Tuesday, November 27, 2012

Kek Lobak Merah

Sana sini orang bercerita tentang crepe, cikNor jer yang belum berkesempatan nak berexperiment dengannya...teringin memang lah teringin tapi...belum sampai seru...haha
Resepi kek lobak merah kali ni ditujukan kepada kawan cikNor kat Cheras Perdana tu...upload kat sini sebab memenuhi permintaannya (^_^)
Resepi ini hasil blogwalking cikNor...banyak yang cikNor jumpa tapi resepi yang ni macam nampak best. Risau jugak masa mula-mula buat tu sebab takut bantat...dalam hati berdoa minta-minta eloklah kejadiannya.

Alhamdulillah...elok jer jadinya...lembut dan moist. Terima kasih kepada tuan yang kongsikan resepi ini hanifadil. Menurutnya dia olahkan resepi ini drp Joyofbaking.com . cikNor memang guna resepi yang hani kasi cuma cikNor gantikan gula kastor kepada gula perang dan serbuk kayu manis kepada ground all spices (nak jugak alter...hihii...)

cikNor tak letak topping pun just layer kat dalam jer dengan cream cheese.

KEK LOBAK MERAH
Sumber : hanifadil

Bahan-bahan :
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh ground all spices
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam halus
4 biji telur
1 cawan gula perang
1 cawan minyak jagung / canola / bunga matahari
1 sudu teh vanilla
2 1/2 cawan lobak merah - parut
1 cawan walnut - panggang kemudian cincang kasar
1/2 cawan kismis - cincang

Cara-cara :
  • ayak tepung, ground all spices, garam, soda dan baking powder.
  • pukul telur 1 minit, masukkan gula perang pukul sampai kembang (3min).
  • masukkan minyak dan vanilla kemudian pukul sebati.
  • masukkan tepung sikit-sikit sambil dipukul sebentar.
  • masukkan lobak merah, walnut dan kismis kemudian kaup balik sebati.
  • bakar 40-45 min atau sampai masak, suhu ikut oven masing-masing (cikNor guna suhu 130c api atas, 170c api bawah).
CREAM CHEESE
(resepi ni cikNor punye yg bese cikNor buat)
Bahan A
250 gm cream cheese Philadephia
120 gm gula kastor
1 biji lemon - ambil jus
  • pukul cream cheese kemudian masukkan gula kastor pukul lagi hingga kembang kemudian masukkan jus lemon pukul hingga sebati.
Bahan B
125 gm UHT whipping cream
  • pukul hingga kental
Bahan C
125 gm non-diary whipping cream (fresh cream)
  • pukul hingga kental
- campurkan bahan B dan C ke dalam bahan A kemudian pukul hingga sebati.
- sedia untuk diguna.

cikNor bawa ke tempat kerja...kawan-kawan kata sedap (^_^)

Monday, November 26, 2012

Mesti beli wajib beli...harus ADA

Tak tahulah cikNor nak katakan apa pasal insiden kat pasaraya petang tadi...
kedekutkah aku, berkirakah aku???
 
Al-kisahnya, cikNor ke pasaraya untuk beli barang keperluan...dah siap ambil semua barang keperluan cikNor ke kaunter nak bayar harga barang tu. Lepas cashier dah siap kira cikNor pun hulurkan duit untuk bayar sebanyak RM72.95...cikNor hulur duit sebanyak RM73.00 jadinya berbaki sebanyak RM0.05 sen. Lepas tu si cashier hulurkan resit dan dengan selamba buat tak tahu pasal baki RM0.05 sen tu. cikNor tunggu dia hulur...kot-kot dia terlupa. Bila agak cam lama jer cikNor tanyalah pada cashier...dia boleh tanya,
"Eh, akak nak jugak ke 5 sen tu ?"
eh, biar betul cashier ni...ada ke patut tanya cam gitu !
Cuba bayangkan kalau ada 10 orang yang dia dah kutip 5 sen setiap kali buat bayaran...
untung atas angin jer
dalam beberapa minit pasaraya tu boleh dapat RM 5.00 !!!
Masa cashier tu tanya cikNor pun jawablah...
"Dik akak berniaga, 5 sen pun akak kira tau..."
"Kenapa, kalau ada baki 5 sen memang tak payah pulangkan ker ??"
dengan malu-malu dia jawab, "eh, tak derlah kak...pulangkan..."
Lepas tu dia hulur baki 5 sen pada cikNor.
Sebab tu lah cikNor terfikir...kedekutkah aku, berkirakah aku??? hurmmm...konfius (derma kat Tabung Gaza ada gak faedahnya....) 
 
