Friday, April 29, 2011

Asam Pedas Ikan Pari

Hurmm...nk masak apa yer ari ni??? Asyik makan ayam jew, apa kata ari ni kite makan ikan lak...kite masak ikan pari, nak tak? Kalau nak taw ikan pari ni bukan jew sedap dibakar & cicah ngan air asam. Kite leh gak wat masak lemak cili api, kari, pecal (masakan raja-raja Jawa ni...laen kali aku ajar wat resepi nih) atau asam pedas...janji ikan pari tu tak bau hancing. Oke,ni nak bg tips macam mana nk pastikn masakan kite sedap dan tak berbau...masa beli kat pasar kite pastikan tak ada bau hancing...kalau ada bau jgn beli sebab kalau basuh ngan air asam pun bau tu takkan ilang. Sebelum cuci,buangkn bahagian perut yg ada tulang putih tu (buang sume sampai tak der langsung bahagian tu), kemudian lumurkan ikan pari tu ngan asam jawa (limau nipis pun boleh) dan tepung beras (tak der tepung beras, tepung gandum pun oke)...biarkan selama 10 minit pastu cuci sampai bersih. Oke, kite wat masak asam pedas...ini asam pedas versi aku...so memang sempoi arr...
Haaa...tengok ikan pari tu yg akn jadi mangsa kite...hahahaa..
Ini pulak bunga kantan dan daun kesum...kot-kot ada yang tak kenal...hehehee...dua bahan ni wajib ada kalau tak, tak menjadi la asam pedas kite. Sekarang kite lihat bahan-bahannya, kalau tak der bolehlah pegi beli kat pasar sekarang juge...

Bahan-bahan:
1 ekor ikan pari, saiz sedang
15 tangkai lada kering (kalau nk lg pedas boleh letak lebih)
1/2 labu bawang besar (aku masak memang suke guna bawang besar sbb cepat, kalau bawang kecil dalam 5 biji)
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit
1 batang serai
1 kuntum bunga kantan
beberapa helai daun kesum
sedikit belacan
minyakuntuk menumis
sedikit asam jawa
garam secukup rasa

Cara-caranya, yer puan-puan...

  • lada kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai, kunyit, belacan dikisar halus (tips- letak minyak sikit dalam bahan-bahan tu semasa kisar spy bahan-bahan yg dikisar jd halusss...hahaha...macam iklan nescaffe lak!)
  • panaskn sedikit minyak tumiskn bahan yg dikisar td sampai garing dan bau wangi.
  • kemudian masukkn air asam jawa (agak-agak 3 sudu besar), sedikit air dan garam.
  • bile mendidih masukkn ikan pari (tujuan bg mendidih kejap spy ikan pari td tak hanyir sbb kuah dah betul-betul panas...tips lg tu)
  • pastu masukkn bunga kantan, daun kesum dan kacang bendi (kalau nk letak terung atau tomato pun boleh).
  • bile dah rasa asam garamnya cukup dan kuah pun dah mendidih elok bolehlah matikan api dapur. Jgn lama sangat atas api nanti lodoh lak kacang bendi tu...tak sedap.
Nampak sedap...kalau makan lg sedap kot..hehehee
taa daaa...dah siap pun asam pedas ikan pari kite.
hepi cooking (^_^)

Tuesday, April 26, 2011

Puding Cik Nor

Holla! Tak sabar nk upload resepi baru ni sbb ni lah puding yg paling sempoi abad ini. Bahan-bahan pun mudah dapat so tak der lg alasan tak nak masak...

