Saturday, June 23, 2012

Sambal Hitam Belimbing

Mari kita sambung cerita masak-masak kat belog cikNor. Ambik masa lama gak nak meng-update belog erkk??? Tak kisahlah kalau nak kata cikNor blogger suam-suam kuku ker...suam-suam susu ker...suam-suam air mandi baby ker...Ada Aku Kesah!!!!..haha

Sebenarnya cikNor agak sibuk menyiapkan bahan untuk debriefing KPI LINUS...huhu...susah sungguh jadi cikgu zaman ler ni...dah tak fokus kat mengajar jer, jadi jururawat pun CIKGU, jadi kaunselor pun CIKGU, jadi jurulatih sukan pun CIKGU, jadi kerani pun CIKGU hatta hinggalah  menjadi  pegawai CSI, sume nak kene buat, nak kene siasat, nak kene post mortem...tak per lah cikNor IKHLAS yer...moga-moga berkat hidup di dunia dan akhirat...amin...

Waahh...semenjak dah jadi orang Jerantut ni cikNor dah pandai makan makanan tradisional orang Pahang...bukan setakat makan siap menuntut ilmu lagi daripada kak An nak masak resepi ni...SAMBAL HITAM BELIMBING.

Ihsan blog Herba & Tumbuhan
Itu rupa belimbing buluh yang belum jadi kaler hitam. Sebenarnya dulu cikNor penah citer pasal sambal hitam belimbing ni. Cuma ari tu tak der resepi sebab masa tak pandai lagi nak masak sambal ni. Bila dah pindah kat Jerantut barulah jumpe sifu yang ajar cara nak masak sambal hitam belimbing ni.
Mahal rupanya belimbing yang dah siap rebus jadi itam cam gini...satu bekas tu regenya RM5.00. Tapi dah kira berbaloi jugak sebab nak buat sendiri memang tak mampu ler kot...sebab makan masa lama jugak nak merebus belimbing tu...tak tahan daulat cikNor nak membuatnya so beli jer la kat pasar lambak ari Sabtu...hehe...
Dah dikeluarkan dari bekas tu dapatlah banyak ni belimbing hitam tu...sudah cukup untuk dijadikan 1 mangkuk sambal hitam belimbing...mari kita cek bahan untuk membuatnya :

1 cawan bekas dadih belimbing hitam (lupa nak timbang berapa gram ntah...)
20 biji cili padi (kalau nak lagi pedas tambah cili...ini ikut selera masing-masing)
1 cawan ikan bilis
3 ulas bawang merah
sedikit garam
pati ikan bilis / serbuk perasa
sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya :
  • cili padi, bawang merah, ikan bilis ditumbuk kasar...nak blend pun boleh tapi jangan sampai halus-mulus yer (cikNor blend jer - working mommy memang cam gitu nak yang xpress jer...hehe)
  • panaskan minyak tumis bahan tumbuk tadi hingga garing kemudian, masukkan belimbing hitam. Rasa dulu kalau tak masin baru masukkan garam sebab belimbing hitam tu selalunya dah masin  maklumlah nak menjadikannya belimbing hitam ia telah direbus dengan garam sampai kering. Masukkan pati ikan bilis kalau tak ada serbuk perasa pun boleh...cikNor letak pati ikan bilis jer.
  • Masaklah hingga kering...kemudian barulah diangkat. Sedap dimakan dengan nasi panas.
 



Panaskan minyak tumis bahan tu...masukkan belimbing hitam pastu...
masak...


masak lagi...
masak sampai kering cam gini....
Akhirnya, inilah dia sambal hitam belimbing tu...banyak ni jer dapatnya bila dah betul-betul kering. Sambal hitam belimbing ni boleh tahan lama...kalau rasa tak der selera nak makan lauk-pauk yang glamer tu bolehleh makan nasi dengan sambal ni jer...sesuai ni makan time bersahur...pedas, masin, masam....kecuQ ayaQ liuQ cek...
Makan dengan nasi panas pun dah cukup membuka selera...tak percaya??? Try ler....dah try baru taw...rasanya Siti Nurhaliza pun sokong apa yang cikNor kata kot...orang Pahang kalau tak makan sambal hitam belimbing ni tu pastinya dia auta (Betul ker Bohong???)...hehe...nak cantik cam Siti Nurhaliza makanlah sambal hitam belimbing ni (^_^)

Monday, June 18, 2012

Happy Birthday My Princess

Happy birthday my princess, Eisya...dah 9 tahun. Kejap jer masa berlalu (maknanya apa tu yer??? hehe...) en. Hubby janji  kat dak Eisya nak bawa p tengok movie so hari Sabtu tu kitaorang pun dengan gumbiranya gerak lah ke Starmall Temerloh. Tak pernah sampai situ lagi...mall tu baru bukak. Terpusing-pusing mencari sebab mall tu kat kawasan taman perumahan...akhirnyaaa...sampailah jugak. Rupanya mall tu belum complete siap lagi, ada sesetengah bangunan kat situ under construction lg. Masuk jer kat dalam mall tu...hurmm,banyak lg kedai yg belum beroperasi. Kitaorang terus kat panggung...tanya dak Eisya nak tengok movie apa??? Ada tiga pilihan Madagascar 3, Man Sewel Datang KL dan......
yang kat bawah tu............

ihsan en Google
cikNor hasut dia suruh pilih movie Snow White and the Huntsman...hehe...ni sume pasal tengah duk gila tengok series drama Once Upon A Time kat Astro 413. dak Danial lak suruh adiknya pilih Man Sewel...haha...sudahnya dak Eisya dah tak taw nak pilih. Lastly, dia kata tak tahu...
kenelah cikNor melobi movie Snow White tu...berjaya!!! hahaaa...so sume setuju dengan Snow White.

ihsan en Google
 Sebelum movie start kitaorang p makan-makan kat Noodle Station...

