Masih dalam mood raya...entry baru lepas berkurun berhibernasi (tak taw macam mana nak mulakan ayat-ayat cinta ni...hehe)
Layan jer la resepi yang menduduki carta atas sempena musim lepas raya...
Bahan-bahan :
7 urat kacang panjang
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1-2 kuntum bunga kantan
1 inci belacan
5 tangkai cili kering
beberapa helai daun kesum
2-3 cawan air
garam secukup rasa
asam keping
1/2 kiub pati ikan bilis (ikan bilis ori pun oke...)
Cara-cara :
- cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan dikisar halus.
- masukkan dalam periuk bahan kisar, air, asam keping...masak hingga mendidih.
- masukkan kacang panjang yang sudah dipotong (lebih kurang 2 in panjang)
- masak hingga mendidih jangan lama sangat nanti lodoh lak kacang panjang tu.
- ooppss, jangan lupa masukkan daun kesum dan bunga kantan serta garam secukup rasa...siappp, dah boleh makan.
Ini menu gandingan ideal asam rebus kacang panjang...iwak gerih (ikan masin goreng campur dengan bawang & cili). Sedap taw makan dengan nasi putih panassss...
Jom masak-masak (^_^)
No comments:
Post a Comment