Eh, cikNor tak nak lah membebel pasal insiden tu panjang-panjang...ni nak tolong promote lak...hehe
Tadi masa baca dari belog Azlita Masam Manis tu ada citer pasal majalah Aroma, masa keluar shopping petang tadi berjaya kutemui majalah tu...ada 1 jer kat rak, nasib baik terawal sikit kalau tak berangan jer la... 
 Memang tak rugi membelinya macam-macam ada...resepi pun best-best.
Inilah dia kak Azlita blogger masakan idola cikNor
Sebagaimana yang kak Ita bagi tau dia ada kongsikan resepi-resepi crepe yang sangat mabelles...heaven of crepes !!!
 Menarik kan ???
Ngencess sudaaaa...

Tak sabar nak try sume jenis crepe yang ada dalam majalah Aroma tu...
Dan tak lupa juga resepi yang menarik daripada Rahel...

Betul kan, tak rugi membelinya...harusssss ADA dalam koleksi sesiapa yang suka mencuba pelbagai resepi yang enak dan menarik.

Sunday, November 25, 2012

Pastry Puff Ayam

Kuchiwa sangat kuchiwa... Malaysia dah digulaikn Singapore...
en Hubby tukar channel tengok movie kat HBO, layan citer Cowboys & Aliens...huhu
 
Jom tengok apa pulak yang cikNor nak share...pastry lapis, yang rangup lagi sedapp...
leceh kan nak buat pastry lapis ni...tapi cikNor dah jumpa short cut untuk buat anda tersenyum lebar sambil menayang pastry lapis yang rangup pada family...(rasa cam riak la pulak...!)
cikNor dapat resepi ni hasil meng-Google ler...boleh klik di SINI untuk pastikan yang cikNor tak auta...hehe
TERIMA KASIH buat zura yang kongsikan resepi mudah ni.
 Pastry Puff Ayam
Sumber :azura rahman
Bahan :
1 bungkus kulit paratha instant brand Kawan
Inti ayam secukupnya (boleh buat apa-apa inti - cikNor buat cam inti karipap jer sebab guna kulit yang bawang punyer kalau nak buat inti epal / blueberry guna kulit paratha plain)
1 biji telur - untuk glis atas permukaan pastry
Ini lah kulit paratha / roti canai instant brand Kawan yang cikNor guna.
Plastik kaler hijau tu plain, plastik kaler merah tu bawang.
Cara-caranya sila rujuk gambar :
 Ambil kulit paratha, potong 2 / 4 bahagian - cikNor potong 2 sebab nak saiz besar
Letakkan inti
Lipat macam gambar di atas tu
Ambil garfu, tekankan tepi yang terbuka tu
Letakkan dalam dulang yang dah diglis dengan butter, kemudian sapukan telur atas permukaan kulit pastry. Bakar dalam oven 20 min atau hingga masak kekuningan (suhu 180c - oven panaskan dulu yer chek). cikNor bakar dalam 15 min lepas tu keluarkan dari oven glis lagi sekali dengan telur kemudian bakar lagi sampai masak sebab nak bagi permukaan tu lagi shantekkk...
Bakar sampai kuning cam gini
Dah masak boleh angkat dan sejukkan sebelum dimakan tapi sedap makan panas-panas...hehe
Kalau kulit paratha tu dipotong 2 akan dapat 10 biji puff kalau nak banyak potong kepada 4 bahagian sebab kulit paratha tu ada 5 keping jer. Kalau dah buat tapi tak nak bakar terus boleh juga simpan  dalam peti ais kemudian bila nak bakar baru keluarkan.
Rangup dan berlapis-lapis sama macam yang dijual di kedai bakery.
 ermmm...yummmy
Jadi lepas ni tak der alasan lah nak kata tak pandai buat pastry lapis kan...tak kisahlah short cut pun janji dapat makan yang panas-panas dengan inti yang banyak...hihi

