Saturday, August 27, 2011

hoyey, hoyeyy...cuti sekolah...cuti raya...cuti merdeka !!!

Hollaa...cikNor xnak cakap banyak kali ni...cuma cikNor nak mengucapkan...



* selamat bercuti buat sume para pelajar...p/s :- bdk tahun 6 jgn leka sangat seminggu lps buka sekolah ni dah exam UPSR...harap suksess

* selamat hari raya aidilfitri buat sume umat islam di seluruh dunia...maaf zahir batin...juge pesanan buat bdk tahun 6, jgn beraya sakan sbb UPSR dah hampir jd bawak2 bersabar...krgkan bergumbira yer...

* selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke-54 buat seluruh warga MALAYSIA...


...cikNor cuti berbelong...balik kampung (^_^)

Tuesday, August 23, 2011

Limpa Masak Jintan...Jom arr...test, try...

Assalamualaikum sume...
...hari ni dah masuk hari yg ke-24 kite berpuasa. Dah ada menu nk berbuka??? Kalau belum, cikNor ada satu lg resepi yg agak bez jugak la klu nk try, yg penting kite ada limpa lembu & jintan putih (mcm rupe padi yg kasar sikit tu).Mommy cikNor memang suke wat resepi ni klu abah cikNor beli limpa. Masaknya mudah tapi sedap...membuka selera. Sebab bau wangi jintan tu memang menggoda...pastu kasi pedas sikit...perghh...meletopp...
Sekarang mari kite share resepi sesama erkk...

Bahan-bahannya:
300 gm limpa lembu
1 sudu besar jintan putih
3 ulas bwg putih
4 ulas bawang merah
1 biji bawang besar (hiris bulat-bulat)
2 batang serai
10 - 15 cili padi
2 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
1 biji cili besar hijau (potong serong)
1 biji cili besar merah (potong serong)
2 cm halia
2 cm kunyit
1 cawan air

hurmmm...sedap makan dgn nasi panas...
Cara-caranya:
* bawang merah + bawang putih + halia + serai + jintan + kunyit dikisar halus
* panaskan sedikit minyak kemudian tumis bahan kisar sampai wangi & garing
* masukkan limpa (basuh & tos dulu taw...)
* masukkan secawan air, masak sampai agak kering kemudian masukkan cili padi (xperlu tumbuk...letak sebiji, sebiji...)masukkan jugak bawang besar yg dihiris bulat, cili besar hijau & merah, garam & sos tiram. Gaul rata-rata.
* bile dah sesedap rasa boleh matikan api....sedap dimakan dgn nasi putih panas...nyumm, nyumm...

Kalau nak taw sedap mcm mana kenelah try wat sendiri...heheheee...pd cikNor sedap jer.

Hepi cooking (^_^)

Monday, August 22, 2011

Blueberry Cheese Tart

Hollaaa...cikNor sangat, sangat suke...sbb akhirnya berjaya jugak buat Blueberry Cheese Tart. Dapat makan banyak, banyak, banyaakkk...Resepi ni cikNor dpt selepas baca belog Puan Norashikin Basri...terima kasih banyak-banyak =) cikNor mintak izin utk share ngan kawan-kawan sume...
Sekarang cikNor nak kongsikan pulak dgn kwn-kwn cikNor yg rajin melawat villakamimicasamawar.
hurmm...tengok blueberry filling tu...sangat, sangat...menggodaaa
Oke, ni bahan-bahannya...

Kulit tat
300 gm tepung gandum
150 gm butter (kalau guna marjerin tambah 2 sudu besar susu tepung)
1 biji telur
3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla

Cara-caranya:
* tepung + telur + butter + gula + garam + vanilla...adunkan sume dlm mixer uli sampai jd doh
* rehatkan doh dlm peti ais selama 30 minit
* canai & terapkan doh dgn acuan tat
* bakar 160C lebih krg 15-20 minit (senang cite dah masak ler)
* angkat & sejukkan

Filling :
250 gm cream cheese (cikNor guna yg Philadelphia)
3 sudu besar gula
1 biji telur
6 sudu besar krim putar
2 sudu besar tepung gandum
blueberry filling secukupnya (ni boleh gak klu nk guna strawberry...jadilah strawberry cheese tart lak...hehehee)

