Assalamualaikum...
Holla dear,
Hurmm...let's make walnut carrot cake!!! It's the another one of my favourite cakes after the red velvet. I love it so much cause of the taste and the sweet smell of the spices. The taste will be more opulent if you put the cream cheese frosting as a topping...owhh...in heaven!!! Trust me, you will not regret...hahahaa...
Sebelum ni cikNor pernah pos resepi kek lobak merah. Tapi yang ini lain sikit resepi dan cara mengadunnya. Kredit untuk kawan cikNor dari Kedah...namanya Zanariah Zain a.k.a. Comel, sangat hebat dalam bidang masak memasak. Kitaorang berkawan sejak zaman study di MPPM hinggalah sekarang. Kalau nak tahu dia ni adik chef selebriti yang hebat di Malaysia, chef Zubir.
Masa belajar dulu kitaorang 4 bersaudara...geng budak nakal...hehehee
cikNor, Comel, Ani (Zahrani) dan Ajun (Junaidah)...selepas sekian lama putus hubungan kami dipertemukan semula melalui laman sosial facebook. Insyallah moga silaturrahim ini akan terus berkekalan...
Memang cantik gebu dan naik elok jer kejadian kek ini. cikNor cuma ubah sikit cara mengadunnya, sebab kawan cikNor kata dia buat kek ni jadi cam padat...and one more thing, cikNor memandai-mandai jer tambah All Spices. Resepi yang dak Comel bagi tak letak apa-apa rempah pun tapi cikNor memang sukakan kek lobak bila dicampur dengan rempah, bau dan rasanya lagi bangkit.
Baunya sungguh menggoda...tak sabar nak potong!
cikNor tak letak topping pun sebab dah tak sabar nak makan (^_^)
KEK LOBAK MERAH
Bahan-bahan :
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sdt serbuk All Spices
1 sdt baking powder
5 biji telur
1 cawan gula kastor
2 1/2 cawan lobak merah parut
1 cawan minyak jagung
secubit garam
1 cawan walnut - panggang dan cincang kasar
1/2 cawan kismis - cincang
Cara-cara :- Panaskan oven 15 minit, suhu 180 celcius.
- Satukan tepung, serbuk All Spices, baking powder dan garam, kemudian ayak.
- Telur dan gula disatukan, pukul hingga kembang.
- Masukkan minyak, pukul sebati.
- Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit, pukul sebentar.
- Masukkan walnut dan lobak parut kemudian kaup balik hingga sebati.
- Masukkan adunan dalam loyang 8 in yang telah digris butter dan dilapik baking paper.
- Bakar selama 45 minit, suhu atas 140 celcius dan suhu bawah 180 celcius.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment