Monday, October 24, 2011

Kerabu Sotong

Hari Isnin...24 Oktober 2011, cikNor cuti-cuti Malaysia ler...uhhh...bez nyer cuti, cikNor memang suk0 dengan perkataan CUTI tu...
Hari ni sume warga Pahang bercuti sempena Hari Keputeraan Sultan Pahang (yang berada di Pahang jer la...kalau awak org Pahang tapi duk kat negeri laen lupakan saje...hihiii...) owhhh...tu pasal lah cikNor cuti yer.

Bangun pagi tadi terus susun agenda ari ni...basuh kain, jemur kain, mengemas, buat sarapan...hurmmm...satu jer yang cikNor kurang rajin, nak kene ke kedai runcit beli barang basah...malas sungguh yang tu... en Hubby lak tak ada, out station jadi suka @ tak suka cikNor kene jugak ler...huhuu

Sebenarnya cikNor memang dah plan nak buat kerabu sotong...dah beli pun sotong & daun ketumbar cumanya bahan-bahan lain nak kene explore kat kedai runcit. Banyak hari dah duk mengidam kerabu sotong ni sampai dah ngences...hahahaa

Akhirnya.....

Kerabu sotong


Sedap sangat kerabu sotong tu...dak Danial yang agak cerewet pasal makanan pun boleh makan hingga menjilat pinggan dek penangan kerabu sotong cikNor ni. Huhh...kembang jap rasa bile dengar puji-pujian daripada dak Danial, harap die ikhlas puji bukan sebab takut cikNor merajuk langsung xm0 masak untuk die dah ler...hahahaa
Sekarang mari kita share resepi sedap ni...tapi tak pasti lah orang laen buat macam mana, ini stail yang cikNor buat...cuba la buat kalau sedap bagi taw kawan-kawan kalau tak sedap diam jer taw jangan kutuk-kutuk...hahahaa

Bahan-bahan:
7 ekor sotong (ni wajib ler ada sebab namanya pun kerabu sotong kalau tak jadi nama laen lak!)
1 biji lemon
1/2 labu bawang besar Holland (bawang besar yang kaler kuning tu) - potong dadu
2 biji tomato - buang biji, potong dadu
3 urat kacang panjang - potong kecil
1 batang kacang botor (kalau tak ada tak apa) - potong kecil
1/4 cawan sos ikan (cikNor tak guna garam sebab tu letak banyak sos ikan)
1/2 sudu besar gula perang (boleh jer kalau nak guna gula pasir, cikNor suke guna gula perang sebab kurang manis)
8 biji cili padi - potong kecil
3 tangkai daun ketumbar - hiris

Cara-cara untuk menjadikan sotong tu kepada kerabu sotong:
  • sotong dibersihkan - tak kisah nak potong macam mana pun janji senang untuk dimasukkan ke dalam mulut (kalau nak comel, buang kulit sotong pastu potong jadi segi 4 & kelar-kelarkan...nanti bila direbus sotong tu jadi bercorak mcm kat gambar atas tu).
  • sotong direbus sekejap (panaskan air sampai mendidih kemudian masukkan sotong kacau sekejap agak sotong tu dah masak angkat & tos. Jangan over cook nanti sotong jadi liat mcm getah sekerap lak...hahaha). 
  • dalam mangkuk besar masukkan cili padi, bawang, gula perang, air lemon & sos ikan - kacau rata supaya gula larut.
  • masukkan tomato, kacang panjang & kacang botor...gaul-gaulkan kemudian masukkan sotong yang telah direbus tadi berserta dengan daun ketumbar gaul sebati supaya mesra sume bahan.
  • setelah cukup rasa masam, manis & masinnya bolehlah dihidangkan bersama dengan nasi putih. (tapi sebenarnya cikNor suke ratah cam gitu jer..hehehee)
*tujuan buang kulit sotong tu supaya nanti kerabu kite tak bertukar jadi kaler merah...nanti tak lalu pulak nak makan...merah jerrr

Oke, sudi-sudikan lah mencuba nyer...

Happy Cooking (^_^)

2 comments:

  1. Duhhh..x jadi lauk ni..abih kena ratah je... Sedapnye...

    ReplyDelete
  2. Chah,
    memang sedap ratah lg drp mkn dgn nasi,ngelat nak ratah sotong jer tu sebenarnya...hahaha

    ReplyDelete