Kek Lapis Asam Manis Mak Zai

Holla...jumpa lagi di sini.
Tak sabar rasanya nak tuliskan entry kali ni...sepatutnya malam tadi cikNor update tapi
en Hubby dah masukkan sim card wifi kat rumah dalam broadband dan bawa ke Temerloh jadi wifi kat rumah tak ada nyawa ler...hihii 
Selasa lepas macam cikNor citer dalam entry yang lepas, kawan cikNor datang belajar buat kek lapis jadi untuk entry kali ni cikNor masukkan resepi kek lapis tu. Untuk entry ini cikNor kasi resepi Kek Lapis Asam Manis Mak Zai (sajer jer tambah Mak Zai kat ujung tajuk tu sebab ambil berkat tunjuk ajar daripada ibu mertuaku...hihii) Memang resepi ni mak mertua cikNoryang kasi sebab tu hanya butter jer dalam sukatan metrik yang laen main cawan jer...hahaha...tapi apa-apa pun rasa still superb dan elok jer kejadiannya. Yang penting nak buatnya sangatttt senang...
Gambar ni yang cikNor buat masa open house ari tu. Guna loyang 9 in
jadi cikNor gandakan kuantitinya. (rasanya kalau loyang 10 in lagi cun kot sebab bila dah digandakan banyak sangat adunannnya)

Kuning telur dan butter dipukul sebati kemudian...
 masukkan 1/4 cawan susu pekat pukul sampai gebu.
Kalau guna haw flakes yang petak lagi mudah menyusunnya dan susunannya juga nampak cantik bila dah dipotong.
Susun cam gini yer puan-puan...

 Lepas tu masukkan adunan hijau...
 Ratakan adunan hijau hingga menutupi haw flakes.
Bahan-bahan (loyang 8 in) :
250 gm butter
2 cawan tepung biskut cream cracker (biskut cream cracker dikisar halus)
1 cawan gula kastor
1/4 cawan susu pekat manis
10 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning
sedikit pewarna hijau

Cara-cara :
  • panaskan periuk kukus hingga mendidih - guna api yang sederhana besar.
  • ayak biskut yang dikisar bersama dengan baking powder.
  • pukul butter, telur kuning sampai sebati kemudian masukkan susu pekat pukul lagi sampai gebu.
  • dalam bekas yang berasingan pukul putih telur, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang (pukul sampai pekat).
  • campurkan adunan putih telur dalam adunan butter tadi kemudian gaul sebati (guna spatula pun dah oke janji semua campuran tu sebati).
  • kemudian masukkan tepung biskut sedikit demi sedikit dan dikaup balik hingga sebati.
  • bahagi adunan tersebut kepada dua bahagian (sama banyak) kemudian masukkan pewarna, satu bahagian warna hijau, satu bahagian lagi warna kuning.
  • masukkan 1 senduk adunan kuning dalam loyang (yang sudah dilapik dengan parchment paper dan digris butter keliling loyang) kemudian kukus 10 minit.
  • bila dah masak angkat kemudian susun asam manis (haw flakes) hingga menutupi lapisan kuning, masukkan 1 senduk adunan hijau dan ratakan hingga menutupi asam manis kukus 15 min atau hingga masak.
  • ulang step tersebut hingga habis.
  • untuk lapisan akhir kukuslah selama 20-30 min.
* jangan lupa balut kain pada tudung periuk kukus supaya air kukusan tidak menitik atas permukaan kek.
* boleh juga kalau nak buat tiga kaler merah, kuning dan hijau (tapi cikNor suka hijau kuning jer...masa mak mertua ajar dia buat tiga kaler tu).

 haw flakes petak tak cukup jadi terpaksa guna haw flakes bulat...
Tengok perbezaan yang guna haw flakes bulat dan petak...yang lapisan atas haw flakes bulat, yang lapisan bawah tu haw flakes petak.

oke, jom buat kek lapis :)

Friday, November 23, 2012

Sharing is Caring...

Alhamdulillah...hari Isnin 19 November berlalu dengan khabar gembira.
dak Danial lulus dengan cemerlang dalam UPSR, 5A sudah berada dalam genggamannya.
Tahniah, anak ibu...moga kejayaan sentiasa mengiringi hidupmu. 
en Hubby tanyakan padanya apa hadiah yang dia nak sempena kejayaannya...katanya dia tak nakkan apa-apa sebab memang tanggungjawab dia untuk belajar dan capai kejayaan...
terharu cikNor dan en Hubby dengar bila dia jawab macam tu. Syukur dia tahu tanggungjawabnya sebagai seorang anak dan pelajar.
 
