ASSALAMUALAIKUM WBT...
Holla...
Hai, hangpa! ๐ Alahai...rupanya banyak entry dalam draft. punya la lama tak bersiaran di sini. Nak make over rupa blog pun tak berapa sempat lagi...dulu banyak sangat masa make up-make up blog sekarang ni kalau dapat update entry pun dah rasa macam nak lompat bintang๐
Okay kita nak save resepi Kaya Ball tapi buat guna acuan bahulu cermai versi cik Kesuma #jangankecamsaya ๐
...boleh lah kan, rupa tak sama janji rasa sama...hahaha
Comel kan kaya ball kita...hikhik๐ |
Bahan-bahan:
250 ml susu cair
150 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
40 gm gula icing
1 sdt yis
1/4 sdt garam halus
2 biji telur
1 sdt esen vanilla
60 gm butter cair
Filling - kaya / peanut butter / coklat
Cara-cara:
- Tepung, yis, gula, garam disatukan.
- Masukkan telur, susu kemudian gaul sebati.
- Rehatkan adunan 1 jam.
- Kemudian masukkan butter cair gaul hingga sebati. Rehatkan 5 minit.
- Panaskan acuan, sapu minyak.
- Sudukan sikit adunan letak inti tutup inti dengan sedikit adunan. Tutup acuan dengan penutup tungga hingga masak.
- Kalau sudah masak bolehlah keluarkan dari acuan.
- Ulang proses yang sama hingga habis adunan.
Masukkan sedikit adunan, letakkan inti. |
Masukkan sedikit lagi adunan sampai menutupi inti. |
Tutup acuan dengan tudung periuk. (Kebetulan tudung periuk ni ngam-ngam dengan acuan). |
Bila dah masak bolehlah keluarkan kaya ball tu daripada acuan. No worries senang nak keluarkan, cungkil guna lidi sate jer. |
Okay dah keluar pun...nampak sedap kan ๐ |
Guna acuan kiut tu memang dapat banyak sangat...makanlah sampai lebam...hahahaa...
Itu inti dalamnya. Inti ni ikut sukalah nak guna kaya ke, coklat ke atau peanut butter...semuanya sedap. Tapi kalau kanak-kanak riang memang coklat lah yang menjadi pujaan hati.
Yang ini kita masukkan ke dalam tupperware untuk dibawa ke rumah bonda tersayang...
Okay selamat memasak. HAPPY COOKING! ๐
No comments:
Post a Comment