villakamimicasamawar

Friday, April 29, 2011

Asam Pedas Ikan Pari

Hurmm...nk masak apa yer ari ni??? Asyik makan ayam jew, apa kata ari ni kite makan ikan lak...kite masak ikan pari, nak tak? Kalau nak taw ikan pari ni bukan jew sedap dibakar & cicah ngan air asam. Kite leh gak wat masak lemak cili api, kari, pecal (masakan raja-raja Jawa ni...laen kali aku ajar wat resepi nih) atau asam pedas...janji ikan pari tu tak bau hancing. Oke,ni nak bg tips macam mana nk pastikn masakan kite sedap dan tak berbau...masa beli kat pasar kite pastikan tak ada bau hancing...kalau ada bau jgn beli sebab kalau basuh ngan air asam pun bau tu takkan ilang. Sebelum cuci,buangkn bahagian perut yg ada tulang putih tu (buang sume sampai tak der langsung bahagian tu), kemudian lumurkan ikan pari tu ngan asam jawa (limau nipis pun boleh) dan tepung beras (tak der tepung beras, tepung gandum pun oke)...biarkan selama 10 minit pastu cuci sampai bersih. Oke, kite wat masak asam pedas...ini asam pedas versi aku...so memang sempoi arr...
Haaa...tengok ikan pari tu yg akn jadi mangsa kite...hahahaa..
Ini pulak bunga kantan dan daun kesum...kot-kot ada yang tak kenal...hehehee...dua bahan ni wajib ada kalau tak, tak menjadi la asam pedas kite. Sekarang kite lihat bahan-bahannya, kalau tak der bolehlah pegi beli kat pasar sekarang juge...

Bahan-bahan:
1 ekor ikan pari, saiz sedang
15 tangkai lada kering (kalau nk lg pedas boleh letak lebih)
1/2 labu bawang besar (aku masak memang suke guna bawang besar sbb cepat, kalau bawang kecil dalam 5 biji)
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit
1 batang serai
1 kuntum bunga kantan
beberapa helai daun kesum
sedikit belacan
minyakuntuk menumis
sedikit asam jawa
garam secukup rasa

Cara-caranya, yer puan-puan...

  • lada kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai, kunyit, belacan dikisar halus (tips- letak minyak sikit dalam bahan-bahan tu semasa kisar spy bahan-bahan yg dikisar jd halusss...hahaha...macam iklan nescaffe lak!)
  • panaskn sedikit minyak tumiskn bahan yg dikisar td sampai garing dan bau wangi.
  • kemudian masukkn air asam jawa (agak-agak 3 sudu besar), sedikit air dan garam.
  • bile mendidih masukkn ikan pari (tujuan bg mendidih kejap spy ikan pari td tak hanyir sbb kuah dah betul-betul panas...tips lg tu)
  • pastu masukkn bunga kantan, daun kesum dan kacang bendi (kalau nk letak terung atau tomato pun boleh).
  • bile dah rasa asam garamnya cukup dan kuah pun dah mendidih elok bolehlah matikan api dapur. Jgn lama sangat atas api nanti lodoh lak kacang bendi tu...tak sedap.
Nampak sedap...kalau makan lg sedap kot..hehehee
taa daaa...dah siap pun asam pedas ikan pari kite.
hepi cooking (^_^)

No comments:

Post a Comment