Banyak jugaklah cikNor menjala...sampai naik lenguh kaki berdiri kat tepi dapur. Saja buat banyak sebab dapatlah jugak dipanjangkan sedekah ke rumah jiran.
Kari daging campur dengan kentang memang suai amatlah dilawan dengan roti jala yang kuning menawan tu.
Resepi kari daging
Bahan-bahan :
1/2 kg daging - cikNor potong tipis dan rebus dulu supaya cepat empuk
3 ulas bawang merah
1/2 labu bawang besar kuning
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 batang serai - diketuk
1 biji tomato
2 cawan santan
1 sudu besar kerisik
1 bungkus rempah kari daging
sedikit garam
minyak untuk menumis
Caranya :
- Bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia,tomato dikisar halus.
- Panaskan minyak, masukkan serai dan bahan yang dikisar.
- Bila sudah garing masukkan rempah kari dan sedikit air, masak rempah kari hingga masak (bau wangi kalau rempah tu sudah masak).
- Masukkan daging, kentang dan santan. Masaklah hingga daging dan kentang empuk elok, kemudian baru masukkan garam dan kerisik. Apabila sudah cukup rasa garam dan kuahnya sudah masak elok bolehlah matikan api dan sedia untuk dimakan bersama roti jala.
Resepi roti jala versi cikNor
Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
air (lebih kurang 2 cawan - yang ni cikNor main agak jer tengok kesesuaian bancuhan tu, bergantung pada tepung yang diguna)
Caranya :
- Masukkan semua bahan dalam blender kemudian blendkan semuanya hingga sebati.
- Tuang dalam mangkuk besar kacaukan sedikit supaya tak ada ketulan tepung (biasanya kalau dah diblend bancuhan tepung tu elok jer tak der ketul-ketul.
- Bolehlah dimasukkan dalam acuan roti jala dan mulakanlah aktiviti menjala tu hingga bancuhan tepung abesss.
Tak tahulah apa pulak menu yang kanak-kanak riang berdua tu nak untuk hari esok...
No comments:
Post a Comment