Cara-cara:
* cream cheese + gula...pukul kembang
* masukkan telur pukul lg & diikuti dgn tepung gandum...kaup balikkan hingga rata & sebati
* isikan filling blueberry dlm kulit tat td tapi jg penuh sangat kemudian masukkan cream cheese pulak (3/4 penuh)
*lorekkan atas cream cheese dgn sedikit blueberry filling...ni nk bg nmpk corak-corak...make-up...hehehee
* bakar selama 10 minit dgn suhu 180C
* waallaaaaah...dah siap & sedia utk dimakan
mesti cuba taw sbb...cedappp sangattt...rangup & lemak berkrim

Hepi cooking (^_^)

Saturday, August 20, 2011

Puding Marble???...owhhh...Puding Roti...

Mari, mari dengar ini cerita...cikNor bg taw kat my mommy...nk wat puding marble, tengok kt belog kak Nor cam bez jer...so my mommy pun tunggulah nk tengok hasil puding marble tu...
jeng...jeng..jengg...dah siap...dgn bangganya cikNor pun hantar kat umah mak, mesti mommy kagum nyer...riak, riak...heheheee...

owhhh...ni yer puding marble???...mak panggil puding roti tapi mak wat guna mould bunga ros jadi ada kaler-kaler arr...merah, hijau & kuning...

laaa...yer ker...my mommy dah terror wat puding ni cuma namanyer jer lain...puding roti...kahkahkahh...

Patutlah masa cikNor wat puding ni rasa mcm penah tengok jer step masak puding tu...cuma tak ingat yg my mommy selalu wat puding ni...(hahahaa...hilang ingatan jap). Apa-apa pun puding ni mabelles cedappp...thanks to kak Nor yg share resepi kat belog die klu tak sampai bile pun cikNor x buat puding ni wlupun my mommy selalu buat...hahahaa

Ada satu lagi citer, nk wat puding ni kene guna susu cair jadi balik jer dari keje cikNor pun pegilah kedai nk beli susu cair...humang aiii...sume susu cair kat kedai & mini market Jengka 10 dah sold out, adusss...bulan-bulan pose ni sume org galak duk wat puding gamaknyer sampai susu cair sume sold out...jadi solutionnya cikNor ganti susu cair dgn coffeemate...heheheee...jadi gak puding marble ku...

Uikkksss..membebel panjang lak...jom kite kongsi resepi Puding Marble...opppsss...Puding Roti...hehehee

Bahan-bahan:
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170 ml susu cair
8 gm serbuk agar-agar (yg plain punyer taw)
1/2 cawan gula (cikNor kurangkn sikit sbb xsuka manis sngt)
2 sudu besar butter (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar chocolat emulco @ serbuk koko

Cara-cara:
* serbuk agar-agar + gula + 3 cawan air...didihkan
* roti + susu pekat + susu cair + telur + vanilla + 1/2 cawan air...blend / kisar sebati
* bahan-bahan yg blend td masukkan dlm periuk agar-agar kacau...kacau...kacau...pastu masukkan butter cair kacau lg rata-rata sampai mendidih
* dah mendidih, matikan api...angkat & bahagi kpd 2 bahagian...1 bahagian biarkn dgn kaler asal 1 bahagian letak chocolate emulco (ni xperlu byk dlm 1 1/2 cwn pun dah cukup)...kacau cepat-cepat hingga sebati
* kemudian boleh memulakan operasi memarblekan adunan tu (tuang brselang-seli dlm loyang, mcm wat kek marble tu)...kene buat cepat-cepat sbb adunan ni cepat beku
* dah siap bolehlah simpan dlm peti ais...hurmm...sngt sesuai utk wat buke pose ni...sejuk & manisss...cepat try...sedapppp

Hepi cooking (^_^)

Monday, August 15, 2011

Salam Merdeka Buat Semua Warga Malaysia

31 Ogos 2011 genap 54 tahun negara kita MERDEKA. Bersyukurlah kita sebab hidup dalam sebuah negara yang aman dan makmur. Maka disebabkan itu kita sewajarnya menghargai apa yang kita miliki sekarang.

