Assalamualaikum...
Holla friends...
Jom kita makan roti pulak, roti sarang lebah...
roti yang sangat lembut dan sedap bila dimakan dengan sos butterscotch.
Tak nak story panjang-panjang, jom kita tengok resepi kat bawah.
ROTI SARANG LEBAH
Bahan A :
2 cawan tepung gandum (cikNor guna tepung high protien)
1/2 sdt yis kering
1/4 sdt garam
1/2 sdt baking powder
1 sdb gula kastor
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan air suam
Bahan B :
1 biji kuning telur - untuk sapu atas roti
sedikit badam keping, kuaci, melon seeds, bijan - untuk tabur atas roti
Cara-cara :
- Satukan semua bahan kecuali air suam - uli.
- Masukkan air sedikit demi sedikit terus uli hingga doh jadi lembut dan elastik.
- Rehatkan doh 30-40 minit.
- Kemudian tumbuk-tumbuk doh keluarkan angin.
- Bulat-bulatkan doh 30 gm setiap 1, susun dalam loyang.
- Sapukan kuning telur, taburkan kekacang.
- Rehatkan hingga kembang.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan, suhu 180c selama 20 minit.
* Kalau guna breadmaker masukkan air suam, minyak jagung, tepung, gula, yis kering, plain yogurt, baking powder, garam - setkan breadmaker pada bread dough, biarkan ia berkerja untuk anda...hehee...
* Bila proses menguli siap keluarkan doh, siap untuk dibulat-bulatkan.
SOS BUTTERSCOTCH
Bahan-bahan :
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipped cream
1/2 sdt esen vanilla
25 gm mentega
secubit garam
Cara-cara :
- Cairkan mentega.
- Masukkan gula perang, kacau hingga keluar buih-buih halus.
- Masukkan whipped cream dan garam - kacau sebati.
- Masukkan esen vanilla kacau sebentar kemudian matikan api.
* Jangan panik sos memang cair semasa panas, sos akan menjadi pekat apabila sejuk.
* Bila nak makan baru curahkan sos butterscotch atas roti.
No comments:
Post a Comment