villakamimicasamawar

Wednesday, February 13, 2013

Pandan Marble Cuppy Cake

Holla, buat semua...bertemu lagi setelah lama bercuti demi melangsaikan tugasan co-bisness. Alhamdulillah segalanya telah berjaya dibereskan mengikut masa yang dijadualkan, moga-moga yang baik-baik sahaja bakal diterima kelak.
 
Sebenarnya sudah terlalu banyak bahan yang disimpan untuk dikongsi bersama, salah satunya adalah pandan marble cuppy cake ni...resepi ini cikNor dapat daripada kak Azlita masam manis cumanya cikNor dah transform-kannya jadi cupcake @ kek cawan (credit to tuan punya resepi, kak Azlita dan Yatie sebab sharekan resepi yang sedap dan mudah ini). Sebelum ni cikNor dah buat kek pandan marble, ternyata rasanya sangat sedap. Kebetulan ada event di rumah mommy cikNor,
my mommy minta buatkan kek cawan untuk  buah tangan tetamu maka dengan sebab itulah pandan marble cake ni bertukar jadi pandan marble cuppy cake.
 
cikNor cuma gantikan pandan paste dengan coconut pandan emulco dan tambahan sebanyak 50gm tepung gandum (untuk elakkan cupcake tu mendap). Yang lain-lain semuanya sama sahaja.
 
 
Pandan Marble Cuppy Cake
 
Bahan-bahan :
Bahan A
150 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
-ayak
 
Bahan B
4 biji telur - cikNor guna gred B
100 gm gula pasir
1 sudu besar ovallete
25 ml susu segar
50 gm minyak jagung
1 sudu teh serbuk koko
1 sudu teh chocolate emulco
1 sudu teh coconut pandan emulco
 
Cara-cara :
  • gula, ovallete digaul rata kemudian masukkan telur dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (macam adunan bahulu).
  • perlahankan speed masukkan bahan A sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata kemudian masukkan minyak dan susu segar gaul sebati.
  • ambil sedikit adunan kemudian campur dengan serbuk koko dan coklat emulco gaul sebati.
  • bahagian adunan yang banyak dicampurkan dengan coconut pandan emulco, gaul sebati (kalau nakkan hijau lebih pekat tambah sedikit pewarna hijau).
  • masukkan adunan pandan dalam cawan kertas (cikNor masukkan separuh cawan kertas) kemudian buat garisan atas cupcake dengan adunan coklat dan lorekkan dengan lidi supaya jadi corak marble.
  • panaskan oven 15 minit, suhu 180 celcius sebelum bakar cupcake.
  • bakar cupcake 25 minit atau hingga masak sempurna.
* untuk mudahkan buat garisan atas cupcake, masukkan adunan coklat dalam piping bag.
 
Pssstt..pssttt..kalau guna coconut pandan emulco rasanya lebih sedap, baunya pun sangattttt wangi...tapi kalau tak ada boleh jer jer guna pandan emulco. Coconut pandan emulco tu cikNor beli dari kedai DNA Bakery di Jerantut :=)
 Selamat mencuba (^_^)

2 comments:

  1. Assalamualaikum..alahaiiiiii...cumelnya corak2 mable kat atas tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ Sue...yg pasti cantik rupa sedap rasanya...
      try la (^_^)

      Delete