Monday, May 30, 2011

oppss...cikNor sudah jatuh cinta!!! Biar betul...


Amatur punyer decoration...
Holla, frenz...jumpe lg!!! cikNor sedang berusaha meng-update belognyer...Pagi Isnin yg indah ini cikNor tlh berjaya buat kek idamannyer...RED VELVET...suke, suke, sukeee...Terima kasih wat sifu yg ajar cikNor wat RVC, Nor Rahimah kawanku. Berkat tunjuk ajar Imah dpt gak cikNor rasa RVC home made...yg paling beznyer sbb cikNor yg wat.
Inilah rupe red velvet cake yg cikNor wat, kalau org lain wat tak taw la maybe lg cumell...cikNor masih amatur tapi yg penting rasanye sedapp...baik korang cube mezti tak menyesal punyerrr...lagi pun kalau nk beli RVC yg sebesar ni regenyer lumayan gak, lebey krg RM80 hengget taw!!!
Kalau wat kek besar cam gini cream cheese kite layer kt tengah-tengah kek. Kalau kek tu tinggi boleh buat 2 layers. cikNor punyer loyang ni tak berapa tinggi so jadik 1 layer jew la. Tapi td cikNor dah beli loyang yg tinggi sikit dr yg ni sbb nk bg jadik 2 layers...nmpk lg cantekk
Sedia untuk dimakan
Bagi peminat2 cheese mezti sukekan RVC ni sbb cream cheese yg kat tengah-tengah tu very yummy...itu lah itu kenapa cikNor sudah jatuh cinta...

Asik pot-pet, pot-pet jew...bahan wat RVC tak kasi jugak lg erkk...

Bahan kek:
250gm tepung naik sendiri (cam bese cikNor guna Bluekey...hahaha...promote lg. Patut kene jd duta Bluekey nihh...)
1/2 sudu teh garam
15 gm serbuk koko
113 gm butter tanpa garam
160 gm gula kastor
2 biji telur gred A (kalau gred B guna 3 taw cik Kiah)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan Butter Milk:
1 cwn susu segar
1 sudu mkn cuka
2 sudu besar pewarna merah

Bahan Cream Cheese:
250 gm cream cheese philadelphia
125 gm gula kastor
1 biji lemon (amik air)
125 gm fresh cream
125 gm whipping cream (ada tulis kt luar UHT whipping cream) kalau yg ni xder xnk guna pun xper

Cara-cara nak membuatnye...

Butter Milk:
-campur susu & cuka biarkn selama 10-15 min
-kemudian masukkan pewarna merah kacau cepat-cepat spy tak berketul

Kek:
-ayak serbuk koko + dlm tpg + garam gaul sebati
-putar butter & gula smpi kembang, masukkan esen vanilla & telur sebiji, sebiji
-kemudian masukkan tpg berselang dgn butter milk...tpg, butter milk, tpg, butter milk...pastikan diakhiri ngan tpg...ni cikgu cikNor yg ajar, kene ikt klu x kek tu tak halus-mulus
-dlm mangkuk kecil campurkn soda bikarbonat & cuka (campuran ni akn keluar buih-buih cam Eno...so jgn terkezut lakk...) kacau cepat-cepat pastu masukkan dlm adunan tpg dgn cepat kacau campuran tu rata-rata sehingga sebati
-tuang dlm loyang & bakar...suhu oven 170 djh celcius selama 30 min (tgok lah jugak jenis oven...itu oven cikNor)
-bile cucuk kek ngan lidi & nmpk xder melekat tu tandanyer dah masak...sejukkn dulu sblm dihias

Cream Cheese:
-putar cream cheese philadelphia brsama ngan gula sampi kembang (gebu)
-masukkan air lemon putar sebati & ketepikn dlu
-putar pulak fresh cream sampai kembang & gebu kemudian ketepikn dulu
-putar whipping cream jugak smpai gebu...haaaa...yg ni cerewet sikit jgn trlebih putar sbb nanti whipping cream akan mencair langsung xjadi. Kalau whipping cream tak ada tak apa juz guna cream cheese & fresh cream
-kemudian masukkn fresh cream & whipping cream dlm bekas cheese cream, putar semuanya hingga sebati

Sekarang mari kite Deco Bersama Eric...ehh, silap...jom kite hias RVC kite
-bile kek dah sejuk belahkn kpd 1 @ 2 bahagian...ikut ketinggian kek kite
-lapiskn dgn cream cheese kemudian ltk lapisan yg kedua...lapiskn lg ngan cream cheese ltk lapisan ketiga (susun cam sandwich)
-bile dah selesai, putarkn 1 cwn fresh cream untuk topping kek
-taa...daaa...dah siap pun RED VELVET CAKE kite

hepi cooking (^_^)

Sunday, May 29, 2011

yay, cuti datang lagi!!!

Seronoknya...cuti sekolah dah bermula. Sebenarnya cikNor bese-bese jew, walau pun cuti cikNor tetap pegi sekolah gak sebab nak buat keje-keje PSS. Lagi pun nk pegi cuti-cuti Malaysia en hubby tak der...huhuu...cikNor bercuti kat rumah dengan anak-anak tersayang (+_+)en hubby tengah sibuk dengan MSSM kat Kuantan jadi cikNor pun mengisi masa lapang dengan menyiapkn kije-kije PSS dan menambahkn skill memasak. So tak der lah rasa boring sangat. Selain dari tu cikNor jd "cik Misi" @ "jururawat". Kenapa lak jd cik Misi??? dak Danial, anak sulung cikNor dah trkena chickenpox @ bhs kampungnye...cengkering...kesiann, die.

