunakan rolling pin.

Rehatkan doh, bila sudah kembang tekan bahagian tengah supaya berlekuk (boleh tekan guna belakang sudu). Kemudian letakkan cendawan,


tabur keju cheddar yang diparut dan

paipkan mayonis...

Taburkan Italian Herbs atau Parsley Leaves (kalau suka laa...)

Rehatkan selama 20 minit sebelum dibakar.

Keluarkan dari oven terus sapu dengan butter. 

Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara supaya bun kekal lembut.

- HAPPY BAKING -

No comments:

Post a Comment