"Mamak kasi tosai sama kari ayam!
"Tosai sama kari ayam, siap!!!"
hahaha...tu dialog kat restoran mamak.
Sekarang cikNor nak kasi resepi yang order kat restoran mamak tadi. Menu ni cikNor baru dapat daripada adik ipar yang kat Taman Perling, Johor...hasil ziarah sempena hubbynya balik dari haji. Hubby adik ipar cikNor berketurunan mamak ( used in Malaysia to describe the Indian Tamil Muslim community and culture - From Wikipedia, the free encyclopedia )sebab tu die dah jadi terror dgn masakan mamak.
Sebenarnya dah lama cikNor nak cuba buat tosai tapi tak de cikgu yang nak rujuk. Masa ke Taman Perling tu tengok makcik adik ipar cikNor tengah duk buat tosai jadi cikNor pun terus jalankan soal siasat pasal benda alah tu. Makcik tu pun ajar cikNor dengan rasa bangganya...hehehe
Maka berjayalah cikNor buat tosai sendiri, yang selama ni di-oder dari restoran mamak jer. Humang aii, sonang jer wat tosai ni ruponyo...apo yang ponting...kono rajin & ado lak bahan-bahannya.
Adik ipar cikNor siap ajar cara buat kari mamak lagi...pakej belaja buat tosai |
Hidung mancung cikNor yang dah sedia mancung tu bertambah mancung bila dah dapat buat tosai sendiri...hahaha...belagak la tu |
1 cawan uluntu
2 cawan beras
segenggam nasi
1 sudu teh garam
Cara-cara :
- Uluntu & beras direndam semalaman.
- Keesokkan pagi kisar uluntu & beras bersama segenggam nasi serta garam, kemudian peramkan selama 8 jam.
- Kemudian bolehlah dimasak macam lempeng...kalau nak mudah guna kuali non-stick sebab tak melekat, kalau tak der guna jer kuali leper buat roti jala - sapu sikit minyak kemudian tuang adunan tosai, ambil tudung kuali tutupkan masa menggoreng tu supaya cepat masak. (gunakan api kecil).
- Bila dah masak lipat dua dan angkat...tak perlu dibalikkan.
Sesapa yang tak taw apa tu uluntu, inilah bendanya...kacang untuk buat tosai |
Beras, uluntu & nasi yang siap blender diperamkan selama 8 jam...nampak macam buih-buih halus, don't worry tu tandanya adunan dah menjadi. |
Tak berapa nak bulat bentuknya tapi oke ler...hehehe |
Bahan A
1/2 ekor ayam
1 1/2 paket rempah kari ayam
1 biji tomato - dikisar (ini cikNor pandai-pandai tambah sebab nak ilangkan pedas kari)
2 biji kentang - belah 4
2 cawan air
Bahan B
2 cawan santan kelapa
Bahan C
3 biji bawang merah - mayang halus
3 ulas bawang putih - mayang halus
2 tangkai daun kari
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak :
- Bahan A disatukan dalam periuk dan dimasak hingga rempahnya wangi & agak pekat.
- Masukkan santan & garam secukup rasa.
- Bahan C ditumis hingga naik bau kemudian tuangkan ke dalam Bahan A, biarkan mendidih seketika kemudian matikan api dan sedia untuk dimakan bersama tosai tadi.
Happy Cooking (o_O)
ciknor laling, tq lebiu...lama doh mokcik manis cari resepi tosai ni... uluntu, uluntu, uluntu, uluntu..ok ingat dah..heheheh
ReplyDelete...tu nk g kedai beli uluntu ke
ReplyDeletejln elok-elok tersepak batu kang uluntu
jadi ubat kutu lak...hahaha