villakamimicasamawar

Tuesday, December 20, 2011

Kek Lapis Cheese Persona

Salam penuh kasih sayang buat sume...(tiba-tiba lak ayat bunge...hehehe)

Tahun ni tahun terakhir cikNor berada di Jengka mulai tahun depan cikNor akan berhijrah ke tempat lain pulak. Hampir 14 tahun cikNor menaburkan bakti sebagai pendidik di SK Jengka 1 tibalah masa cikNor untuk berkhidmat di tempat baru. Moga di tempat baru nanti cikNor akan terus sukses dan tidak jemu menjadi pendidik.

Walau pun cikNor dah berhijrah ke tempat baru hobi baking-membaking tetap di hatiku...masak then makan...hurmmm...bez kan (^_^)

Seronok jalan-jalan nengok belog orang. Hurmm...terjumpa resepi kek lapis cheese persona kat belog ryo. Sangat-sangat mudah dan nampak menyelerakan. cikNor check kat icebox tengok cream cheese ada, fresh milk ada...hurmm...biskut marie jer xde.oOO...xpe boleh p beli kat dMart Jengka 10 jer.
Maka terhasillah makanan yang bisa memenuhi selera cheesemania untuk spesis mamalia macam cikNor...hahaha (satu lagi produk yang boleh mendumoxkan cikNor...gebuss gitu...hahaha)

Special THANKS to ryo dengan resepi bez ni...(mummyDah mesti nak try buat ni pasal...hehehee) boleh ke
SINI utk kesahihan story.
Rupa Kek Lapis Cheese Persona yang baru dikeluarkan dari icebox. Bahagian atas
kek tu ditabur dengan serbuk biskut marie yang dah dikisar halus.

Siap potong-potong...pas tu makannn...

Yang ni dah dmasukkan dalam tupperware untuk dibawa ke rumah adik ipar.


Close-up kepada watak utama...KEK LAPIS CHEESE PERSONA
Oke, sekarang mari kita share resepi brother ryo ni.

Bahan-bahan :

Bahan A
2 paket biskut marie coklat (brand LEE - sama macam ryo guna)
300 ml susu segar - dipanaskan suam-suam jer (ryo guna 500ml)

Bahan B
500 gm cream cheese (philadelphia atau tatura tapi cikNor suka yang philadelphia lagi sedap cheesenya)
10 ml jus lemon (ryo guna susu segar)
1/2 cawan gula kastor

Cara-cara:
  • Cheese dan gula disatukan - pukul hingga gebu kemudian masukkan jus lemon dan pukul lagi hingga sebati.
  • Sediakan bekas yang sudah dilapik dengan baking paper / kertas minyak / plastik - lebihkan hujung baking paper / plastik / kertas minyak supaya mudah nak tarik keluar kek.
  • Panaskan susu segar - suam jer.
  • Ambil biskut celup dalam susu suam (sekejap jer jangan lama nanti lembik pulak) terus susun dalam loyang tadi.
  • Kemudian lapiskan dengan cheese, ratakan cheese hingga menutupi lapisan biskut tadi.
  • Ulang melapis dengan cara yang sama hingga habis (pastikan bahagian cheese berada di lapisan yang terakhir)
  • Kisar lebihan biskut marie kemudian ayakkan ke atas lapisan cheese tadi.
  • Kemudian simpan dalam peti sejuk selama 6 jam atau sampai betul-betul keras sebelum dipotong.
NOTE - tekan sikit permukaan biskut supaya padat.

Selamat mencuba & Happy Cooking (^_^)

No comments:

Post a Comment