Pada tahun ini Hari Kemerdekaan Malaysia serentak dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri. Oleh sebab itu Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf memaklumkan bahawa sambutan Hari Kemerdekaan ditunda pada 16 September 2011 bersempena dengan Hari Malaysia. Namun begitu aktiviti yang bersesuaian sempena kemerdekaan tetap diteruskan dalam bulan Ramadhan ini.Tema Hari Kemerdekaan pada kali ini ialah 1Malaysia : Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera.

Oke, itu adalah info ringkas mengenai Hari Kemerdekaan Malaysia pada tahun 2011.

GPK Koko cikNor yg berposing dengan bendera...siap kibar2 lagi...hehehee
Ustaz Azme pasang bendera kat garaj kete.

Haaa...tengok tu member cikNor sedang bergaya dengan bendera...semangat patriotik tu...


Ini pulak ahli Kelab Rukun Negara yang bawa bendera Malaysia dan bendera negeri-negeri di Malaysia.

Budak Tahun 5 tgh cari lokasi nk gantung bendera...


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan...moga kite sume menjadi rakyat yg bersyukur dilahirkan sebagai warga Malaysia.

Friday, August 12, 2011

Tempe Goreng Kicap

Selamat malam, waahhh...di malam hari pulak cikNor muncul yer...sambil duk layan DVD citer RISE OF THE PLANET OF THE APES cikNor pun merajinkan diri meng-uploadkan resepi yg paling mudah, ringkas & sedap dimakan. Asasnya ialah TEMPE...1 lagi resepi raja-raja Jawa...hahahaa...kat rumah cikNor kalau ada tempe ni pun dah cukup boleh jd mcm-mcm resepi yg membuka selera...tempe goreng berempah, tempe goreng tepung, tempe masak lemak, sambal tempe, tempe goreng kunyit etc.
Kat Jengka sekarang ni agak susah sikit kalau nk cari tempe yg dibungkus dgn daun pisang sumenya yg bungkus dgn plastik. Kalau di Johor dikebanyakan kedai atau pasar tempenya masih lg dibalut dgn daun pisang. Tempe yg dibalut dgn daun pisang mempunyai bau yg harum.

Resepi yg mudah dan ringkas ni cikNor namakan tempe goreng kicap. Nak buatnya sangat mudah tapi rasanya mabelles bile makan dgn nasi panas...sesuai ni makan masa sahur.

Bahannya:
3 bungkus tempe (kalau bungkus dlm plastik cukup 1 bungkus jer) - digoreng dahulu
1 cawan ikan bilis - digoreng dahulu
1 biji cili besar - dipotong serong
10 biji cili padi - dipotong serong
sedikit soohun - rendam supaya lembut
1 biji bawang besar - dipotong bulat-bulat
2 ulas bawang putih - dimayang halus
sedikit kicap
minyak utk menggoreng

Cara Memasak:
* Panaskan minyak, tumis bawang putih kemudian masukkan tempe kacau sekejap.
* Masukkan kicap, soohun, bawang besar, cili besar dan cili padi...kacau sebati kemudian masukkan ikan bilis gaulkan supaya semua bahan rata dgn kicap.
* Bila semua bahan td sudah rata dengan kicap matikan api kemudian angkat.
P/S - resepi ni tak perlu garam sbb kicap & ikan bilis sudah memberi rasa masin yg cukup.Itulah itu tempe goreng kicap cikNor...selamat mencuba.

Hepi cooking (^_^)

Wednesday, August 10, 2011

cikNor nak cakap-cakap pasal TEPUNG

HOLLAaaa...darling sumeTajuk entry kita kali ni "cikNor cakap-cakap pasal TEPUNG"...oke, tak??? Sebenarnya cikNor pernah baca info tentang tepung ni so rasa macam menarik jer utk dikongsikan dgn pembaca sume. Dulu pun cikNor buta gak pasal tepung ni hanya tahu tepung gandum cap kunci biru tu jer, hahahaa...

Rasanya sume org tahu tepung ni adalah bahan asas kalau kita nak buat kuih, kek, biskut, roti & yang sewaktu dengannya. Tapi tahu tak yg sebenarnya terdapat banyak jenis tepung kat pasaran janji kita tahu kegunaannya dlm pelbagai resepi.