Sebenarnya ptg Jumaat tu dak Danial ni pegi English Holiday Camp kat Kem Tengku Mahkota...tiba-tiba masuk ari kedua badannya dah berbintat-bintat, mulanya fasilitator tu ingatkn die elergic so die bg taw pd cikNor. Bile wat check up doktor bg taw dak Danial dah terkene cengkering...huhuhuu...so cikNor bawalah die balik ke rumah. Memang dak Danial sedih giler sbb kene balik maklum ler die dah prepared xtvt malam BBQ...acara kebudayaan & Fancy Dress. die pulak dah xsabar nk brgaya ala-ala cowboy gitu...siap ngan topi, pistol & backle kasut tibe-tibe dah kene balik...maunyer xsedihh...jenuh cikNor pujuk die.
Doc pesan mkn ubat 5 jam sekali xboleh lupe...so cikNor trpaksa guna alarm ler spy alert ngan time mkn ubat die...itu lah itu cik Misi...hehehee

Apa-apa pun cuti ni betul-betul rehat la dak Danial...xleh mengganaszz, mkn pun kene berpantang...mesti inilh cuti yg memboringkn die...kesian, kesiann...
dak Danial, moga cepat sihat yer.

Cuti ni jugak cikNor berpeluang buat make over dapur & bilik kat rumah. Walau pun cikNor duduk kt kuaters kerajaan teringin jugak nk rumah nmpak cantik & sedap mata memandang. Nak hias rumah sendiri lambat lg,heheee...rasa xsabar lak nk pindah duduk rumah sendiri...

Buat sume pelajar & warga pendidik Selamat Bercuti drp cikNor, moga cuti ni dipenuhi dgn xtvt yg berfaedah.

Tuesday, May 24, 2011

exam sudah mula...

Exam sudah bermula...start dr 23 Mei sampai 26 Mei. Besenya kalau time exam mak bapak ngan cikgu yg terover berdebar...budak-budak tu slumber jew, mcm xder apa-apa...huhuhu...Moga-moga Danial & Eisya dpt jawab soalan dgn baik serta lulus dgn cemerlang...begitu juga dgn ank-ank didik cikNor, jawab soalan molek-molek taw...teacher harap kamo sume suksess.

Sunday, May 22, 2011

ya,ampun...cikNor terlupe!!!

cikNor mintak maaf banyak-banyak pd sume pembaca belog cikNor (yer ke ada yg dtg baca nihh...)sebenarnya ari tu cikNor dah plan nk update belog tentang cendawan busut...siap dah amik gamba & resepi lg,tapi...cikNor lupe!!! Aduyaiii,dah jadik pelupa cam si Nazri peserta Raja Lawak la pulak. Jadi utk meneruskn niat murni cikNor tu makanya cikNor post la cite pasal cendawan busut tu walaupun time ni musim cendawan busut dah berakhir.Sebenarnya cendawan busut ni pun dikenali jugak sebagai cendawan tahun.hurmm...nk taw kenapa? Sebabnya cendawan ni akn tumbuh setahun sekali jew. Unik kan??? Jadi kalau nk merasa makan cendawan ni kene tunggu dlm masa 1 tahun ler...
Lagi satu mengikut cite abah cikNor,cendawan ini hanya akn tumbuh di kawasan yg bersih sahaja...kalau kat kebun sawit @ kebun getah tu dah bese jadi tempt lembu-lembu melepaskn hajat @ buang baja urea memang lah cendawan ni tak nk tumbuh...(memilih gak yer cendawan ni...nk tmpt yg suci jew).

Cendawan ni besenya akan dpt dijangkakn akan tumbuh bile ada byk kelkatu terbang mlm & diikuti hujan @ suasana yg dinginnn gitu...Musim cendawan yg lepas sampai berguni-guni cikNor dpt cendawan ni...ada yg kawan kasi, ada yg parents en hubby kasi, ada yg abah cikNor kasi...pendek kata, hari-hari dpt cendawan free...tapi kene masak sendiri laa...heheee

Masa musim cendawan itu ari, puaslh cikNor makan macam-macam resepi cendawan busut ni...goreng tepung, sup, sayur campur & yg paling bez tumis pedas mcm resepi yg cikNor nak kasi ni.

Gambar dr handphone x-press music cikNor...
 Bahan-bahannya ringkas jew:

Cendawan busut (pastikn disiang bersih...cuma siatkn kulit luar...tipis jew)
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji cili besar (kaler merah spy nmpk berseri sikit bila dah masak nnti)
5 biji cili padi (xperlu tumbuh cuma hiris mcm cili besar)
sedikit kunyit
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Cara-caranya:
-panaskn minyak,tumis bawang putih & bawang besar.
-bila dah bau harum masukkn cili besar & cili padi, kacau sekejap kemudian masukkn kunyit.
-pastu masukkn cendawan busut td, kacau supaya semua bahan rencah mesra...masukkn garam kacau rata-rata.
-kalau agak kering masukkn sedikit air supaya bahan rencah boleh mesra dgn cendawan...jgn kerap kacau sbb takut hancur.
-bila sudah masak bolehlh diangkat & sedia untuk makan...xperlu masak lama-lama sbb nanti cendawan tu jd lodoh (lembik).

hurmmm...senangkan

hepi cooking (^_^)

P/S~ pssttt...taw x mcm mana cikNor tibe-tibe boleh ingat pasal cite cendawan ni...sbbnya cikNor terbukak folder bluetooth xpress music cikNor...ada gamba cendawan laa...hehehee

Saturday, May 21, 2011

cikNor marah + bengang...

viva kaler hijau sape ni...sila angkat tangan...Tak taw la nak mula mcm mana...yg cikNor taw cikNor sangat-sangat marah + bengang tahap gaban ni...

Apa punyer orang lah...dah ler buat salah pastu lari cam tu jew. Tak sekolah kot. Kalau ko orang kat tempat cikNor pun mesti ko orang pun rasa mcm tu jugak.




Inilah si Hijau kesayangan cikNor...


Malam Sabtu baru ni si Hijau cikNor dah kene langgar lari...huhuhuu...yg langgar tu sorang pompuan...Masa tu en hubby cikNor parking si Hijau kat tempat parking pasar raya B5 sbb nak jumpe dgn kwn die. cikNor dgn ank2 duk dlm kete tunggu en hubby tibe-tibe sorang pompuan reverse kete die kebummm...dah langgau bumper depan si Hijau cikNor. Menyirap darah cikNor...panik jap...mujur kitaorg kat dalam kete xjadi apa-apa,cuma trkejut jew sikit.


ciknor keluar dr kete nk tengok kot-kot rabak bumper tu...si pompuan tu lak pandang jew dr jauh,ingtkn die nk dtg dekat kot-kot nk minta maaf...haramm...tak der maknanyer,die pecut pegi cam tu jew...hampesss betuii...


Kalau nk ikutkn memang tak logik langsung die boleh langgar sbb die xpayah reverse pun kalau nk keluar dr parking tu sbb die boleh terus jew ke depan yg luas tu...dah ler reverse mcm org drif...


Dapat gak cikNor hafal nombor plat kete die WFB...,proton iswara kaler coklat cair...siap save dlm hp lg.


cikNor bg taw kat en hubby pasal kejadian tu...en hubby nmpak bengang gak tapi die cube cool...die kata,"tak per...nanti kite taw jugak sape owner proton iswara tu..."


cikNor bukannya apa...rasa nk marah + bengang sbb pompuan tu boleh pandang pastu blah cam tu jew...klu die dtg mintak maaf,cool la sikit...tak der budi bahasa langsung.

Friday, May 20, 2011

itu lah itu...

Tiap kali tibe Hari Guru cikNor lah yg paling bz...nk taw kenapa??? Sbbnya cikNor setiausaha sambutan Hari Guru di sekolah. Tahun ni GPK Kokurikulum baru yg jadik boss cikNor, so cikNor kene bincang ngan pasal pengisian Hari Guru kali ni. Tak per lah kalau orang kata cikgu ni syok sendiri sbb die tukang rancang aktiviti pastu die sendiri yg laksanakan aktiviti...kalau cikgu-cikgu tak raikan hari dorang sape lg yg nk raikannyer...biarlah janji kami sume happy (^_^)Itu hadiah pertukaran antara guru...dah jadi agenda wajib setiap tahun. Sume org akan cabut undi, hadiah akn diterima ikut nombor yg dah dicabut. Tahun ni cikNor dapat hadiah drp ustazah Yusnita... kotak sangkut kunci, cantikkk...tQ, ustazah Yusnita. Hadiah cikNor lak cikgu Noor Hafizah yg dapat...harap-harap die suke sbb cikNor memang suke benda tu.


Besenya agenda Hari Guru dimulakan dengan perhimpunan kat Dataran Ilmu SKJ1. Program dimulakan dgn nyanyian lagu Negaraku, Lagu Negeri Pahang & lagu Sekolah. Kemudian ustaz Azme akan baca doa semoga majlis kami berjalan lancar & diberkati Allah swt. Haa...gamba kat atas tu ustaz Azme sdg bacakn doa...aminnn...

Kemudian kami sume akan dengar bacaan perutusan drp Menteri Pelajaran Malaysia & Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia.


Ini Guru Besar cikNor, Encik ismail bin Hashim...tgh baca perutusan Menteri Pelajaran Malaysia.


Ini pulak Guru Penolong Kanan 1, Encik Burhanuddin bin Hashim...baca perutusan drp Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia.


Bahawasanya kami guru-guru Malaysia dengan ini berikrar...

haaa...itulah sedikit sedutan Ikrar Guru yg saban tahun kami akn perbaharui lafaznya apabila tiba Hari Guru. Guru Besar mengetuai bacaan ikrar...


Tak sah rasanya kalau Hari Guru tak nyanyi lagu Guru Malaysia...hehehee...bez apa lagu ni, die punye aura meresap dlm jiwa. Lagu ni berentak mac sbb tu boleh membangkitkn semangat, cikNor suke lagu ni...setiap kali nyanyi lagu ni rasa mcm ada satu perasaan...itulah die aura lagu Guru Malaysia, evergreen gitu...



itu lah itu...cikNor ngan ustazah Safura...Peace No War...


Habis jew kat tapak perhimpunan kami sume bergerak ke padang...jeng,jeng...sukaneka. untuk cikgu jew...budak-budak lak jadi hakim. Tahun ni cikNor mengundi dpt group ngan Guru Besar...die nak team kami pakai baju kaler hijau...so together-gether la kami menyelongkar almari baju carik baju kaler hijau. Nasib baik cikNor ada sehelai, itu pun baju Khidmat Bantu PSS Guru Media...selamat RM kalau tak kene g beli lah...hehehe



Cikgu Anuar @ Chief...Masters of Rubber Band Felda Melati...sungguh terror die melastik getah...strike jew!!! Congratz Chief...u are de bez...cikNor tak terror yg ni...huhuu...


Acara sukaneka tahun ni bertemakan Permainan Dulu-dulu...apa tu??? Acara lastik getah, tuju guli, sambung straw jadik rantai & tuju tin...bez jugakk. Johan acara sukaneka tahun 2011 adalah kumpulan Guru Penolong Kanan 1...tahniah sume...


Ini die acara buat rantai dr straw. Mencabar taw, menggigil tangan nk masukkn benang dlm straw tu...dah macam org parkinson jadinyer...hahahaa...tapi acara ni cikNor suksess...cuma nasib tak menyebelahi kami sbb saat-saat akhir cikgu Yusof punyer rantai straw tu terburai...bertungkus-lumus kami bantu die tapi disebabkn dah gabra catatan minit pun agak terukk arr...tak per lah, sume org dah berusaha...apa yg penting KERJASAMA...kerjasama...hey, hey...wonder pets...


Tengok tu cikNor siap gigit lg benang tu takut straw tu terburai...macam-macam gangguan masa ni...perang psikologi...hahahaa


Oke, ni pulak acara tuju guli...not bad, cikNor dpt kumpul mata agak byk gak untuk team cikNor. Nampak jew senang tapi susah gak sebenarnya...tahun depan buat lg la acara cam gini...seronok lak macam budak-budak.


Ni team cikNor yg terdiri drp en Guru Besar...tapi Guru Besar tak der dlm gamba sbb die ada hal kat ofis masa tu so kami anak buah jew la yg posing dulu...tQ, cikgu Noor Hafizah sbb amikkn gamba team kami. Dari kiri gamba tu...ustaz Azme, cikgu Azahar, cikgu Yusof, cikNor, ustazah Safura & cikgu Nor Hidayah.


Dah puas bersukaneka di padang kami sume masuk ke dewan...kat dewan kami wat pulak acara Mari Teka. Permainan ni ala-ala games show kat tv masa dolu-dolu...Win Lose or Draw. Jadi kene pandai lukis ngan cepat spy kawan-kawan dpt teka apa yg dilukis tu. Sume org sangat-sangat enjoyed sbb main teka-teka, macam-macamlah perkataan yg keluar...hahaaa...hentam saja lah labu...tapi acara ni cikNor tak leh masuk sbb cikNor panel penggubal soalan, cikNor berkecuali...masa ni dah tak geng ngan sape-sape pun...


Ini cikgu Zaini dr kumpulan GPK HEM, tengah lokish-lokish...geng die sibuk meneka...cikNor tukang bukakkan sampul soalan & tukang gelak jew...hahahaa


Kemudian acara diteruskn dengan acara penyampaian hadiah kpd pemenang...yg kalah pun dpt gak hadiah tapi tak lumayan laa...sukaneka + acara dewan = pemenangnya kumpulan Guru Penolong Kanan 1. Tahniah buat mereka...Insyaallah, panjang umur tahun depan kita akan sama-sama menyambut Hari Guru lagi.


...itu lah itu...sambutan Hari Guru 2011 di sekolah cikNor.

Mak cakap CIKGU macam MEGI...makanan rutin time susah,ayah cakap CIKGU macam D'SEEKERS...menakutkan, atuk cakap CIKGU macam ASTRO...macam-macam ada, tapi saya cakap CIKGU macam L'OREAL...kerana dirimu begitu berharga.

SELAMAT HARI GURU buat semua warga pendidik tak kira kamo cikgu atau pensyarah...kerana dirimu begitu berharga.

Monday, May 16, 2011

Jom Buat Muffin

Mari buat muffin bersama cik Nor...suke tak makan muffin??? Kalau suke jom kite belajar wat muffin. Sebenarnya muffin ni senang jew nk buatnya. Nampak mcm cupcake tapi sebenarnya lain cara buat & bahannya. Kalau buat kek sensitif sikit...x leh kene air tapi muffin xper,besenya muffin kite letak susu cair...mcm spesis air lah tu.
Muffin sangat-sangat sesuai wat sarapan atau makan petang. Kalau baru keluar dr oven lg sedappp...Filling muffin ikut cita rasa kite...klu cik Nor suke muffin buah & muffin blueberry. Budak-budak besenya suke muffin coklat.
Ini muffin buah...cumell kan...kalau nk tarik minat budak-budak utk makan kite boleh guna cup yg cute,sekarang ni ada macam-macam cup yg boleh kite guna & hasilnya...muffin kite pun nmpak mezti nampak menarik,tertarik & kau memang debumm...hahaha...tapi pastikan jugak rasanya jugak menarik...
Pastikan masa isi adunan hanya suku dari cup sebab nanti muffin tu akan kembang...kalau trlampau penuh nanti isi perutnya terburai dr cup...
Oke,itu muffin buah,muffin coklat & muffin keladi (tapi x berapa jd ungu mcm keladi...xpenah guna flavour yg ni saja nk try nasib baik rasa sedapp) yg cik Nor buat...ari tu cik Nor buat banyak sebab bawa g tempat keje belanja kawan-kawan makan.
Itu rupenya isi adunan taw,jangan penuh-penuh nanti melimpah.
Muffin coklat yg dah siap sedia utk dimakan.

Ini bahan-bahannya:
3 cawan tepung naik sendiri (cik Nor suke guna tepung Bluekey...sbb memang kompem jd cantik)
1 cawan minyak jagung
1 cawan gula (boleh krgkn kpd 1/2 cawan...cik Nor besenya guna 1/2 cawan jew)
1 cawan susu cair
2 biji telur
sedikit vanilla

Cara-cara:
-pukul telur,gula,vanilla,susu cair...masukkan tepung sedikit demi sedikit & pukul sebati guna mixer taw
-bile nampak sebati masukkan minyak jagung kacau supaya adunan tadi mesra...xperlu pukul dgn mixer...gaul-gaul supaya mesra & nmpak brkilat
-boleh masukkn perisa yg kite suke...kalau buat yg buah-buah perisa oren memang sedap...gaul-gaulkan perisa oren & buah kering sebati
-bila dah nampak elok sebati bolehlah dimasukkn dlm cup kertas
-sebelum tu panaskn oven 15minit
-bakar dlm oven guna kepanasan 175C selama 15-20 minit (brgantung pada oven yg diguna)

Bahan-bahan tu basic jew...flavour boleh buat ikut suke kite.Kalau rasa susah jugak boleh jew beli tepung muffin yg ada jual kat kedai kek sure menjadi & sedap...hehehee...tak pun dtg umah cik Nor kite belajar buat sama-sama =)

Hepi cooking (^_^)

Saturday, May 14, 2011

Saya Sayang Cikgu

Assalamualaikum...Selamat Hari Guru buat sume guru-guru di Malaysia pada 16 Mei 2011 ni.Aku sangat-sangat berterima kasih sume insan yg pernah mendidik aku semenjak dr sekolah tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, maktab & universiti. Kerana mereka aku menjadi diri aku seperti sekarang.

~Yang pakai tudung labuh kaler itam tu lah Cikgu Faridah.

Kalau nak taw aku hampir berhenti sekolah kerana seorang guru & aku kembali meneruskn persekolahan pun kerana seorang guru...

Macam ni citer nyer...

Lps terima result SPM,aku masih trtunggu2 panggilan ke tingkatan 6 sbb utk terus ke universiti result aku tak begitu membanggakn...aku dpt gred 2 jew...huhuu...tu la masa form 5 aktif sngt brsukan & berkokuria smpai trleka jap ngan study...

Akhirnya dpt jugak ke form 6 itu pun second intake...tentu lah ko orang dpt bygkn betapa byknya aku trtinggal silibus sbb bln 6 baru dpt masuk form 6 sdgkn org laen dah byk belaja. Tak per lah aku cuba kejar yg tertinggal tu...tapi nk dijadikn cerita ada seorg cikgu tu asik perlekeh & sindir2 kitaorg student yg masuk second intake...sangat2 benganggg...patutnya die sbg cikgu bg galakan bukan condem student...sedih taw...

Aku ingat aku boleh tahan dgn sindiran cikgu tu...huhh...rupe nyer tidakk...aku surrender, aku pun bg taw abah aku...nk berenti sekolah!!!

Abah aku sangat-sangat sedih...tapi yg baiknya die tak mendesak aku. Abah aku jumpa cikgu yg menyelaras student form 6...Cikgu Faridah Shariff namanya. Abah aku bg taw kat Cikgu Faridah aku tak nk terus sekolah lg...Cikgu Faridah cuba pujuk aku, die bg taw jgn lah berenti tapi balik rumah rehat2 dulu...bile rasa dah brsedia nk sekolah dtg semula tak kira lah bile pun.

Masa tu aku nekad nk berenti sekolah. Aku nk angkut sume brg2 kat hostel tapi Cikgu Faridah kata biar dulu. Jadi aku pun baliklah ke rumah dgn tak bawa apa2 brg pun.

Nak jadikn cite lps amik aku balik ke rumah abah aku jatuh sakit...cian die...ramai jiran2 dtg melawat. Ada seorg makcik pun tanyalah pasal aku, die tanya aku dah tak belajar lg ker??hehehe...nk jwb apa yerkk...abah aku tolong jwbkn, die kata aku dah tak nak sekolah. Hurmmm...malunyer aku...

Makcik tu pun ckp nk pinang aku utk ank die klu aku dah tak nak sekolah. Alamakkk...aku tak nk kawen...aku mude lg...lps jew makcik tu balik aku pun bg taw kat abah yg aku nk sekolah semula. Nmpknya abah gumbira sngat...die bg taw kat aku die tak mendesak aku utk dptkn 5P atau 4P dlm STPM janji aku nk sekolah & dpt sijil penuh pun die dah hepi...

Abah pun hantar semula aku ke Sek Men Keb Maran...Cikgu Faridah sangt gumbira sbb aku tak jd berenti sekolah. Mujurlh die masih bg ruang utk aku belajar kalau lah masa aku kata nk berenti ari tu die terima jew tanpa nasihat apa2 dah tentu aku tak lg brpeluang utk belaja...tQ Cikgu Faridah...Saya Sayang Cikgu...

Cikgu Faridah memang cikgu yg baik sbb die sangat2 sporting...dialah cikgu & dialah jugak kawan...sume student suke dgn die. Dia ajar subjek Pengajian Am...setiap ari kitaorg kene brsedia sbb setiap kali masuk kelas mesti die akan soal apa yg dia ajar ari kelmarin...klu tak dpt jwb mesti kene denda...hehehe...malu kene denda kitaorg pun jd student yg sentiasa brsedia.

Ini gambar aku ngan kwn2 form 6. Sampai skrg kitaorg masih lg brhubung. Sumenya dah kerja bagus2...TERIMA KASIH CIKGU...

Selamat Hari Guru

Pada 16 Mei 1956 Majlis Undang-undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan daripada Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of Education Commitee) sebagai dasar pelajaran negara kita. Bermula dari tarikh tersebut, 16 Mei telah dipilih sebagai sambutan Hari Guru di Tanah Melayu (Malaysia).


Sambutan Hari Guru yang berlangsung setiap tahun adalah bertujuan untuk menghargai jasa dan peranan semua warga pendidik yang bergelar guru. Guru bukan sahaja bertanggungjawab untuk mengajar bahkan mendidik anak bangsa yang dahagakan ilmu pengetahuan. Oleh sebab itu hanya insan yang ikhlas,tabah,jujur,kreatif,sabar dan penyayang sahaja yang layak bergelar guru.


Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara telah dipilih sebagai tema pada tahun 2011. Tema ini jelas memberi gambaran bahawa tugas guru pada masa kini kian mencabar kerana sebagai penjana transformasi (perubahan) dalam pendidikan setiap insan yang bernama guru telah dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan setiap perancangan pendidikan yang dibuat oleh kerajaan agar dapat melahirkan modal insan yang diperlukan oleh negara.


Justeru, pelaksanaan KSSR dan MBMMBI haruslah dipatuhi sebagaimana yang digariskan agar transformasi dalam pendidikan ini dapat dilihat hasilnya sebagaimana yang dikehendaki.


Selain dari itu,para pendidik juga seharusnya dapat menguasai ilmu Teknologi Maklumat agar dapat membawa perubahan dalam pendidikan. Misalnya dalam KSSR,subjek Sains yang kini dikenali sebagai Dunia Sains & Teknologi (DST) di samping modul TMK (Teknologi Maklumat & Komunikasi) yang mana memberi pengetahuan asas TMK murid agar dapat diaplikasi dalam subjek DST tersebut.


Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa,

Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta,

Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara,

Jika hari ini seorang Ulama yang mulia,

Jika hari ini seorang Peguam menang bicara,

Jika hari ini seorang Penulis terkemuka,

Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa,

Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa,

Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya,

Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota,

Di bangunan tua sekolah di Hulu Terengganu,

Dia adalah guru mewakili seribu buku,

Semakin terpencil duduknya di ceruk desa,

Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu,guruku

Budi yang diapungkan di dulangi ilmu

Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat

Menjadi kenangan ke akhir hayat.

~Usman Awang 1979


SELAMAT HARI GURU kepada semua warga guru.

Tuesday, May 10, 2011

Kamu Sayang Saya Tak...

Hollaa...mari kite update belog.


Hari ni 11 Mei 2011, Rabu...ramai pulak cikgu yg tak der so kitaorg yg ada kat sekolah kene la relief ganti cikgu-cikgu yg tak der tu...huhuuu



Aku lak hari ni relief tahun 2 Bestari so aku kasi lah keje suruh buat kad sempena Hari Guru. Nampaknyer diaorg excited nak wat kad tu...macam-macam idea yg keluar tapi yg kelakarnya time kaler ala kad (ala kadar) jew...hehehee


Aku suruh diaorang buat cantik-cantik sebab aku bg taw nanti aku nak tampal kat kelas diaorang...haaa...lg la bersemangat diaorang...Sumenya cakap nak bg kad yg diorang buat kat teacher...aku ler tu...hehehe...pandai bodek budak-budak nihh =)


Seronok sebenarnya mengajar dudak-budak kecik ni sebab diaorang masih polos...kalau berkata-kata tak ada yg tersirat sumenya yg tersurat...so memang jujur la...


Dek kerana kejujuran dalam berkata-kata dah terkena aku hari ni dengan diaorang...hehee...


Macam ni kisahnya...


Tadi aku nak pergi ke bilik guru sebab nak simpan wallet lepas rehat, so ada seorang budak dah tegur aku...


"eh,teacher bawa beg baru yer," (wallet yg aku pegang tu dia kata beg...)


aku pun jawab,


"tak der lah...dah koyak pun beg sy ni!"


Pastu dia jawab balik...


"Haaa...sy taw mesti teacher beli kat lelong di Bandar Pusat! Ada banyak kat situ beg macam-macam."


Huhuu...tak sayang mulut betul budak ni...sampai hati die kata aku beli kat tmpt lelong...


Tapi aku gelak jew...hahahaa...tak amik ati pun sebab aku faham maksudnya yg sebenar.


Dengan budak-budak ni kadang-kadang boleh buat kite tension tapi kadang-kadang boleh gak release tension...apa yg penting kene banyak-banyak sabar & pandai tackle hati diaorang.


Diaorang masih mude masih mudah dibentuk...aku tak suke denda budak dengan rotan, aku cuma tanya jew kat diaorang...


"kamu tak sayang saya ker? Kalau kamu sayang saya kamu mesti siapkan latihan yang saya bagi ni..."


Bila aku tanya macam tu sume jawab sayang...jadi diaorang pun mesti cuba siapkan jugak latihan yang aku bagi sebab kalau tak siap nanti aku taw yang diaorang tak sayang aku...hehehee

Monday, May 9, 2011

:: Bintang Hatiku Buat Follower Tersayang ::

Heheheee...sebenarnya saje jew post pasal puding ni, bukannya nk bg resepi sbb resepinya dah kasi dulu...yg ini bentuk jew laen bendanya sama saja nk bg MUMMYdah jeleszz...hahahaa...jgn marah MUMMYdah nanti kene jual (^_^)


Ini puding yg aku dah potong...nak kasi Ita...sajew nk membakor ko mummyDah...


Ko tengok tu...Ita dah nak memulakan langkah-langkah untuk makan...cedappp =) tapi...aku rasa ko tak herannya MUMMYdah pasal ko pun dah reti nk wat puding ni cume ko tak der acuan cam gini jew...rasa still sama kan...apa-apa pun aku sayang ko MUMMYdah pasal ko lah yg paling byk support aku dlm dunia belog ni...sebab ko jugaklah aku rajin update belogku yg cumell & cute nihh...hehehe...


tQ jugak wat sume follower yg disayangi...kerana ko org aku jd giler berbelog sedangkn sblm ni nk update sebulan sekali pun payahhh...byk sngt vitamin M. Dulu duk giler menanam kt fb...skrg ni dah kureng sikit...i luv my belog very muchhh...

Sebenarnya Hari-hari adalah HARI IBU...

Hari Ahad baru-baru ni sume orang sibuk sambut Hari Ibu...hurmm...bagus tu sbb tanpa ibu tak mungkin kite ada di dunia ni & tanpa ibu gak siapalah kite. Tugas ibu bermula dr awal pagi & berakhir bile mereka masuk tidur pabila malam menjelang. Kalau nak ikutkan pengorbanan ibu sebenarnya tak terbalas oleh kite...dr kite kecil sampai dewasa ibulah org yg paling caring pasal kite...diaorg rela berkorban apa saje janji ank2 hepi...Sebab tulah sebenarnya hari-hari kite patut raikan hari ibu...setiap hari adalah hari yg istimewa buat ibu...sayangggg...mommy~
Mommyku...Hajah Hazmah binti Awang Kechil yg disayangi...anakanda amat-amat sayangkanmu...

Bez taw mommy aku...very da sporting...die boleh jadi kawan & die gak boleh jadi ibu...sbb itulah sesuai sngt ibu,ibu...engkaulah RATU HATIKU...



Bunge yg santekk ni utk mommyku...

Saturday, May 7, 2011

Jumpe Kawan Lama...



Hari ni bez frenz masa sekolah dulu datang ke rumah,namanya Rozita. Dah lama tak jumpe die, inilah first time die datang ke rumah selepas 21 tahun...hurmmm...lama tu...Kami chit chat sambil makan-makan...macam-macam ceritanya. Tak rasa pun lama, macam sekejap jew masa...


Insyaallah...panjang umur reunion nanti kite jumpe.

tQ,mommy

Penatnya balik dari keje nak masak lak...nasib baiklah mommy trsayang hantar lauk kat rumah...bez nyer gulai ikan masin + nanas. Sedap gulai yg mommy buat ni...

Sekarang ni duduk dekat dgn mommy kalau die masak sure hantar kat rumah nanti kalau dah pindah jauh tak merasalah masakannya lg.

Esok nak masak lontong ngan puding cik Nor kasi mommy lak...

