Sunday, September 25, 2011

Steamboat Kat Jengka 10

...pagi yg cerah kat Jengka 10. Mau sarapan apa yer...tetiba lak rasa anak tekak ni nak makan steamboat...eh, ada ke org makan steamboat buat sarapan ??? Ah, biar lantak ler, cikNor nak makan gak...hehehee...

Ada cendawan, ada koew tiew, ada mi...pilih-pilih yg mana suke
Teringat makan steamboat kat JB ari tu...sedap sangat, rasa xpuas maklum ler makan kat kedai...kene kadar diri...hahahaaa...dah ler tu org belanja.  
Sayur maktam dan kangkung...telur  sorang sebijik jer xleh lebih
Sebenarnya sekarang ni dah senang kalau nak buat steamboat sebab bahan-bahan yg nak dimasukkan dlm sup steamboat tu dah ada dipacking cukup lengkap dgn crab filamen, tauhu ikan, bebola etc...tak membazir kalau beli macam tu sebab utk 4 org makan beli 2 pack jer...xsampai RM10.00.
Dengan penuh kesabaran menunggu sup steamboat tu mendidih...

Interframe lagik...hehehee

Itulah harta karun steamboat...ermmm...yummy
Oke sume bahan dah cukup, marilah kita bersteamboat kat Jengka 10...xperlu ke restoren...lg bez dapat makan  banyak...hehehe
Wahhh...dah mendidih, mari kita memulakan acara
 
Licin sume benda alah ni dikerjakan kitaorang...burrppp...Alahamdulillah

Sedapp...
 
Tu tangan tukang isi harta karun dalam sup...

Oke, ni sedia untuk dimakan...betul sedap xcaya cer cube buat sendiri...

Kesian sos tu...duk kat belakang lak...tanpa sos xsedap steamboat ni...
Bahan-bahan sup: 2 liter air
2 kiub pati ikan bilis
1 kiub pati ayam (optional)
4 cm halia (ketuk-ketuk jer)
2 sudu teh gula
1 sudu teh minyak bijan
garam secukup rasa

Cara memasak:
Sume bahan tersebut dijerang sampai mendidih. Kemudian keluarkan halia & masukkan minyak bijan, teruskan merenih kuah tu dalam 1 jam. Minyak bijan ni nak kasi sup tu wangi...kalau xder xper.

Sos:
8 biji cili merah (buang biji)
2 sudu teh bijan (sangai)
100 ml air
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar gula merah
1 cm belacan (bakar /goreng sampai wangi)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 biji lemon (kalau xder boleh guna cuka, cikNor xleh makan cuka sakit perut sbb tu letak lemon)

Cara memasak:
  • Bijan, cili & belacan dikisar sampai halus.
  • Didihkan air.
  • Masukkan bahan kisar, kicap pekat, sos ikan, sos tiram, gula merah & air lemon.
  • Masak sampai mendidih kalau nak pekatkan sos masukkan tepung jagung 1 sudu teh yg dilarutkan dgn sedikit air. Sebenarnya kalau ikut sama kuantiti yg cikNor kasi tu xperlu letak tepung jagung sbb dah memang sedang elok pekatnya.
Bahan asas steamboat:
Crab filamen, sosej, bebola sotong, ikan, tauhu, udang, sotong, daging...sayur-sayur & mi...apa saja lah yg difikirkan sesuai & sedap dimakan.

Selamat mencuba...Hepi Cooking (^_^)

Wednesday, September 21, 2011

Lamanya cikNor Betapa...

Hollaa...jumpe lg...
cikNor betapa selama 5 hari sempena Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-54 & sambutan Hari Raya Aidilfitri di sekolah cikNor...hari ni baru bukak belog, fb & twitter...huhuuu

Nanti free cikNor pos gambar-gambar menarik sempena majlis tu yer...ari ni xleh lagi sebab cebukk arr. Ni cikNor nak pi masak-masak jap...TEKA cikNor nak masak apa??? Sambal sardin jer, hehehee...rasa cam cedap jer makan time hujan-hujan dengan nasi panas...nak pulak tengah berpose ni(pose sunat syawal) masak apa pun rasa cedap sangatttt...hahahaa...

