Friday, November 25, 2011

Cupcake Coklat mr ADam

Assalamualaikum wbt...salam maal hijrah buat sume. Pejam-celik, pejam-celik dah masuk tahun baru Islam pada hari Ahad ni. Moga dengan kedatangan tahun baru kali ini perkara yang baik-baik saja berlaku dalam hidup kite, insyaallah... 

 
Sebenarnya sekarang ni cikNor masih berkampung di Johor lagi...5 hari stayed di rumah mertua di Ulu Tiram pas tu teruskan perjalanan ke Batu Pahat. Di Batu Pahat "menumpang" pula di hotel sebab nak tengok games sofbol Kebangsaan Bawah 16. Cuaca di sini tak menentu juga kadang-kadang panas terik, kadang-kadang hujan...rasa macam beku pulak ditambah dengan aircond bilik hotel...sejukkk...
mulalah kerja nak mengunyah jer, sah-sah ler lepas ni badan pun transform jadi raksasa...hahahaa 

 
Banyak pulak membebel...sebenarnya cikNor nak pos cupcakes coklat dalam Kedai cikNor. Jom arr cuci-cuci mata. Cupcakes ni oder dari mr Adam jugak. Kalau nak resepi nanti cikNor update belog ni hari lain yer.
Cupcake ni mr Adam oder sempena bufday die...tapi cikNor konfius gak sebab oder 10 pcs jer,
agaknya untuk insan terpilih jer kot...hehehee
apa pun tQ so much sebab oder cupcakes cikNor.
Oke, cikNor sambung berbelog...nak kasi resepi cupcake coklat kepada sesiapa yang berhajat. Jom kite salin resepi.

Bahan-bahan cupcake coklat :
225 gm butter
220 gm gula kastor
225 gm tepung naik sendiri
1/2 cawan serbuk koko
1 sd teh baking powder
1 sd teh vanilla
4 biji telur

 
Cara-cara :
  • panaskan oven (175c - 15 ke 20 minit).
  • butter & gula dipukul hingga kembang.
  • masukkan vanila & diikuti dgn telur sebiji-sebiji sampai habis.
  • tepung yang telah diayak bersama baking powder & campur dgn serbuk koko kemudian masukkan ke dlm adunan basah tadi, kaup balikkan hingga sebati.
  • masukkan adunan tersebut dlm paper cup (dlm 3/4 penuh...bergantung pada saiz paper cup yg diguna taw).
  • bakar dlm oven dengan suhu 170c selama 20 minit (ini pun kene tengok jenis oven gak yer).
  • bile sudah masak angakt & sejukkan kemudian barulah dihias sama ada dgn buttercream, fondant @ fresh cream...kalau rasa malas oder jer la dr cikNor...hahahaa

 
Hepi cooking, darlingzzz... (^_^)

Wednesday, November 23, 2011

Kek Coklat Blueberry mr ADam...

Holla, sume...kali ni cikNor nak post citer pasal kek coklat blueberry.
Minggu akhir sekolah baru-baru cikNor sungguh sibuk mem-baking pasal time ni banyak sungguh oder maklum lah dah hujung tahun, sana-sini jamuan sampai ada yang terpaksa cikNor tolak sebab takut tak sempat nak siapkan...huhuuu...maaF yer

Last oder yang cikNor amik kek coklat blueberry ni...untuk bufday tokey handphone kat Jengka 10. Mari kite tengok kek coklat blueberry ni posing... 
Happy Birthday en Adam...moga panjang umur & dimurahkan rezeki,
next year oder lagi taw...hehehe




Maaf ler kualiti gambar kureng sikit sebab amik gamba guna tablet jer, carik kamera tak jumpe rupe-rupenya en Hubby bawa ke sekolah die...so mana yang ada laaa...kata orang tak ada rotan akar pun boleh lerrrr...

Monday, November 21, 2011

Fondant Oh Fondant...

...musim kenduri kawen dah tiba...bez-bez,
boleh cuti masak-masak...hehehe...

owhh...mari kite cuci-cuci mata dengan kek fondant di bawah (o_O)

Sebenarnya ini kek fondant yang kak Linda buat bukan cikNor...saje jer nak post kat villakamimicasamawar ni. Nak buat sendiri tak pandai so tengok yang orang punye jadilah...
Walau macam mana pun cikNor nak jugak belajar buat kek fondant ni, cuti sekolah ni cikNor nak amik kelas fondant nanti boleh buat kek fondant yang cantik macam kak Linda pastu boleh lah buat untuk hantaran adik cikNor...hurmm...kan dah jimat tu...ewahh,kunun kakak mithali...hahaha

P/S~credit to kak Linda coz pinjam gamba kek fondant die untuk tayangan perdana kat belog cikNor.

