villakamimicasamawar

Sunday, September 25, 2011

Steamboat Kat Jengka 10

...pagi yg cerah kat Jengka 10. Mau sarapan apa yer...tetiba lak rasa anak tekak ni nak makan steamboat...eh, ada ke org makan steamboat buat sarapan ??? Ah, biar lantak ler, cikNor nak makan gak...hehehee...

Ada cendawan, ada koew tiew, ada mi...pilih-pilih yg mana suke
Teringat makan steamboat kat JB ari tu...sedap sangat, rasa xpuas maklum ler makan kat kedai...kene kadar diri...hahahaaa...dah ler tu org belanja.  
Sayur maktam dan kangkung...telur  sorang sebijik jer xleh lebih
Sebenarnya sekarang ni dah senang kalau nak buat steamboat sebab bahan-bahan yg nak dimasukkan dlm sup steamboat tu dah ada dipacking cukup lengkap dgn crab filamen, tauhu ikan, bebola etc...tak membazir kalau beli macam tu sebab utk 4 org makan beli 2 pack jer...xsampai RM10.00.
Dengan penuh kesabaran menunggu sup steamboat tu mendidih...

Interframe lagik...hehehee

Itulah harta karun steamboat...ermmm...yummy
Oke sume bahan dah cukup, marilah kita bersteamboat kat Jengka 10...xperlu ke restoren...lg bez dapat makan  banyak...hehehe
Wahhh...dah mendidih, mari kita memulakan acara
 
Licin sume benda alah ni dikerjakan kitaorang...burrppp...Alahamdulillah

Sedapp...
 
Tu tangan tukang isi harta karun dalam sup...

Oke, ni sedia untuk dimakan...betul sedap xcaya cer cube buat sendiri...

Kesian sos tu...duk kat belakang lak...tanpa sos xsedap steamboat ni...
Bahan-bahan sup: 2 liter air
2 kiub pati ikan bilis
1 kiub pati ayam (optional)
4 cm halia (ketuk-ketuk jer)
2 sudu teh gula
1 sudu teh minyak bijan
garam secukup rasa

Cara memasak:
Sume bahan tersebut dijerang sampai mendidih. Kemudian keluarkan halia & masukkan minyak bijan, teruskan merenih kuah tu dalam 1 jam. Minyak bijan ni nak kasi sup tu wangi...kalau xder xper.

Sos:
8 biji cili merah (buang biji)
2 sudu teh bijan (sangai)
100 ml air
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar gula merah
1 cm belacan (bakar /goreng sampai wangi)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 biji lemon (kalau xder boleh guna cuka, cikNor xleh makan cuka sakit perut sbb tu letak lemon)

Cara memasak:
  • Bijan, cili & belacan dikisar sampai halus.
  • Didihkan air.
  • Masukkan bahan kisar, kicap pekat, sos ikan, sos tiram, gula merah & air lemon.
  • Masak sampai mendidih kalau nak pekatkan sos masukkan tepung jagung 1 sudu teh yg dilarutkan dgn sedikit air. Sebenarnya kalau ikut sama kuantiti yg cikNor kasi tu xperlu letak tepung jagung sbb dah memang sedang elok pekatnya.
Bahan asas steamboat:
Crab filamen, sosej, bebola sotong, ikan, tauhu, udang, sotong, daging...sayur-sayur & mi...apa saja lah yg difikirkan sesuai & sedap dimakan.

Selamat mencuba...Hepi Cooking (^_^)

No comments:

Post a Comment