TEPUNG HOEN KWEE
Tepung Hoen Kwee biasanya digunakan utk membuat kuih-muih masyarakat Cina...tapi kalau anda sume perasan ada macam-macam kaler plastik pembungkus tepung ni. Sebenarnya kalau plastik yg kaler oren tu maknanya tepung tu adalah adunan tepung kuning kalau plastik kaler hijau tu pulak tepung hijau dan kene campur dgn jus pandan yg dicampur dgn beberapa titik pewarna hijau. Yang plastik kaler putih pulak tepung tu kaler putih, yg jenis ni kite boleh guna ikut kesesuaian resepi kite.

TEPUNG BERAS PULUT
Ia adalah tepung yg 100% dihasilkan drp tepung beras merah asli...tapi beras tu bukanlah warna merah tapi beras tu adalah beras yg tak dibuang bahagian merah pada mata padinya. Tepung ni kaya dgn vitamin E dan B. Ia juga mudah dicerna, sangat baik utk ibu-ibu mengandung dan peghidap diebetes.

TEPUNG NAIK SENDIRI / TEPUNG KEK
Juga dikenali sbg tepung berserbuk penaik, kandungan tepung ni ada serbuk penaik dan sedikit soda penaik. Tepung ni banyak di pasaran kite...yg paling glamer pd cikNor TEPUNG BLUEKEY la...hehehee...sbb cikNor selalu guna tepung ni utk buat kek.

TEPUNG ROS
Namanya tepung ros tapi bukan sbb dicampur dgn bunga ros taw tapi tepung ni dah dicampur dgn tepung jagung. Sangat sesuai utk buat biskut sbb ia merangupkan biskut kite, walau macam mana pun kite tak perlu kurangkan penggunaan tepung jagung kalau tepung jagung dlm resepi kite tu tidak terlalu banyak. Maknanya tepung ros + tepung jagung can do la kalau nk buat biskut yg rangup...cikNor memang guna tepung ros dlm biskut...hurmmm...mabelles rangup...

TEPUNG BERPROTIEN TINGGI
Tepung ini sngt sesuai utk buat roti sbb daya menganjalnya agak tinggi dan akan jadi lebih sempurna bila diadun dgn yis.

TEPUNG UBI
Adalah tepung ubi kayu atau pun dipanggil juga tepung kanji. Tepung ini akan meliatkan adunan...tapi ada juga org gunakan tepung sagu sbg ganti tepung ubi sbb fungsinya sama jer...meliatkan adunan.

TEPUNG BERPROTIEN RENDAH
Ini pulak tepung yg sangat sesuai utk buat pau...mesti cumell pau kite.

TEPUNG SERBAGUNA
Tepung ini sesuai utk pelbagai jenis masakan sbb tu agaknya dipanggil tepung serbaguna & yg kite biasa guna ialah tepung gandum sbb ia lebih mudah didapati.

TEPUNG GANDUM
Merupakan tepung yg paling mudah kite dpt sbb ia dijual secara komersial di pasaran. Fungsinya sama mcm tepung serbaguna.

TEPUNG KRIMER
Ia sama mcm susu tepung tapi ia tidak manis cuma rasa lemak berkrim. Biasanya ia digunakan dlm minuman spt kopi & teh. Ia juga sesuai digunakan utk membuat puding.

TEPUNG WHOLEMEAL
Adalah tepung gandum tulen yg mengandungi serat gandum yg tidak hancur. Ia tidak boleh diayak...kurang sesuai utk buat roti atau muffin sbb hasilnya tak cantik...bantat.

TEPUNG HONG KONG
Glamer betul nama tepung ni yer...tepung Hong Kong...hehehee...tepung ni juga dikenali sbg Water Lily Flour. Ia adalah tepung yg sangat putih & biasanya digunakan utk membuat pau. Tepung ini mudah rosak (berkutu atau berkulat) sbb tu ia agak jarang dijual di kedai-kedai. Tapi alternatif lain kalau nk buat pau kite boleh beli tepung pau yg dlm kotak (tepung berprotien rendah) walau pun hasilnya tak sama mcm guna tepung Hong Kong tetapi rasanya masih lg sama.

TEPUNG BISKUT MARIE
Kalau dah namanya tepung biskut marie kompem la tepung ni dibuat drp biskut marie...hehehee...biskut marie tu dikisar halus kemudian diayak dgn pengayak yg berjaring halus supaya ia menjadi tepung yg halus.

