cikNor dah lama simpan bahan ni cuma tak berapa sempat nak pos jer...tengok kat dalam buku sangat menggoda...donut kayu manis, nampak lembut dan gebusss jer.
Resepi daripada buku Wendy Kor, memang sedap dan lembut. Walaupun semalaman donut still lembut, teruja nak kongsikan bersama.
Bayangkan...bayangkan...kelembutan dan kegebusannya itu...
DONUT KAYU MANIS
Resepi : Wendy Kor (Buku Donut)
Bahan A
400 gram tepung roti
100 gram tepung kek
10 gram yis kering
Bahan B
80 gram gula kastor
10 gram garam halus - cikNor guna 1/4 sudu teh
20 gram susu tepung
Bahan C
50 gram telur (1 biji telur gred A)
250 gram air sejuk
Bahan D
100 gram mentega
Bahan E
10 gram serbuk kayu manis
80 gram gula kastor
- campurkan kedua-duanya.
Cara-cara :
- Campurkan Bahan A, masukkan Bahan B dan Bahan C, pukul pada kelajuan sederhana selama 5 minit.Tambahkan Bahan D teruskan memukul selama 10-15 minit sehingga doh menjadi licin dan anjal.
- Rehatkan doh, tutup dengan plastik supaya doh tidak kering. Biarkan doh mengembang 30-40 minit hingga menjadi dua kali ganda daripada adunan asal.
- Canaikan doh pada ketebalan 1- 1.5 cm. Rehatkan 10 minit terap guna penerap donut, letak dalam dulang rehatkan selama 30 minit supaya doh mengembang secukupnya.
- Panaskan minyak secukupnya, goreng hingga keperangan.
- Angkat, toskan. Biarkan sejuk sebelum digolekkan ke dalam campuran serbuk kayu manis dan gula.
Cara cikNor :
- Bila doh sudah mengembang, bulat-bulatkan doh seberat 40 gram.
- Leperkan doh, buat lubang di tengah-tengah doh (guna penutup botol air mineral jer).
- Rehatkan 20-30 minit, panaskan minyak goreng hingga masak keperangan.
- Toskan dan sejukkan kemudian golekkan dlam campuran serbuk kulit kayu manis.
- cikNor buat cara ini supaya donut tu jadi sama besar, kalau guna cara macam Wendy Kor cikNor buat tak jadi sama besar...huhuu...tak pro la.
oke, selamat mencuba pasti tidak menghampakan...
amboi...xpnah try ni...nampak menarik...
ReplyDeletebkn jer menarik tapi sodap jang oiii...hehee...
Deletetry jg tak try (^_^)