K, jumpe lagi yer...

Thursday, September 15, 2011

Jumaat-Sabtu-Ahad...Selamat Bercuti

Selamat Hari Malaysia...16 September 2011

NEGARAKU
TANAH TUMPAHNYA DARAHKU
RAKYAT HIDUP
BERSATU DAN MAJU
RAHMAT BAHGIA
TUHAN KURNIAKAN
RAJA KITA
SELAMAT BERTAHTA

Wednesday, September 14, 2011

Selamat Menduduki Peperiksaan Anak Didikku

 

Wajah-wajah calon UPSR SKJ1 2011

UPSR is coming...13th September - 15th September 2011.
Semoga anak-anak murid cikNor dapat menjawab soalan dengan tenang dan mendapat keputusan yang cemerlang. Selama 6 tahun mereka berada di sekolah rendah tibalah kini saat-saat untuk menentukan perjalanan mereka yang seterusnya...moga semuanya suksess.


Kem UPSR yang dibuat di asrama KEMAS Bandar Tun Abdul Razak Jengka

Eh, en. Hubby la...
Penceramah jemputan bagi slot Bahasa Melayu
A TEACHER IS AN ARTIST WHO PAINTS NOT ON CANVAS BUT ON CHILDREN'S SOUL GIVING THEM A COLOURFUL AND WONDERFUL WORLD.

Aset memBAKING Part I

Hollaaa...
kali ni cikNor post entry tentang peralatan utk sesiapa yg suka masak-masak. Sebenarnya ini pun atas permintaan salah seorang followers cikNor...bangga gak bile belog cumell ku ini jadi tempat rujukan beliau...thanks MUMMYdah.

Ini adalah Bahagian I (Part I) jadi cikNor akan post lg utk bahagian yang seterusnya berkaitan dgn entry ni. Harap-harap apa yg cikNor share ini boleh membantu pembaca semua especially buat MUMMydah cayang.

Ini gudang bahan-bahan memBAKING cikNor
(baru sebahagian jer ni...)
 
Penimbang digital 
Penimbang digital ni sangat-sangat memudahkan untuk menyukat kuantiti bahan...tepat & jitu. Kalau ada penimbang ni anak-anak kite pun boleh tolong jadi tukang timbang. 

Acuan tat
Inilah acuan yang cikNor guna buat Blueberry Cheese Tart ari tu...acuan ni ada saiz yang lebih kecil lg tapi cikNor baru beli saiz ini jer, nantilah cikNor menyopping lg utk tambah aset...hehehee...acuan ni cikNor beli RM0.90 sen sebiji. 

Cawan kertas (paper cup) untuk kek cawan (cupcake) dan muffin
Paper cup ini ada 2 jenis, yang jenis ini kite tak perlu letak dalam loyang yang ada lubang bulat-bulat tu sebab ia tak mengembang masa bakar (nanti cikNor postkan dalam Part II paper cup yang jenis lain lak yer sebab tak dalam stok cikNor buat masa ni). Harga paper cup jenis ni mahal sikit tapi designnya memang cumell-cumell sangat sesuai utk buat hantaran atau door gift.
Loyang muffin dan cupcake (besar) / tin patty
Oke, itu loyang yang kite perlu ada kalau nak guna paper cup yang jenis nipis tu sebab nak elakkan paper cup tu mengembang. Kat bawah tu pun loyang muffin dan cupcakes jugak tapi saiz kecil. Yang kecil ni juga sesuai untuk buat biskut sarang semut.
Loyang muffin dan cupcake (kecil) / tin patty
 
