en. Hubby punyer faberite...laksa Johor |
Kat bawah ni bahan-bahannye yea Cik Kiah :
1 ekor ikan tenggiri (kalau xder ikn kembung/selayang pun boleh tapi 1kg jgn lak 1 ekor!)
2 paket kecil rempah kari ikan
1 biji kelapa (amik santan jer...hampasnyer buang taw...)
2 sudu besar kerisik
2 keping asam keping
1 ikat daun kesum
2 batang serai
2 inci halia
1 bungkus spegeti
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
ulam untuk tabur atas laksa (timun, kacang panjang, bunga kantan & daun pudina)
limau kasturi
sambal belacan
Sekarang mari kite tengok mcm mna nk masak lak.
- Ikan direbus, keluarkn isinya & kisar.
- Bawang merah + bawang putih + halia + serai dikisar lumat (Bahan A).
- Tumis bahan A sampai wangi lps tu masukkan rempah kari masak sampai pecah minyak.
- Masukkn isi ikan & santan (kalau agak pekat, tambah air sikit taw).
- Kisar daun kesum kemudian campurkn dlm kuah td.
- Masukkn asam keping & garam secukup rasa.
- Masak kuah sampai mendidih.
- Jangan lupe rebus spegeti sampai lembut kalau tak mkn kuah jer pulak...
- Ulam-ulam td dihiris comey-comey untuk tabur atas laksa.
- Bile dah siap bolehlh memulakan upacara....makannnn =)
No comments:
Post a Comment