TEPUNG KASTARD
Tepung kastard mempunyai bau yg wangi. Jika digunakan dlm kek ia akan mnjadikan tekstur kek lebih rapat. Biasanya tepung kastard digunakan utk membuat biskut. Biskut yg dibuat drp tepung kastard akn menjadi lebih wangi dan gebu...biasanya digunakan dlm biskut samperit dahlia. Ia juga memberikan warna kuning emas yg menarik utk biskut tersebut. Tepung kastard juga selalu digunakan dlm pembuatan puding especially puding jagung.

TEPUNG OPTIMA
Ini pula tepung yg paling sesuai untuk membuat kek keju. Tepung optima adalah tepung yg mengandungi gula di dalamnya.

TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung berfungsi sbg agen pemekat utk sos atau kuah. Tepung jagung juga sangat sesuai utk menggoreng kerana ia merangupkan hasil gorengan kite.

>>>>>Rasanya itu saja maklumat tentang tepung yg cikNor nak share dgn sume pembaca. Dalam entry akan dtg cikNor akan beri resepi utk membuat batter yg rangup menggunakan tepung-tepung yg cikNor nyatakan di atas. Jadi...TUNGGUuuuu....

Tuesday, August 9, 2011

Jom Buat Roti

cikNor nk tayang roti homemade yg cikNor buat...heheee...Terima kasih wat kwn cikNor, Nor Rahimah...sbb die lah yg ajar cikNor wat roti ni. Walau pun xsecumell yg die wat tapi rasanya tetap sama...
Bahan basic untuk buat roti (utk 1/2 kilo tpg):
500 gm tepung high protien
50 gm gula
15 gm susu tepung
50 gm marjerin
15 gm yis
5 gm improver
10 gm softener
1 biji telur
250 ml air (peti sejuk)
10 gm garam (cikNor krgkn kpd 7 gm jer)
1/2 sudu besar baking powder

Cara-cara :
* tepung, susu, gula,yis, marjerin, softener, baking powder, improver dan telur digaul rata ...kemudian masukkan air sikit-sikit gaul lebih krg 5 min baru masukkan marjerin + garam.
* uli doh sampai lembut (8-10 min).
* angkat doh dan bulatkan, rehatkan selama 10 min.
* timbang doh 50 gm, bulat-bulatkan.
* doh td uli jd panjang kemudian lilit pd sosej, tabur bijan (kalau suka), paipkan sos & mayonis pas tu susun dlm loyang...buat sampai doh abis.
* biarkan adunan yg sudah dililit sosej hingga ia kembang (naik seganda dr asal).
* bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit (bergantung pd jenis oven).
* bila dah masak angkat sapukan dgn marjerin atas roti yg masih panas...ni nk bg kilat.
Nak buat pizza pun kite boleh gunakn adunan ni...kalau nak inti manis mcm kelapa, kaya @ kacang merah adunan basic roti tu kite tambah gula spy jd 100 gm (ni cikgu kite yg ajar taw...) Adunan ni boleh dpt 18 biji roti sosej...berbaloi dah tu drp nk beli kat kedai, byk RM gak kene kuar, kan...
Ini roti hasil karya my gurl dak eisya...kwn cikNor kata macam ulat gonggok...hahahaa...tapi oke ler tu sbb die minat gak nak menolong ibunya masak.

Rasanya sume org boleh buat roti ni sbb senang sangat kan, antara malas @ rajin jew...hahahaa...oh,ya...lupa lak bg taw cikNor uli guna mixer so cpt la doh tu lembut...kalau uli ngan tgn kene lama sikit kot...agak2 sampai doh lembut la.

Hepi cooking, dear (^_^)

Monday, August 8, 2011

Kek Batik Ibu Mertuaku...

Assalamualaikum...holla, cikNor timbul semula di sini...kali ni cikNor nk kasi resepi kek batik yg sngt-sngt senang dibuat & sedap dimakan, khas buat org2 yg tak der oven...siapa kata kalau tak der oven xleh buat kek...hehehee Kalau nak taw ini adalah kek yang kedua mak mertua cikNor ajar selepas KEK LAPIS ASAM MANIS & KEK COKLAT AMERIKA. Yer la masa baru kawin dulu cikNor memang 'failed' bab masak2 ni nasiblah dpt mak mertua yg pandai masak jd cikNor byk belajar masak lepas kawin ler...hehehee
Jom cikNor perturunkan resepi kek batik ibu mertuaku ini...

