Lagi satu mengikut cite abah cikNor,cendawan ini hanya akn tumbuh di kawasan yg bersih sahaja...kalau kat kebun sawit @ kebun getah tu dah bese jadi tempt lembu-lembu melepaskn hajat @ buang baja urea memang lah cendawan ni tak nk tumbuh...(memilih gak yer cendawan ni...nk tmpt yg suci jew).
Cendawan ni besenya akan dpt dijangkakn akan tumbuh bile ada byk kelkatu terbang mlm & diikuti hujan @ suasana yg dinginnn gitu...Musim cendawan yg lepas sampai berguni-guni cikNor dpt cendawan ni...ada yg kawan kasi, ada yg parents en hubby kasi, ada yg abah cikNor kasi...pendek kata, hari-hari dpt cendawan free...tapi kene masak sendiri laa...heheee
Cendawan busut (pastikn disiang bersih...cuma siatkn kulit luar...tipis jew)
1 biji bawang besar1 ulas bawang putih
1 biji cili besar (kaler merah spy nmpk berseri sikit bila dah masak nnti)
5 biji cili padi (xperlu tumbuh cuma hiris mcm cili besar)
sedikit kunyit
garam secukup rasa
minyak utk menumis
-panaskn minyak,tumis bawang putih & bawang besar.
-bila dah bau harum masukkn cili besar & cili padi, kacau sekejap kemudian masukkn kunyit.
-pastu masukkn cendawan busut td, kacau supaya semua bahan rencah mesra...masukkn garam kacau rata-rata.
-kalau agak kering masukkn sedikit air supaya bahan rencah boleh mesra dgn cendawan...jgn kerap kacau sbb takut hancur.-bila sudah masak bolehlh diangkat & sedia untuk makan...xperlu masak lama-lama sbb nanti cendawan tu jd lodoh (lembik).
hepi cooking (^_^)
uiyoooo feveret :D nkkkkk
ReplyDeleteoppss...lupe lak nk bg taw, bawang besar ngan bawang putih tu dimayang yer.jgn lak masukkn sebiji mcm tu terkojut mak mentua tengokk...hehehe
ReplyDeleteumar yg cute...tunggu musim cendawan busut taon dpn lak...hikhikk
ReplyDeleteyg ni da expired =)