Sunday, November 20, 2011

cikNor wit her bez frenz...ZAHRANI

hollaa...mari meng-update belog bersama cikNor...hehehee
Kali ni cikNor nak tayang gamba bez frenz cikNor masa kat college dulu...zaman notti-notti...nama bez frenz cikNor ialah Zahrani cikNor called her Ani. Kitaorang berkenalan masa kat college MPPM, bukan kat muka buku taw...hahahaa

Abes college kami terputus hubungan...maklum ler zaman tu belum ada henpon lagi, pas tu masing-masing dah kawen ikut suami belakanya dan yang lebih tragisnya saat-saat akhir kat college kitaorang ada krisis sikit...hati muda la katakan, ikutkan perasaan...walau pun berpisah dalam keadaan berkrisis cikNor sentiasa ingat kat die, sentiasa doakan die hepi dengan family & kerjaya die.

Akhirnya cikNor cuba contact die, hantar kad raya guna alamat rumah mak die sebab cikNor tak taw alamat baru lepas die dah kawen. Die balas kad raya...cikNor ingat dan masih simpan kad raya tu. Kad raya tu 2 in 1...Tahun Baru Cina & Selamat Hari Raya Aidilfitri...tahun tu kongsi raya. Masa tu Ani dah ada sorang anak. 

Kemudian masing-masing senyap semula...sampai lah cikNor terlintas nak cari die melalui muka buku...facebook ler tu
jeng...jeng...jumpe la, apa lagi cikNor pun terus add jadi frenz, hurmm...kali ni barulah kitaorang saling keep in touch walau pun juz dr muka buku & henpon...tapi xpenah jumpe live tengok gamba jer...
sampailah satu saat sekolah cikNor buat rombongan ke Melaka - kL, disebabkn cikNor kene ikut rombongan tu jadi try la arrange pertemuan yg telah sekian lama terpisah...jadi...

11.11.11 kitaorang dapat lah berjumpe semula setelah sekian lama terpisah, Pantai Klebang jadi saksi pertemuan jejak kasih tu....hehehee
maka terakamlah foto-foto yang menjadi memori indah kami pada tarikh tersebut...cantik kan tarikh tu
Cantik cahaya matahari yang hampir terbenam pada waktu tu...sempat cikNor rakamkan suasana tu, macam lukisan jer kaki langit Pantai Klebang...sangat-sangat cantik.
First time cikNor dapat tengok matahari terbenam...walaupun sekejap tapi rasa puas dpt saksikan langit bertukar warna...Subhanaullah...sungguh cantikkk.
Memang patut la ada orang yang sanggup tunggu time matahari terbenam.
Hepi betul kitaorang kan...Ani masih macam dulu maintain cantik
Mulanya ingat dah tak dapat jumpe sebab macam-macam halangan yang datang...janji kat bandar hilir tapi last minute ketua rombongan ajak lepak kat pantai klebang pulak....hangin gak cikNor  kat ketua rombongan tu suke-suki die jer ubah jadual lawatanpasal Ani dah tunggu kat bandar hilir, risau jer takut hubby die tak nak dtg ke klebang...yer la dgn jalan yg jammed tu
Peace...no more War....hehehe

Foto ni yang paling cikNor suke...nampak cute sangat

Kalau nak taw time ni kitaorang tengah tengok layang-layang

hahaha...tak taw la apa yang bez tu sampai gitu sekali gayanya...

Ya, ampun Ani...dapat gak kite jumpe...dah 15 tahun erkkk kite tak jumpe

macam filim hindi la pulak...hahaha

aikk...tak kan baru jumpe dah cekak pinggang, ni drama apa lak ni...

Kawanku bersama familynya...

thanks en. Puteh, sporting abess...

Kalau boleh nak borak lagi tapi dah nak gerak ke hotel so babai...posing kat bas dulu

Panjang umur moga dapat berjumpe lagi.

Monday, November 7, 2011

Bufday cikNor @ Camping

Minggu yang sibuk...cikNor berkursus kat Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Kuantan (BTPN) dari 3 hb Okt sampai 6 hb Okt. Habis kursus terus masuk kem pulak...perkhemahan bersepadu unit uniform. Penat...hurmm, memang lah penat tambahan pula cikNor demam dari tempat berkursus lagi...ingat nak amik MC tapi tak sampai hati lak sebab cikNor dah diamanahkan oleh GPK koko jadi photographer utk program tu.