Bahan-bahan:
250gm butter
3 biji telur (gred A)
1 cawan gula
60gm serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 kilo (1-2 bungkus biskut merie)*patahkan 4

Cara-cara:
* Butter, telur, gula disatukan gaul rata-rata kemudian masukkan serbuk koko dan susu cair pastu kacau sampai sebati.
* Bahan yg disebatikan td tu masak atas api yg sederhana besar sampai pekat.
* Bile sume bahan yg dimasak tu dah betul-betul kental matikan api, angkat kemudian masukkan biskut merie dlm adunan tu gaul sebati.
* Bile adunan tu dah tersalut sume kat biskut merie barulah masukkan dalam loyang, kalau nak mudah keluarkan dr loyang gunakan tupperware (cikNor guna tupperware 4 segi so bile kuarkan kek tu nmpak cantik jew mcm kek yg kuar dr oven tu)...hehehee...perasan ler tu
* Adunan tu kene tekan sampai mampat sbb klu xmampat nnti masa nk potong pecah berderai so xcantik ler jd nyer...org nk mkn pun jd xlalu...
* Lepas tu bolehlah simpan dlm peti sejuk lbh krg 4 jam.

taa daaa...tu dia dah siap dipotong pun...
Inilah rupanya kek batik ibu mertuaku yg dah siap dipotong dan sedia untuk dimakan.
Simpan kek ni dlm peti sejuk bila nk makan baru kuarkan sbb kalau sejuk senang nk potong.
Oke, siap sudah resepi kek batik ibu mertuaku...jom la cuba (rasanya ramai dah org taw kot nak wat kek ni cuma caranya jew yg lain...ini versi mak mertua cikNor, rasanya terjamin mantopp...hehehee)

Hepi cooking (^_^)

Wednesday, August 3, 2011

Golden Churn Creamy Butter disahkan TIDAK HALAL

Assalamualaikum sume...di sini cikNor nk kongsikn info buat sume pembaca. Kecoh dgn berita butter tak halal jd risau lah jugak maklumlah cikNor memang amik tempahan cookies dan kek...takut lak butter yg cikNor guna tu tak halal. Akhirnya kat TV3 petang kelmarin dah diwar-warkan jenama butter tu...so lega rasanya, yer la nanti tak pasal-pasal sekali ngan cikNor menumpang saham sbb kasi org mkn makanan yg tak halal...dosanyer...surat daripada Jabatan Agama Johor yg mengesahkan butter tu tidak halal. Dalam entry ni cikNor tampalkan jugak gambar butter tu so bile jengah kt bahagian freezer di pasar raya sume org boleh alert...











Sharing is Caring...drp cikNor buat sume pembaca.

Tuesday, August 2, 2011

Udang Rempah

Mau masak apa ya...kalau belum ada resepi jom cuba resepi cikNor ni. Sebenarnya ni resepi sendiri tak de tiru sape2 pun so bese la trademark cikNor MUDAH n SIMPLE yang penting cedap...tak taw la tekak org lain kalau tekak cikNor sodapp arrr...hahahaa Puas cari angle yg menarik nk amik gambar udang ni...maklum ler amatur photographer...
Bahan-bahannya:
1/2 kilo udang (bersihkn, goreng separuh masak)
8 tangkai cili kering (nk pedas tambah la lagi...)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 in halia
1 batang serai
2 sudu besar rempah kari
1 cawan santan pekat
1 keping asam keping
2 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Langkah-langkah memasak:
* cili kering + bawang besar + bawang putih + halia + serai dikisar halus.
* panaskan minyak tumis bunga lawang, kulit kayu manis & bahan kisar sampai wangi, kemudian masukkan rempah kari ikan
* kacau bahan-bahan tumis hingga garing & pecah minyak.
* masukkan santan, asam keping & garam, bila mendidih masukkan udang kemudian masaklah hingga agak kering...tapi kalau nk berkuah tak payah ler masak sampai kering juz kasi pekat jew...
* bila dah rasa sedap asam garamnya bolehlah matikan api dan sedia untuk dimakan.

hurmmm...senang kan??? itulah cikNor very da simple...hehehee

Hepi Cooking (^_^)