Plate kek tu terbesar sikit sebab ciNor tak perasan pulak yang plate saiz kecik dah tak ada kat gobok baking cikNor, nak ke kedai udah malam so belasah jer la yang mana ada...hehehe |
Basic kek tiramisu ni cuma sponge cake jer...kemudian cream cheese. Untuk entry kali ni cikNor tunjuk secara ringkas jer sebab cara nak buat sponge cake & buat cream cheese frosting dah pernah cikNor post kat entry yang terdahulu....boleh rujuk kat SINI.
Hiasan itu ikut kreativiti masing-masing ler...cikNor wat sempoi jer... parut coklat salut keliling kek...siappp |
Boleh tayang kek sebiji jer la pasal nak potong tak boleh...orang punyer |
Kat atas kek tu cikNor tabur dengan serbuk koko |
Close-up |
Firstly, kene baked sponge cake dulu...cikNor buat kek perisa mocca |
Kemudian buatlah cream cheese frosting... |
Air nescaffe tanpa gula, anggaran 1/2 cawan, kalau tak nak guna nescaffe boleh jugak guna coffee emulco |
Sponge cake yang dah sejuk dipotong jadi 3 bahagian |
Ini rupa bentuk yang dah dipotong cantik...hehehe |
Sapu dengan air nescaffe hingga menutupi seluruh kek ke atas semua kek yang dipotong tadi |
Letakkan cream cheese hingga tutup permukaan kek |
Tabur serbuk koko. Ulang langkah tadi hingga habis semua kek yg dipotong tadi |
Bila dah siap di-layer-kan kesemua kek tu, masukkan dulu dalam ice-box supaya keras sikit cream cheese tu baru senang nak hias klu tak meleleh pulak cream cheese tu dah tak semenggah rupe nyer. Kemudian tutup keseluruhan kek dengan fresh cream. cikNor guna fresh cream coklat....yummy...sedappp
Last posing sebelum hantar kepada tuan punya... |
jeng...jeng...ini kek yang dah siap nak hantar kepada kak An...tQ kak An sebab order kek kat cikNor...
sedapnya cik nor...nak oder 1 la...hehe
ReplyDeletetiramisu 1 siapp...
ReplyDeleteSalam Cik Nor..
ReplyDeleteErr owang jengka ekk..Jengka 10
err..err..saya asal owang jengka jugak..
jengka 11...berjiwan kita ekk
camno ciknor poton kek tu sama rata je...
kalo saya poton konherm senget benget..ce citer..ce citer.. ;-)
Salam CA,
ReplyDeletewahhh...jumpe owang kampung erkk,suke nyerr...jengka 10 ~ jengka 11 memang jiwan lerr...dekat tuuu
kek tu sama rata yer,tgh mo0d oke la k0t sbb kekadang senget gak...hehehe...
petuanyer...kene potong ngan penuh kasih sayang k0t (^_^)
mantap
ReplyDeletesalam kenal
ReplyDeletesemoga bermanfaat
ReplyDeletetips yang bagus
ReplyDeletecik nor...my uncle duduk jengke 10 sure u kenal ..mesni pomen.
ReplyDelete