- 1/2 ekor ayam (letak garam & kunyit, goreng separuh masak)
- 1/2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 15 biji cili padi (yg kaler hijau taw sbb klu kaler merah nanti bile masak xjadik kuning macam dalam gambar kat atas tu)
- 2 batang serai
- 2 cm halia
- 2 cm kunyit
- bebrapa helai daun limau purut
- minyak utk menumis
- garam
- 1 keping asam keping
- 1 cwn air
Cara-caranya:
*bawang besar, bawang putih, kunyit, halia, serai & cili padi dikisar halus.
*panaskn minyak pastu tumis bahan yg dikisar tadi sampai garing & pecah minyak.
*bile dah garing & pecah minyak masukkn 1 cawan air berserta dgn ayam yg digoreng td.
*masukkn asam keping & garam secukup rasa.
*masakkn semua tu sampai agak sebati & sedikit kering.
*lastly, masukkn daun limau purut.
*klu nk ada kuah tambah air pastu bile dah mendidih matikn api.
Senang kan?! Hurmm...mestilh sbb aku suke masak yg mudah-mudah tapi sedap...hehehe. Resepi tu xpayah susah-susah nk g kait kelapa kat belakang rumah (tu pun kalau ada pokok kelapa kat rumah kalau tak pokok kelapa kat kedai,hehee...)sbb xguna santan...haaa...dah jimat tu, kelapa kan mahal. Sudi-sudiknlah mencuba resepi aku ni terutamanya follower aku yg nama Kak Meed tu...hehehee
Hepi Cooking (^_^)
ish3x untuk k.meed jer ker hehehe bukan MUMMYdah nnti mummy msak test n tag nora yer muehehehe
ReplyDeletehahaa...yea la utk MUMMYdah gak...ermm,kecik ati yer.dah jadik tutorial masak-masak la pulak belog aku ni...hehee,i l0ike.tQ,MUMMY sbb support aku...sob..sob...trharu
ReplyDelete