Sekarang mari kite potong & mkn sama-sama...
Bahan-bahan (untuk loyang sebesar 7cm) :
3 biji telur ayam gred A
1 cwn gula (buat gula hangus)
3 keping roti putih (buang tepi yg kaler coklat tu)
1/2 cwn gula
1 cwn susu cair
1 cwn air
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar vanilla
- tuangkan gula hangus dlm loyang (rata dlm loyang tu)
- atur roti hingga menutupi lapisan gula hangus
- pukul gula+telur+vanilla sampai sebati & larut (jgn over pukul nanti jd berbuih msa kukus, tak comey woooo...)
- masukkan susu cair, kacau sebati
- masukkan air + tepung kastad (yg dah dilarutkan dengan sedikit air)
- kacau rata supaya sebati
- tuang adunan dlm loyang tadi (tapis adunan msa tuang supaya xder yg ketul-ketul)
- kukus antara 30-45 minit
- kalau nak taw da masak @ tak, cucuk tgh-tgh puding tu dgn lidi. klu xder lekat kat lidi maknanye da masak
- kalau nk lg sedap simpan dlm peti ais dulu pastu baru mkn...mmmm,yummy
TIPS ~ buang pusat telur ( kaler jernih yg melekat kt kuning telur spy puding kite tak bau hanyir).
Selamat mencuba, hepi cooking =)
No comments:
Post a Comment