villakamimicasamawar

Monday, July 15, 2013

Tart Bunga

Hollaa...selamat berbuka puasa
Kita sambung cerita tentang kukis lagi. Kali ini cikNor pos resepi tart bunga yang sedap rasanya dan menawan rupanya.

Resepi ini cikNor dapat daripada kak Nor Secubit Garam. cikNor memang penggemar tart gulung tapi nak membuatnya amatlah 'bercinta' sebabnya nak menekan tepung tu sampai sakit-sakit jari dibuatnya...so dalam duk 'mengoogle' tu terjumpalah tart bunga yang menawan di blog kak Nor...alhamdulillah, terima kasih kak Nor sudi kongsi resepi. Bersemangat cikNor nak membuatnya sebab yang ini kompem tak sakit tangan pastu cumel lak tu..."saya suka...saya suka!!!" - intonasi macam Mei Mei dalam citer Upin Ipin taw...hehehe

Sedap sangat tart bunga ni...pastrinya pun tak berapa manis so bila lawan dengan inti nanas tu, hurmm...mabeles beb!
kak Nor, minta izin share resepi yer (^_^)

TART BUNGA
Sumber : kak Nor Secubit Garam

Bahan-bahan:
250 gm butter
2 sdb gula kastor
2 sdb minyak sapi
1 biji kuning telur
1 sdb tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
secubit garam - anggaran 1/4 sdt
jem nanas secukupnya - bulat-bulatkan sebesar syiling 10 sen
*3 1/4 cawan tepung gandum - kalau nak buat tart gulung
*3 3/4 cawan tepung gandum - kalau nak buat tart bunga
- kalau nak buat tart bunga masukkan tepung sedikit demi sedikit, agak-agak doh sudah boleh dicanai dan dibentuk berhenti masukkan tepung. Kalau terlebih tepung, doh akan jadi keras nanti bunga akan patah semasa dimasukkan dalam paper cup.

Hiasan :
1 biji kuning telur
1 titik pewarna kuning
1 sdt air
- bancuh sebati

Cara-caranya :
  • Panaskan oven suhu 180 celsius selama 15-20 minit.
  • Tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung diayak.
  • Pukul butter dan gula hingga berkrim.
  • Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam...pukul hingga sebati.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga jadi doh yang boleh dibentuk.
  • Rehatkan sebentar (15 minit).
  • Terap dengan acuan bunga, masukkan dalam paper cup. Tekan sikit supaya berlekuk bahagian tengah bunga.
  • Letakkan jam nanas di tengah-tengah pastri.
  • Bakar selama 20-25 minit, suhu 180 celcius (bergantung pada oven masing-masing)
TIPS untuk dapatkan glis telur yang cantik atas tart 
- bakar separuh masak kemudian sapu dengan kuning telur, bakar lagi hingga masak sempurna. 
Ini tart bunga yang belum dibakar dan diglis telur. Letakkan paper cup dalam acuan / loyang muffin supaya paper cup tidak kembang semasa proses membakar.

P/S - cikNor terlupa nak snap gambar acuan yang cikNor guna...nanti ler esok cikNor upload yer.

HAPPY BAKING

1 comment:

  1. mmg comey biskut ni...mkn pun sedap...nak buat tu boleh thn jgk la lecehnya,bg diriku yg keras tangan ni...

    ReplyDelete