villakamimicasamawar

Thursday, May 9, 2013

Bingka Ubi Kayu

Holla...
entry pertama cikNor dalam bulan Mei 2013...huhuu...lepas puas berhibernasi (macam beruang kutub yang duk berehat sepanjang musim sejuk tu...hahaa...)
Cuti panjang bukan sebab tak ada apa yang nak digossipkan tetapi cuti panjang disebabkan tak de keroje cari keroje...itu ler dea, dengan penuh tawaduknyer cikNor membaking sampai demam-demam dibuatnya...huhuu...
 
Sepanjang bulan April membaking kek ajer hidupnya...hahaa...en Hubby lak out station bulan tu so apa lagi cikNor menghabiskan hari-hari yang bosan tanpanya dengan membaking...sampai naik jemu tengok kek...hahaa...cheesy cheesecake, red velvet, chocolate moist, black and white russian...bla...bla...bla...penuh satu bulan dengan kek ajer !!!
 
Mei 2013
jom kita mengundi, jom kita mengundi...
cikNor balik kampung...Jengka 10 sebab menunaikan tanggungjawab sebagai warganegara Malaysia.  Biasalah kan, bila dah balik kampung macam-macamlah harta rampasan yang dibawa balik ke Jerantut...hahaa...antaranya adalah UBI KAYU...
banyaknyaaaa...my mum kasi...
 
So the first day, cikNor rebus ubi kayu lepas tu makan dengan sambal tumis ikan bilis...perghh...terangkat beb ! Lama dah tak makan makanan sempoi macam tu.
 
Alamak, ada banyak lagi !!! Aduyai...nak buat apa pulak yer ??? Nak buat lepat daun pisang pulak tak ada...nak kene pergi pasar, huh...malasnyer...
Nak cuba buat bingka la...tapi tak pernah buat pun seumur hidup cikNor, solutionnya...en Google lah, apa lagi...AKHIRnya...
jadilah jugak bingka ubi yang gojes ni...sedap sangat, maklum ler hasil karya sendiri (kalau yang sendiri buat sedap jer, biarlah orang tak nak puji pun...hahahaa) kalau tak sebelum ni nak makan jer order daripada my mum.
Tu diaaa...bingka ubi kayu cikNor. Terima kasih banyak-banyak pada tuan punya resepi sebab bagi resepi bingka ubi yang mudah dibuat tapi sedap dimakan. Sebelum ni pernah jumpa berbagai-bagai versi resepi bingka ubi...agak cerewet nak membuatnya sebab tu cikNor tak pernah nak cuba buat. Hinggalah cikNor jumpa resepi kak An ternyata amat mudah dan amat sesuai untuk orang macam cikNor, tak suka yang renyah...hihii...alhamdulillah, menjadi elok kejadiannya.
Kalau nak tau inilah pemarut yang cikNor guna parut ubi kayu tu...sampai nak relai bahu memarut...rasa cam besar jer otot tangan cikNor...hahaaa...tapi benda yang susah biasanya berbaloi-baloi.
Bila sudah masak, harum baunya...en Hubby tak sabar, nak jugak makan walau pun masih panas jadi bila dipotong masa panas cam gitu ler jadinya...
en Hubby kata tak apa rupa tak cantik janji rasa cantik...terharu cikNor sebab en Hubby makan dengan gumbiranya. Katanya first time makan bingka ubi buatan cikNor setelah 17 tahun kahwin...hahaa..
oke, ini bingka yang telah sejuk baru dipotong sebagaimana kata sifu...potong bila dah sejuk ya neng...
Bawa pergi tempat keje semua kata sebab tengok masterchef selebriti ker...owhhh...yer ke, cikNor tak tengok pun sebab tu tak tau yang depa sume buat bingka ubi...cikNor buat sempena ubi banyak sangat takut lak rosak simpan lama-lama (^_^)
Juri-juri kat tempat keje yang makan bingka tu kata, sedapnya bingka ni...kembang-kempis hidung cikNor...hahaa...
kak An, cikNor minta izin menayangkan resepi bingka ubi akak kat villakamimicasamawar yer...
 
BINGKA UBI KAYU (loyang 7")
 
Bahan:
4 cawan ubi kayu parut
1 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
 
Cara:
  • Panaskan oven, cikNor punya oven 180 celcius api bawah & 140 celcius api atas selama 20 minit.
  • Campurkan santan, gula, garam dan pewarna - kacau supaya gula hancur kemudian masukkan ubi parut gaul sebati hingga gula hancur.
  • Tuang dalam loyang, bakar selama 1 jam - 1 jam 30 minit atau hingga masak (cikNor bakar 1jam jer sudah masak elok).
  • Cucuk dengan lidi kalau nak tau dah masak atau belum, kalau tak melekat maknanya dah masak ler tu.
  • Tunggu sejuk baru potong.
  • kak An kata tak perlu sapu minyak pada loyang sebab santan pekat tu membantu bingka tadi keluar cantik dari loyang tanpa melekat (janji bingka tu dah sejuk baru potong...kalau still panas kompem la ia melekat yunk yer...)
     
Selamat mencuba...


7 comments:

  1. mmg sedap ni. kuih feveret mak KA hehehe

    ReplyDelete
  2. xpnah rasa lg benda tu...tp mcm sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahh...bingka ubi kayu a.k.a. bengkang ubi kayu jer pun...hehee
      tapi en. Jas mmang sedap taw...

      Delete
  3. Urban bingka ciknor ada stoberi! Bingka pojaan sang arjunaku nih! Mmg hebak. X dpat yg dlm pinggan cung tupun x pe janji kasi ai korek kerak2 dia buleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa...bukannya apa Chah nak kasi glamer sikit bingka ubi kayu ni...

      Delete
  4. salam puan, tertarik dengan bingka ni, sbb nampak simple dan tak renyah.. cuma nak tau ada alternatif lain tak if takde oven atas bawah mcm puan ni...saya ada microwave oven, canggih tapi tak reti guna...huhu...kalau bakar atas api jadi tak yer?

    TQ atas jawapannya ya...(Nuryn.)..

    ReplyDelete