hahaha...siap ada signboard lagi...Temerloh Bandar Ikan Patin. Ingat...kalau singgah kedai makan kat Temerloh tanya dulu harga sepotong ikan patin sebelum order takut nanti terkezutt giler lak time nak bayar...hehehe
Sebenarnya kalau ikan patin sangkar sungai harganya sekilo dalam RM14.00 jew tapi kalau patin liar memang la kaw-kaw punyer rege!!! Patin liar mahal sebab memang dorang tangkap kat sungai & rasanya memanglah sedap maklum ler ikan tu carik makan sendiri tapi patin sangkar sungai pun oke gak, dijamin tak ada bau hanyir @ bau tanah sebab ikan tu dibela dalam sungai yang mengalir airnya. Kalau kita lalu kat Sungai Pahang tu dpt tengok ada sangkar ikan patin tu.
Kisahnya, Pak Usu cikNor ada tengok kat TV pasal ikan patin...die tengok macam sedap jew sebab tu cuti sekolah ari tu die order ikan patin masak asam pedas Johor. Besenya kalau kat Pahang ikan patin ni dorang wat masak gulai tempoyak tapi cikNor tak makan durian, tempoyak & yang sewaktu dengannya itu pasallah cikNor wat masak asam pedas Johor...kebetulan pulak en Hubby cikNor org Johor jd asam pedas Johor ler masakan feberit kitaorg sekeluarga...
Bahan-bahannya mudah jer der...utk seekor ikan patin taw!!!
15 tangkai cili kering (bersihkan pastu rebus sekejap kemudian toskan)
1 inci kunyit
sedikit belacan
daun kesum
bunga kantan
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Caranya...
-kisar cili kering + bawang besar + bawang putih + halia + serai + kunyit + belacan
-panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai naik bau & pecah minyak (garing)
-masukkan air asam jawa & garam kacau rata kemudian masukkan air (2 cawan)
-bile mendidih masukkan ikan patin, daun kesum & bunga kantan, biarkan sekejap sampai mendidih
-bile rasa asam garamnya dah cukup bolehlah matikan api.
hurmm...dah banyak cikNor kasi info pasal ikan patin tu jadi marilah kite belajar masak ikan patin asam pedas Johor. Gambar kat atas tu asam pedas ikan patin yang cikNor masak baru-baru ni atas permintaan Pak Usu cikNor yang duk kat Bangi. Satu kuali besar cikNor masak asam pedas tu...4 ekor ikan patin berjaya dibeli kat pasar malam Bandar Pusat.
Kisahnya, Pak Usu cikNor ada tengok kat TV pasal ikan patin...die tengok macam sedap jew sebab tu cuti sekolah ari tu die order ikan patin masak asam pedas Johor. Besenya kalau kat Pahang ikan patin ni dorang wat masak gulai tempoyak tapi cikNor tak makan durian, tempoyak & yang sewaktu dengannya itu pasallah cikNor wat masak asam pedas Johor...kebetulan pulak en Hubby cikNor org Johor jd asam pedas Johor ler masakan feberit kitaorg sekeluarga...
Bahan-bahannya mudah jer der...utk seekor ikan patin taw!!!
15 tangkai cili kering (bersihkan pastu rebus sekejap kemudian toskan)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci halia1 inci kunyit
sedikit belacan
daun kesum
bunga kantan
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Caranya...
-kisar cili kering + bawang besar + bawang putih + halia + serai + kunyit + belacan
-panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai naik bau & pecah minyak (garing)
-masukkan air asam jawa & garam kacau rata kemudian masukkan air (2 cawan)
-bile mendidih masukkan ikan patin, daun kesum & bunga kantan, biarkan sekejap sampai mendidih
-bile rasa asam garamnya dah cukup bolehlah matikan api.
hepi cooking (^_^)
perggghhhh mabeless... peberet2 hai biler la aku nk boleh masak2 asyik blik mlm2 jer huhuhuh
ReplyDeleteMUMMYdah...miz ur comments so much!!!
ReplyDeletehehee...xper nnti time pree ko wat ler resepi sedap ni...rugi xcube taw =)