Hari ini cuaca nampak agak cerah...matahari pun dah muncul setelah sekian lama kalah dengan awan mendung maka bolehlah cikNor menjemur kain dengan gumbiranya sebab hari ni mendobi sakan setelah 2 hari air terputus...lega rumah cikNor paip dah keluar air walau pun masa kat kedai runcit tadi cikNor dengar ada lagi beberapa kawasan rumah kat Jengka 10 yang tak ada air...ciann...cikNor paham...sangat-sangat paham kalau air tak ada ni...itulah masalah dari dulu hingga kini yang tak pernah selesai kat Jengka ni.
Kat kedai tadi cikNor ternampak ikan keli...TINGGG...idea, nak masak pecel keli kot...makanan raja-raja Jawa tu...hehehe...faberite en Hubby ni, maklum ler JawaWorld :-)
Pecel Ikan Keli |
Close up sikit rupe pecel tu... |
Inilah daun kencur @ cekur. Kat sebelah daun tu ubinya... ada rupe macam kunyit tapi kaler putih & bau wangi |
Ikan keli yang cikNor beli kat kedai tadi...ada 5 ekor tapi yang 2 ekor tu besar sangat jadi cikNor beli 3 ekor jer la. Ikan keli kalau besar sangat tak sedap sebab isinya liat.
Tumbuk sume bahan dengan lesung jangan dikisar sebab kureng sikit rasanya kalau dikisar |
3 ekor ikan keli (bersihkan dan bakar hingga masak)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
12 biji cili padi
3 helai daun limau purut (disiat-siat)
3 helai daun kencur (dihiris halus)
1 inci belacan
1 inci ubi kencur
garam secukup rasa
1/2 sudu teh gula
1 mangkuk santan pekat
1 keping asam keping
Cara-cara:
*bawang merah, bawang putih, cili, belacan digoreng dengan sedikit minyak.
*kemudian bahan yang digoreng tadi ditumbuk lumat bersama dengan ubi kencur.
*masukkan bahan yang telah lumat ditumbuk ke dalam periuk bersama santan, garam, gula & asam keping.
*sentiasa kacau kuah pecel tersebut agar tidak berketul & pecah minyak.
*biarkan mendidih sebentar kemudian masukkan daun kencur & daun limau purut kacau sekejap.
*angkat kuah pecel & siramkan atas ikan keli bakar tadi.
Cubalah baru taw macam mana rasanya...sedappp |
Happy Cooking (^_^)
No comments:
Post a Comment