Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam
1 biji tomato
1 btg serai
1 biji bwg bsr
2 ulas bwg putih
1 inci halia
beberapa biji cili padi
1 sudu bsr sos tiram 5 sudu bsr kicap pekat manis...klu nk sdp kicap kipas udang
sedikit minyak utk menumis
- ayam dilumur garam + kunyit, goreng setengah msak.
- tomato + bwg bsr + bwg putih + halia dikisar halus.
- panaskn minyak, serai dititik dan tumis.
- kemudian masukkn bhn kisar dan tumis hingga wangi.
- masukkn kicap & ayam yg tlh digoreng td berserta dgn cili padi (cili padi masukkn sebiji2 jgn tumbuk...klu nk tumbuk pun boleh jugak,polis xtangkap...hehehe)...bknnye apa klu masukkn sebiji2 bdk kecik nk mkn xlah pedas itu jew sbbnye =)
- klu nk byk kuah ltk sedikit air...lastly masukkn sos tiram kacau rata2 bile dah agak sedap...ta da...boleh angkat & makan dgn nasi putih.
No comments:
Post a Comment