villakamimicasamawar

Monday, October 31, 2016

Asyura Kedah

Assalamualaikum wbt...
Holla...

Jom masak asyura Kedah pulak. Family cikNor Utara-Selatan jadi untuk berlaku adil kita buatlah dua-dua versi.



ASYURA KEDAH

Bahan-bahan:
2 cawan beras (rendam semalaman, toskan dan kisar)
1 cawan tepung beras (cap bunga teratai)
2 cawan gula merah - masak dengan 2 cawan air kemudian tapis
6 cawan air
5 biji pisang awak - potong kecil
1/2 biji labu - potong dadu
1/2 kg santan pekat
1 biji keledek oren - potong dadu & rebus empuk
1 biji keledek putih - potong dadu & rebus empuk
1 tin jagung
1 1/2 cawan kacang hijau - rendam kemudian rebus empuk
1 cawan kacang merah - rendam kemudian rebus empuk
3 helai daun pandan
sedikit garam
*bahan campuran atas pilihan masing-masing.  cikNor letak yang cikNor suka jer...hehehee

Cara-cara:

  • Satukan beras kisar, tepung beras, air dan santan.  Kacau bahan tersebut sebati.
  • Kemudian masak atas api. Masukkan gula merah dan daun pandan. Campuran tersebut hendaklah sentiasa dikacau.
  • Masukkan garam dan teruskan kacau hingga meletup-letup.  Kemudian masukkan ubi dan semua kekacang tadi.  Terus kacau adunan tersebut hingga benar-benar masak.
  • Terus kacau hingga adunan menjadi kental anggaran 1 1/2 - 2 jam.
  • Tuangkan asyura dalam bekas dan sejukkan.
*cikNor suka makan yang panas-panas...nyumm...nyummmm


First time buat, jadi masa tengah masak tu sambil ber-whatsApp dengan mak sedara cikNor kat Kedah tanya macam mana nak tau asyura dah masak...hahahaa, memasak secara PJJ.
Katanya kalau dah macam nampak pekat dan bila dikacau tak lekat di kuali tu tandanya da masak...


Siap masak cikNor sejukkan dalam bekas-bekas tu, macam biasa hantar kat jiran-jiran dan kawan-kawan terdekat.  Bekas kaler merah tu cikNor bawa ke tempat kerja, belanja kawan-kawan sekerja. Untuk diri sendiri cikNor amik 1 bekas kecik jer...sebab bukan nak makan banyak sangat pun just lepaskan rasa teringin jer.  Yang pasti masa baru angkat panas-panas tu cikNor da makan (^_^)

P/S - pastikan keadaan fizikal tangan kuat nak buat asyura sebab mengacaunya ala-ala macam nak buat dodol...hehehee
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment