Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan al-Mubarak

Assalamualaikum...pembaca sume,
cikNor nak ucapkan selamat berpuasa buat semua moga puasa kita mendapat keberkatan daripada Allah swt. Harap2 pahala puasa kite penuh & tidak hanya berpuasa dr makan minum ajer...hurmmm...byk kene jg tu mata, telinga, perbuatan dan segalanya. Insyaallah...moga2 kite sume dpt menjalani ibadah puasa dengan sempurna. Macam biasa dlm bln mulia ni bolehlah kite tambah pahala dgn bertadarus & bertarawih...

Monday, July 25, 2011

Kek Strawberi Cumell

Kek strawberi ni adalah sempena bufday my gurl...Nur Arisya yg ke-8. Kalau ikutkan die punya bufday 9 Jun lepas tapi disebabkan die dah terkena "cikenpox" so terpaksa dipantangkan dululah...KIV bawa ke bulan Julai lepas celebrated abgnya dak Danial. Ini kire kek belated bufday laa...hehehee

Tapi tak apa janji hajatnya nk kek strawberi tercapai jd die dah hepi, siap bawa ke sekolah belanja kawan-kawan die dan...cikgunyer...

Nak resepi ker...senang jew nak wat kek ni, nanti cikNor kasi resepinyer.

Bahan-bahan (loyang 9 in):
280 gm tepung kek (cikNor cam bese la guna tepung Bluekey)
5 biji telur (gred A)
150 gm gula kastor
1 sudu besar overlatte
60 gm air
80 gm mentega cair @ minyak jagung
2 sudu besar pes strawberi (cikNor guna strawberi emulco)

Hiasan:
whipping cream secukupnya
strawberi filling secukupnya
coklat bentuk ceri

Cara-caranya:
> tepung + telur + overlatte pukul perlahan dahulu spy sebati kemudian tukar speed laju pukul sampai kembang (lebih krg 5 minit)
> masukkan air dan strawberi emulco pukul lg sampai gebu atau adunan tu dah ringan
> kemudian masukkan mentega cair kacau sebati...tak perlu pukul lama cukup untuk sebatikan mentega cair tu (gaul guna senduk pun dah oke)
> tuang adunan dlm loyang yg sudah dilenser dgn mentega (bahagian tepi loyang) pastu bahagian dasar loyang lak lapik dgn kertas minyak (bukan kertas minyak balut buku taw, kat kedai jual brg buat kek ada jual kertas ni)
> bakar dalam oven selama 30-35 minit, api atas 140C api bawah 180C
> bila sudah masak keluarkan dr oven & kek tu pun keluarkn dr loyang, jgn biarkn sejuk dlm loyang nanti kecut lak kek tu
> bile dah agak sejuk potong kek kpd 3 bahagian...setiap bahagian tu lapiskan dgn filling strawberi (susun cam sandwich, kemudian hiaslah guna whipping cream ikut kreativiti).

*boleh jugak kalau nk layerkan dengan cream cheese, cikNor layerkan dengan filling strawberi jew sbb my gurl nk kek die fully strawberi...

*kalau nk guna sponge cake mix pun boleh jugak...mana2 yg senang jew la

lastly, selamat mencuba dannnn...hepi cooking (^_^)

Monday, July 11, 2011

i Miss my blog so Much...

hollaaa...sangat-sangat lama cikNor tak menjenguk belog kesayangan cikNor ni...hurmm...berdebu sudaa...terlalu sibuk dgn tugasan harian sbg penjawat awam. Banyak cite yg nk cikNor kongsi kat sini. Hopefully after this cikNor will be try to 'jenguk-jenguk' villakamimicasamawar...

Tuesday, July 5, 2011

Larian Serentak 1Murid 1Sukan 1Malaysia

2 hb Julai 2011 bersamaan hari Sabtu semua sekolah di Malaysia telah menyertai Larian Serentak 1Murid 1Sukan 1Malaysia...larian ini telah direkodkan di dalam Malaysian Book of Record. Ini adalah logo 1Murid 1Sukan 1Malaysia. So untuk sama-sama menyokong program tersebut sekolah cikNor pun terlibat sama. Pagi-pagi lg kami sume warga SK LKTP Jengka 1 dah brkumpul di Dataran Ilmu sekolah kami. Huhhh...sujukk nyer...berkabus lg...

Sume kanak-kanak riang tu sudah tidak sabar mau lari keliling kampung...heheee

Ini "syarikat air sekolah"...kak Ja & Rosliah. Tuang, tuang...kacau, kacau...hurmmm...dah sudapp...

Ini lak "syarikat nombor & pendaftaran"...Dayah, Sue, kak Dayah, Safura & Yusnita...cepat-cepat daftar, amik nombor !!!

Sape yg dah daftar jew baru dpt nombor taw...

Sebelum acara bermula ustaz Azme baca doa dulu moga segalanya berjalan lancar & diberkati Allah swt...amin...

Tok Empat Encik Mohd Akhir bin Awang selaku ketua kampung Kampung Anggerik Jengka 1 kene berucap & merasmikan program larian tu...tak aci betul, Tok Empat tak lari pun yer...hahahaaa...

Ini boss cikNor, en Guru Besar...Cikgu Ismail bin Hashim sdg baca perutusan drp Menteri Pelajaran Malaysia sempena program larian 1Murid 1Sukan 1Malaysia.

Ini lak instructor senamrobik sblm acara larian...cik Rosnah. satu, dua, satu, dua...tarik nafas...innnnn....outttt...


Haduiii...lama lg ke kene wat cam ni...penat dah ni...bile nk lari cikgu????

Acara larian bermula...en Guru Besar yg jd pelepas...lariiiiii....

cikgu Rosnah lari ngan kanak-kanak riang tu..."sume kene lari blakang cikgu, jgn potong cikgu taw..."hehehee

Bez jugak kan pagi-pagi lari keliling kampung...a'ah, memang pun !!! Sabtu dpn aku nk ajk mak aku, ayah aku, adik aku, abg aku lari cam gini lerr...


Group ni yg menemankn cikgu Yusof berlari. We are the champion...yay, kami dah sampai !!!




Ini sebahagian drp parents yg turut serta dlm larian tu. Terima kasih atas kerjasama sume yg terlibat dlm menjayakan Prongram Larian Serentak 1Murid 1Sukan 1Malaysia.


Mana cikNor??? cikNor tak lari sebab cikNor la tukang amik gamba ni sume. cikNor jd photographer merangkap pemberita utk wat laporan program ari Sabtu nan indah itu...itu pasal gamba cikNor tak der...huhuhuuu