Acuan (mould) coklat
(1)bentuk daun (2)bentuk kerang (3)bentuk bunga (4) bentuk epal
Itu adalah sebahagian daripada mould coklat kepunyaan cikNor. Harga mould ni bergantung pada jenis material acuan tu. Macam yang cikNor tampal kat atas tu semuanya berharga RM 9.00, tapi berbaloi walaupun mahal sebab mould tu agak tebal dan coraknya shantek-shantek sangat...sebenarnya ada gak yang murah cikNor beli, ada yang RM 2.50 dan ada yang RM 5.00...yang RM 2.50 tu nipis sikit. Mould ni juga boleh diguna untuk buat jelly...so 2 in 1 la kegunaanya.
(1) Pemarut keju (2) Pemukul telur
Pemarut keju tu boleh juga buat parut doh untuk biskut sarang semut. Pemarut cikNor ni halus sikit lubang parutnya...kalau yang lubang besar hasil parutannya kasar sikit. Pemukul telur tu pulak bukan sekadar berguna untuk pukul telur tapi juga boleh digunakan untuk menggodak (kacau) sos keju supaya tak berketul.
(1) Jenis-jenis nozel (2) Berus kecil (3) Berus besar 
Benda alah bentuk kon yang cikNor tanda dengan nombor 1adalah nozel untuk menghias kek, itu hanya sebahagian jer...yang basic. Berus besar dan berus kecil tu pulak sangat-sangat berguna untuk sapu telur atas biskut, sapu butter pada loyang, sapu jem dan sebagainya...
Oke, itu adalah Part I...akan datang cikNor post lak Part II...tungguuuu...

Tuesday, September 13, 2011

Homemade Dadih

Hollaaa...lama sungguh cikNor cuti berbelog kan ???
Do u miss me??? What, no one !!! huhuuu...sadis nyer...yer la cikNor bukannyer blogger tegar time ada fre jer baru timbul...hahahaa...tak kisahlah tu janji bile ada sesuatu yg nk dikongsikan bersama...cikNor datang...sharing is caring...

Kali ni cikNor nak share resepi dadih sedap...homemade tau darling sume...Sebenarnya gambar yang cikNor tampal ni dadih yg cikNor buat masa gathering mysmjx batch 1986-1990 yg kitaorg buat kat Tekam Plantation Resort, dah lama 3 Julai ari tu...

cikNor buat 200 cups...cikNor mendadih benda alah ni sampai pukul 2.00am !!! Sebenarnya nak buat dadih ni senang jer tapi masa siang ari tu cikNor pi melenjan kat Bandar Pusat so malam baru start buat, hehehee...untuk member punya pasal xper lah cikNor tidur lewat sikit...apa-apa pun cikNor hepi pasal sume kata dadih tu sedap, jap jer dah abes dirembat...nak riak lah tu, hahahaa
....

strawberi yg cumell...for pinky gurl
 
coklat n strawberi...

yang ni faberite cikNor...keladi, very yummy...

jagung, jagung...mai beli, mai beli...


keladi n jagung pun nak inter frame gak...


Ini bukti yg menunjukkan dadih ni cikNor yg buat taw...
sebelah tangan tuang dadih sebelah tangan lg snap pic...wahh, kelass kau cikNor...hahahaa
 Oke, permisa semua ini bahan-bahannya ya :
20 gm agar-agar
24 cwn air (cikNor guna cup kecil yg isi dadih tu...alah cam pic atas tu)
1 tin susu cair
450 gm coffeemate
500 gm gula (cikNor guna 400gm jer...xsuke manis)
perisa keladi (cikNor guna perisa brand double lion)
perisa jagung (cikNor guna perisa brand double lion)
chocolate emulco
strawberry emulco

Cara-caranya :


*Agar-agar dimasak bersama dgn gula & air sampai larut.
*Masukkan susu cair, biarkan mendidih jap kemudian masukkan coffeemate kacau sebati.
*Bahagikan adunan kpd 4 bahagian campurkan setiap bahagian dgn perisa yg disukai.
*Tuangkan ke dlm cup kecil bila dah sejuk tutup cup dgn penutupnya & simpan dlm peti ais.
*Part yg akhir ni sume org taw...bile dah chill bolehlah kite makannnn...
P/S - kuantiti bahan yg cikNor kasi ni boleh menghasilkan 50 cups so kalau xnak buat byk juz guna ikut kuantiti tu tapi bahagi-bahagikan adunan tu pd beberapa flavour yg suke. Lg satu kalau nk buat yg coklat seeloknya guna chocolate emulco sbb kalau guna yg serbuk nanti serbuk coklat tu akn mendap kat bawah so tak shantekk arr...
hurmm...lepas ni xlakulah dadih kat pasar tani...hahahaa
Hepi Cooking (^_^)