Friday, May 6, 2011

Jalan-Jalan Kat Pasar Tani

Owhhh...pejam-celik, pejam -celik...sedar-sedar da hari Khamis pun...hurmm...cepat sngguh hari berlalu. Haduyaiii...tarikh 16 Mei dah makin hampir...byk lg keje tak settle. Kene follow up semula tokey kedai kat Bandar Pusat pasal sponser hadiah Hari Guru. Jadi petang Khamis tu aku pun pegi la ke Bandar Pusat,hurmm xmo p sorang ajak adik lah...oke,keje dah berehh jadi kite p pasar tani lah...jalan-jalan cari makan...heehee...Bez p pasar tani pasal byk makanan cedap-cedap yg penting sediakn RM jew dptlh sume yg dihajati...
Aku sangat-sangat suke mkn talam keladi so first gerai yg aku singgah meztilh gerai makcik yg jual kuih talam keladi.
"makcik kasi talam keladi singgit, kole kacang 2 hengget ngan seri muka singgit..."
tibe-tibe aku terpandang makanan ni ::
sapa taw apa nama makanan ni???
Mezti ko org tak taw kan...sebenarnya aku pun tak taw namanya...hehehee...tapi aku temuramah makcik yg jual makanan ni. Makcik tu kata tu namanya sambal hitam belimbing...makanan tradisional org Pahang. Mcm mna lak rasanye, adik aku kata cedapp...die dah bese beli & mkn sambal ni. Adik aku duk kat Pekan sbb die belaja kat UMP, Pekan tu Bandar DiRaja Pahang...selain ada kaw istana,kat situ pun ada kampung2 sbb tu lah kalau nk cari makanan tradisional Pahang senang dpt. Teringin lak nk rasa sambal tu bile adik aku kata cedapp...siap wat miting ngan adik aku..."nak beli ke tak nak erkk???" oke,beli jew laa...nak rasa.
Kalau nak taw rasanya ada masam, masin & pedas, sedap dimkn ngan nasi panas (bukan sedap dimkn begitu saja yer sbb ni bukan roti gardenia)...tapi aku tak taw mcm mna nk wat sambal hitam tu. Kwn kt tmpt keje aku (die org Pahang) bg taw kalau nk wat sambal ni yg cerewetnya sbb nk kene masak belimbing buluh tu sampai kering & jd kaler itam...makan berhari gak la...belimbing + ngan garam (tak pasti la pulak garam byk mna) rebus guna api perlahan...ltk air sikit jew sbb nnti air belimbing buluh tu kuar...masaklh smpi betul2 kering tapi bkn hangit taw...maybe jd itam sbb masam belimbing tu kot. Lg satu die kate besenya diaorg masak belimbing tu dlm tin yg dibuat khas sbb kalau masak dlm periuk jawabnye periuk tu kene kirim kt tong sampahlah bile dah siap masak...nk taw kenapa??? sbb periuk akn rosak jd hitam yg tak akan brkilat semula walau digosok brjuta kali...hahaha...oke, sambung semula cite pasal masak belimbing tu, bile dah kering barulh diaorg wat sambal hitam tapi maaflh aku tak taw lak mcm mna nk masak sambal hitam tu nantilh aku temuramah makcik yg jual sambal hitam tu bile aku p pasar tani lg..hehehe... Besenya diaorg msk belimbing tu utk simpn, bile nk guna bru amik sikit2...kire mcm belimbing awet gitu.Kalau betul cara masaknya belimbing tu boleh simpan smpai bertahun!!!
Kalau nak rasa sambal hitam datanglh ke negeri Pahang... (^_^)

Tuesday, May 3, 2011

Apalah dosa nasi lemak ni...

yummy...sedapp nyer nasi lemak ni kan? Tapi kesian kat die sebab org kata die boleh sebabkn org jadi gumok @ obesiti...huhuhu...
Dulu-dulu masa aku kecik, mak aku pernah meniaga makan kat kantin sekolah agama jual nasi lemak ni ler...tapi tak der lak org komplen jgn jual nasi lemak sbb nanti bdk-budak jadi gumok. Kalau kite tengok zaman tu bdk-bdk makan nasi lemak tak der lak yg badan cam giant...sejak ada restoran makanan segera barulah masalah obesiti ni timbul...pelik yer nape lak tak larang jgn mkn makanan segera...heran...heran...
Aku rasalah kalau kat kantin sekolah larang jual nasi lemak tak der makna gak...sebab budak tetap akan gumok...nak taw naperr??? Kalau kat rumah lg byk benda yg die boleh makan...kalau dulu nak mkn makanan segera susah sikit sbb msa tu tak byk restoran makanan segera tapi skrg ni dekat jew ngan rumah sediakn RM jew pilih ler nk yg mana satu...sebenarnya makanan itulah penyumbang obesiti...sumenye bergoreng & berlemak,kolestrol sana sini...
Kalau nasi lemak kat kantin sekolah aku tengok nasinya taklah berlemak sngt,yer la takkan makcik kantin nk letak santan byk2...kelapa mahal ooo...tak balik modal die meniaga,jual makanan kat kantin bukan boleh harga sama mcm kat luar sebab diaorg kene tender pastu tender lak bukak harga paling rendah. Macam kat sekolah aku makcik kantin tu jual nasi lemak harga 50 sen jew...byk mna sngtlh nasi,aku rasa dlm 1 senduk nasi, 1 sudu sambal ikn bilis ngan timun tu jew setakat utk alas perut bdk sampai pukul 2.15pm...hurmm...cuba la ko orang fikir relevan tak nasi lemak 50 sen yg tak berlemak tu dikatakan mengundang obesiti. Lagi sekali aku heran...
Kalau nak taw kenapa obesiti cuba pegi ke restoran makanan segera...sentiasa full house pastu ramai parents yg bawa ank-ank diaorg mkan kat situ...walhal makanan segera mahal tapi full house gak yer...itu tandanya manusia dah semakin kaya...heheee
Bile cakap pasal kaya ni teringat pulak kat satu artikel dalam al-Islam...tanda-tanda hari kiamat ramai umat manusia yg obesiti sebab ekonomi yg makmur...lg satu byk bandar-bandar baru muncul...haaa...bile banyak bandar baru muncul maknanya ekonomi makmur ler...ekonomi makmur tu samalah dengan banyak duit...kaya!!! So obesiti tu salah satu tanda-tanda kiamat akan hampir...renung-renungkanlah.