Birthday girl bagi pose jelingan manja

 Tengok tu dak Danial tengah buat demo cara-cara makan fries...hehe


nyumm, nyumm...
 Ini noodle cikNor, makan ngan dak Eisya...sebab banyak tak abes nak makan sorang...
 ni princess tu punya kudapan...
 kek birthday dak Eisya...balik dari Starmall baru potong kek
 Red Velvet



Rama-rama pujaan princess tu...gara-gara dia tengok kek pengantin yang cikNor buat ari tu ada rama-rama so apa lagi dia pun request nak kan rama-rama pink. Leceh nak buat tapi birthday punya pasal tak sanggup la pulak nak hampakan dia...suka dia bila nampak rama-rama tu..

Selamat hari lahir Eisya...moga dipanjangkan umur serta jadi anak yang baik taw...muahhh...sayang Eisya
serbuk koko dah abes rupanya...so memandai jer cikNor letak coklat emulco setitik...tak sama yang ori nasib la rasanya masih ori dan sedap...sekejap jer di kerjakan...

Monday, June 11, 2012

Apam Yogurt

Holla...hehe...lama dah tak guna perkataan tu (^_^).
Ini sebenarnya belated entry post pasal gambar-gambar tu dah lama diupload (masa cuti sekolah itu hari...)tapi cerita-ceriti nya baru hari Senin nan nyaman ni cikNor mengarang...huhu

Masa cuti tu en Hubby tak der so cikNor ngan kanak-kanak riang berdua tu jer la yang jadi penghuni Sri Angsana...boring gak bila en Hubby tak der (baru taw yer...hehe) Sudahnya tengok tv, mem-baking, sembang ngan pokok-pokok dlm pasu keje nyer...haha (huhh...tinggi ilmu tu boleh bercakap ngan pokok-pokok!!!)

Nak jalan-jalan pun macam tak best jer sebab tak cukup korum so cikNor balik Jengka jer jumpe mommy dan abah tapi satu malam jer tidur kat sana sebab dak Danial ada tution. Masa kat sana cikNor tengok mommy buah kuih apam, my mommy said nak bawak pergi rewang kat rumah orang kenduri...cikNor tolonglah mommy (siyess taw kite tolong...bukan tolong makan jer...) pas tu rasa macam beshh la pulak tengok apam tu kembang bulat...meronta-meronta jiwa cikNor, nak buat jugak lahhh...

jeng...jeng...
dah balik Angsana...goggle kat tenet cari resepi apam, wahhh...dah jumpe....how lengg arrr, kembang cam bunge apam tu...apam yogurt empunya nama. Saya suke, saya sukee...
Maka demikianlah al-kisahnya menjadilah apam yogurt kembang setaman tu...terima kasih kepada kak Nor tuan tanah Secubit Garam dari Terengganu sebab share resepi sedap dan cute ni. Lepas ni kalau nak pergi rewang cikNor buat apam ni jer kot...hehe
Tengok tu...betul kan kembang setaman...how lengg kan??? Ni first time cikNor buat apam taw so kira orait la jadi kembang cam kak Nor buat...
cikNor buat dua perisa...pandan kelapa
dan......
cokelattt...


Bahan-bahan:
1 1/3 cawan gula
1 sudu teh ovallete
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan yogurt
1/2 cawan susu cair
2 biji telur
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh serbuk koko *
1 sudu teh coklat emulco *
1 sudu teh pandan kelapa emulco *
-bahan tanda * tu ikut lah kaler atau perisa apa yang kite suke

Cara-cara:
  • Satukan gula, ovallete, tepung, telur, yogurt, susu cair, baking powder dan vanilla - pukul sampai gebu.
  • ambil sedikit adunan dalam 3 sudu besar kemudian letaklah kaler yang jadi idaman hati kacau sebati.
  • Masukkan dalam piping bag, paipkan dalam paper cup...kaler asal pas tu paipkan setitik adunan kaler.
  • Kukus 15-20 minit.


Disebabkan dapat banyak so cikNor kasi lah sikit kat jiran sebab kitaorang bertiga mana larat nak mengabeskan sume...hehe


Beshh kan kalau buat jadi cumell cam gini...try la, rasanya pun sedap...berbaloi-baloi

Wednesday, June 6, 2012

Welcome to the club, Puan Siti Sarah...

Inilah tuan empunya diri yang meng-oder cupcakes red velvet tu...Siti Sarah. Dah selamat pun bertukar title...Puan Siti Sarah...welcome to the club dear :D
Tersenyum lebar en Akma...moga kalian bahagia hingga ke akhir hayat.
Ni geng ahli mesyuarat tingkap SKBN...hehe
Ros, cikNor dan Ina...kitaorang ikut berarak sama dengan pengantin.
Kak An sebagai ketua kontijen SKBN, bawak hadiah special untuk Akma dan Sarah...


Dari kiri Ina, Ros (dan anaknya Hanan), Akma, Sarah, kak An, Nabila, dak Eisya, cikNor dan kakak kak An.
Kenduri menyambut menantu kat rumah en Akma di Kampung Tanah Nyior, Jerantut. Kitaorang tak pergi kenduri Sarah kat Kedah sebab jauh sangat so pakat serbu rumah Akma jer la.


dak Danial bersama bapa angkatnya...en Akma so automatik Sarah tu jadi mak angkatnya la kan???? dak Eisya menumpang sekaki interframe...hehe
Sama cantik sama padan...
burppp...dah kenyang nyum, nyumm...pulang marilah pulang...jumpe nanti kat SKBN....siap kau Sarah kitaorang dah sedia pantun...hahahaa...