Holla, semua...
Dah lama cikNor tak pos entry kek kan...(ada ke orang tunggu resepi kek cikNor...huhuu...)
Tuan-tuan dan puan-puan inilah dia...Kek Mentega Keju Lemon atau pun kita omputihkan sebutannya...Butter Cheese Lemon Cake...cikNor letak jugak lemon kat nama kek ni sebab rasa lemonnya yang umphh...so credit la sikit kat lemon tu...
Sedap tau kek ni...bau lemonnya yang semerbak dengan rasa lemak butter dan keju...hurmm...yummylicious sangattttt...cikNor dapat resepi ni daripada belog akak Wana Yusuf.
Terima kasih yer kak sebab share-kan resepi sedap ni...
cikNor bawa balik kampung kek lapis prune, kek lobak merah dan kek butter cheese lemon ni...ole-ole untuk family kampung.
Kek Mentega Keju Lemon
Sumber: Wana Yusuf potretkasih.com
Bahan A :
225 gm tepung gandum / tepung naik sendiri - cikNor guna tepung gandum jer
1 1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
Bahan B:
200 gm butter
175 gm cream cheese
1/2 sudu teh kulit lemon (hati-hati masa parut jangan sampai terkena bahagian putih...pahittt)
175 gm gula kastor
5 biji kuning telur
Bahan C:
5 biji putih telur
1 sudu teh jus lemon
Cara-caranya:
- butter, cream cheese dipukul hingga kembang.
- masukkan gula, pukul.
- masukkan kuning telur dan kulit lemon, pukul.
- bahan A disatukan, ayak kemudian dimasukkan dalam bahan B yang dipukul tadi...gaul rata.
- dalam bekas lain pukul bahan C sampai kental kemudian campur dengan bahan campuran tadi. Kaup balikkan hingga rata.
- masukkan dalam loyang dan bakar selama 30 min suhu 180c - cikNor guna oven api atas bawah, atas 130c bawah 160c selama 30 min.
XOXO (0_0) (^_^)
aduhai sedap nyer
ReplyDeletelike...like... (^_^)
DeleteSis , nk tnya nie klau kulit lemon tu digantikn dgn paste lemon je blh x ?
ReplyDeleteboleh dik...
Delete