Selasa / 20 November
it's baking time...
hari ini cikNor janji dengan Imah (kawan cikNor) nak ajar dia buat kek lapis. cikNor ajak jugak kawan-kawan yang lain, diaorang semua berminat nak datang belajar tapi terikat dengan komitmen masing-masing...kerja. Diaorang minta tunda ke hari lain tapi cikNor pulak tak ada masa free lagi pun Imah sibuk dengan tempahan kek kawen, terpaksalah teruskan juga tanpa kawan-kawan yang lain. Sebenarnya permintaan nak belajar buat kek lapis ni adalah daripada Imah sebab tu cikNor terpaksa utamakan dia daripada orang lain. Maaf...maaf...maaf...insyaallah kita cuba cari masa yang lain pulak.

Kek Lapis Asam Manis Kukus Mak Zai
kenapa pulak ada nama Mak Zai kat belakang tu ??? Sebenarnya mak Zai tu nama ibu mertuaku...hehe...kek lapis ni dia lah yang ajar cikNor masa baru jadi menantunya dulu.
Kek lapis prune...sangat besar belanja untuk menghasilkan kek ini tapi rasanya berbaloi-baloi...so tak rugi kalau nak belajar membuatnya.
Buat kek lapis memang perlukan kesabaran sebab makan masa yang panjang. Hari tu kitaorang start melapis 2 biji kek ni dari pukul 9.00 pagi dan siap semuanya pukul 6.00 petang. (resepi cikNor kasi masa update belog nanti yer)
Inilah Imah kawan cikNor tu. Dia pun cikgu gak macam cikNor tapi mengajar kat sekolah menengah. Imah ni terror buat kek...kek yang dia buat semuanya sedap-sedap dan cantik-cantik deconya. Dia pun macam cikNor buat homemade cake. cikNor pun banyak belajar mem-baking dengannya...kini tibalah giliran cikNor balas jasanya dengan mengajar dia buat kek lapis...orang berbudi kita berbahasa, betul tak?!
Kalau dapat asam manis (haw flakes) yang bentuk petak mcam gini senang sikit nak menyusunnya, susunannya pun jadi cantik bila potong. Ini pun cikNor kirim pada kawan cikNor beli kat Temerloh...kat Jerantut tak pernah jumpe lagi.
Itu tangan Imah tengah mengasingkan telur putih dan kuning untuk buat kek lapis prune. Senang ajar orang yang dah ada basic baking ni sebab cikNor cuma bagi arahan jer Imah boleh buat dengan sempurna sebab tu kek menjadi elok kejadiannya.


Ni lak tangah tuan tanah tengah susun asam manis...hehe
Susunlah selapis demi selapis sampai siap.



Imah sedang sukat susu untuk dimasukkan dalam adunan butter dan telur kuning.
Jenuh juga melapis tapi sebab ada kawan so tak ler terasa jemu...sebab sambil melapis duk bergossip...hahahaaa...
Sempat jugak lah cikNor buat pastry puff inti ayam...sedap makan panas-panas
Tengok tu berlapis-lapis pastry tu macam yang beli kat kedai. Nanti di lain entry cikNor tunjuk cara short cut buat pastry puff ni.
Pada hari tu juga cikNor minta Imah ajarkan cara membuat coffee marble yang sedap, cantik, lembut dan gebusss...memang cantik marble yang Imah buat, cikNor selalu failed bab marble ni...hehehee
Ini pulak kek lapis asam manis waktu sessi uji rasa...
sedap, lembut, manis dan wangi...(biskut cream cracker mau nya tak sedap...hahaha)
Imah sedang demo memukul butter dan telur sampai putih dan gebu.
tadAAaaa...
dah jadi coffee marble tu.
Alamak tetiba pulak gambar tengah timbang gula terselit kat sini !!!
Potong kuehnya, potong kuehnya...potong kuehnya sekarang juga...
tengok tu cantikkan marblenya...tabik spring kat Imah dengan marble yang cun tu.
Pencuci mulut cikNor cuma buatkan agar-agar buah jer...yang mudah, cepat dan sedap (angkat bakul nampak...hihihii...)
Ni kek lobak merah yang cikNor buat untuk sarapan pagi tu. Sebenarnya cikNor buat  laksa goreng jugak tapi lupa nak snap gambar jadi gambar kek lobak merah jer lah yang ada.
Jamu mata jer lah yer sebab kitaorang jer yang dapat jamu selera...
Kek lobak merah yang dilapis dengan cream cheese...mabelles sedap

Ini pastry puff inti ayam yang baru keluar dari oven...yummy...rangup jer...tunggu yer di lain entry cikNor tunjuk cam mana nak buat pastry sedap ni.