Sampai kat sekolah sume tegur bile tengok muka cikNor yang pucat & cengkung...lama lak demam sampai xlalu nak makan. Pergi klinik amik ubat baru kurang sikit demam. Sebenarnya cikNor susah sikit nak jumpe doktor kalau demam tapi disebabkan dah xmampu menanggung derita barulah pergi klinik...demam hampir 5 hari mau nyer tak sengsara...pas tu doktor tanya pulak nape lambat datang, spontan cikNor jawab sebab tengah berkursus, baru balik kursus tu baru datang...taw takut kene marah dengan doktor...hahaha

Kat sekolah keje cikNor amik gambar jer...salah satu tugas GPM...dalam pada tu tolong gak la mana-mana yang patut. Meh la kite layan antara photos yang cikNor amik masa camping tu...
Yang ni gamba budak lelaki, terpaksa shot gambar ikut jantina pasal ramai sngt peserta...maklum la semua budak Tahap 2.
Ini pulak geng perempuan...tayang sijil pulak tu. Ini sapalah yang amik gambar, muka cikNor nampak sekerat jer...huhuhuu
Si baju merah tu GPK koko cikNor, cikgu Zainal Sagir bersama dengan S/U nyer yang brbaju oren...Faidz
Ini lah geng-geng wanita yang menjadi tukang masak untuk kanak-kanak riang...hurmmm...sume nampak happy kan??? citer apa cikNor xtaw sbb cikNor sibuk snap gamba jer...
Boss yang menyelaras aktiviti camping, cikgu Anuar tapi kami suke panggil die chief sbb die otai & serba-serbi taw...baguihh chief ni bagilah keje apa pun kat die sume akan jalan dgn lancar.
Ni pulak cikgu Azhar...tengah buat unggun api nak bakar ayam dalam buluh.
wahhh...budak dua orang ni kalau bab berlakon memang serah kat dorang...Hafiz & Faidz...basuh buluh untuk bakar ayam...
Tengok gaya chief berjalan...inilah barisan kita yang ikhlas berjuang...

Close up belakang chief...baju tu mahal taw, limited edition...sebenarnya chief ni org penting kat pusat kokurikulum JPN Pahang.
Dalam sibuk-sibuk bercamping tu sebenarnya kene tarikh bufday cikNor, dah lupe mulanya...
dan yang lebih bez nyer cikNor berkongsi tarikh dengan Faidz...8 Oktober. Tengok tu Faidz letak tangan die kat 8 Oktober 2011.
Nak interframe la pulak dak Faidz ni...
Inilah kak Ja...QM kitaorang. Pandai bab masak-masak utk makan org ramai...kitaorang pandai makan jer...hahaha...selalunya kak Ja adalah org yang dipertanggungjawabkan bahagian jamuan tak kira lah apa-apa event kat sekolah die lah orang nyer...
Rosdi...sedang perturunkan ilmu memasang khemah...
Chief tengah check ayam dalam buluh..."hurmm...masak ke tak masak ni.??"
en Guru Besar, cikgu Ismail & GPK koko, cikgu Zainal...ni dorang posing masa majlis penyampaian hadiah dan sijil, penutup camping.
Jejaka Malaya...hehehee

Itu sebahagian daripada coretan Perkhemahan Bersepadu Unit Uniform SKJ1 tahun ini...insyaallah, tahun depan jumpa lagi.

Wednesday, November 2, 2011

Ikan Aji Masak kicap

Minggu-minggu yang sibuk buat cikNor...sibuk di tempat keje, busy kat rumah...
sampai tak berapa nak sempat  pos entry baru. Banyak benda yang nak share tapi kene KIV dulu.

Kali ni kite sharing & caring resepi mudah jer...masak kicap ikan aji. 
Bahan-bahan :
1 ekor ikan aji (dipotong-potong macam ikan tongkol @ aya - gaul garam, kunyit & digoreng sebentar)
1 batang serai (dititik)
1 inci halia
1 labu bawang kuning (hiris bulat)
2 ulas bawang putih
5 biji cili padi
kicap (anggaran 1/2 cawan)
1 sudu besar sos tiram
1 biji tomato (belah 4 & buang biji)

Cara-cara :
  • ambil sedikit bawang kuning yg dihiris tadi (tinggalkan sedikit utk hiasan) + dengan bawang putih & halia kemudian kisar halus.
  • panaskan sedikit minyak kemudian masukkan serai & bahan kisar.
  • bila bahan tumis tersebut garing masukkan kicap & sos tiram.
  • masukkan ikan, cili padi & bawang kuning yang dihiris bulat-bulat tadi...gaulkan sekejap kemudian masukkan tomato.
  • bila semua telah mesra matikan api & sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba resepi mudah daripada cikNor...boleh juga diganti dengan ikan siakap, merah atau apa-apa ikan yg rasa sedap di tekak anda semua...

Happy Cooking (^_^)