Bahan A
1 cwn gula (buat gula hangus)

Bahan B
1 peket agar-agar serbuk (plain punyer taw)
4 cwn air
1 cwn gula

Bahan C
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh vanilla

Cara-caranya:
*Gula hangus masukkn dlm acuan
*Didihkn bahan B dlm periuk, kecilkn api kemudian masukkn bahan C
*Kacau dlm 2-3 minit atau sampai nmpk pekat
*Matikn api pastu tuang adunan puding dlm acuan yg dah letak gula hangus td
*Bekukn pastu ltk dlm peti ais...bile dah sejuk perhh...sedapp dimkn beb!!!
Oke, itulah puding yg kite belaja wat td...nk comey lg pandai-pandailh korang hias ikut kreativiti masing-masing.
Ini bile dah tuang sume adunan td bekukn jap kt suhu bilik pastu baru letak dlm peti ais. Panas-panas ni sedap mkn puding yg sejuk cam gini...klu tak caya cube arr...
Mari kite tuang ke dlm acuan...
Elok-elok, jgn sampai tertumpah...rugi
Ini acuan yg dah siap diletakkn dgn gula hangus...elok-elok wat gula hangus, jgn coklat sngt nnti pahit tak sedap. Lg satu, brhati-hati masa wt gula hangus sbb takut trpercik kene tgn boleh melecur taw...
Ini pulak serbuk agar-agar yg digunakn...bg contoh spy senang korang nk cari kt pasar raya nnti. Selamat mencuba...dah buat nnti kasi komen kt belog saya taw...

Hepi Cooking (^_^)

Monday, April 25, 2011

Anak-anak PPSMI

Tahu tak apa dia PPSMI?? PPSMI tu maknanya Pengajian Sains dan Metamatik dalam Bahasa Inggeris (Teaching Science and Mathematics in English). Dasar tu mula dilaksanakan pada tahun 2003. Bermakna dasar tu sudah berlangsung lebih kurang 9 tahun. Nampaknya tak lama lagi dasar tu akan dimansuhkan pada 2012. Pada tahun ni murid tahun 1 sudah menjalani P&P Math dan Sains dalam Bahasa Melayu berpandukan KSSR (Kurikulum Standard Sekolah Rendah).


Apa yg aku nak ceritakan di sini adalah mengenai kesan PPSMI. Kisah ni berlaku semasa perhimpunan mingguan di sekolah aku...

Guru Besar aku telah menawarkn hadiah air kotak Ribena Strawberi kpd sesiapa (murid bukan cikgu) yg dpt baca sifir tanpa ada salah...maksudnya yg boleh hafal ler. Guru Besar aku pun offerlah pd sesiapa yg nk naik ke pentas perhimpunan utk bacakn sifir 9...kemudian seorg murid tahun 5 sahut cabaran Guru Besar, naik ke pentas dan mula baca...
1 darab 9 = 9, 2 darab 9 = 18, 3 darab 9....ermmm....die dah mula tergagap-gagap...sahlah xdapat air Ribena Strawberi tu!!! Tapi....die tanya pd Guru Besar:

"Cikgu boleh tak saya baca dalam Bahasa Inggeris??"

Guru Besar aku kata, "Boleh!"

Budak tu pun mula baca sifir 9....

1 times 9 = 9, 2 times 9 = 18, 3 times 9 = 27...bla...bla..bla...12 time 9 = 108

Huhh...lancar...tak der tergagap-gagap pun...jadi dapatlah air Ribena Strawberi tu...

Agaknyer tu lah kot kesan PPSMI =)

Rendang Ayam Padang versi cik Nor

Halluu...jumpe lagi. Kali ni kite akan kongsi resepi baru, Rendang Ayam Padang (ini versi aku...sangat-sangat simple). Ini bahan-bahannya (1/2 ekor ayam):



  • 1/2 ekor ayam (letak garam & kunyit, goreng separuh masak)

  • 1/2 biji bawang besar

  • 3 ulas bawang putih

  • 15 biji cili padi (yg kaler hijau taw sbb klu kaler merah nanti bile masak xjadik kuning macam dalam gambar kat atas tu)

  • 2 batang serai

  • 2 cm halia

  • 2 cm kunyit

  • bebrapa helai daun limau purut

  • minyak utk menumis

  • garam

  • 1 keping asam keping

  • 1 cwn air

Cara-caranya:

*bawang besar, bawang putih, kunyit, halia, serai & cili padi dikisar halus.

*panaskn minyak pastu tumis bahan yg dikisar tadi sampai garing & pecah minyak.

*bile dah garing & pecah minyak masukkn 1 cawan air berserta dgn ayam yg digoreng td.

*masukkn asam keping & garam secukup rasa.

*masakkn semua tu sampai agak sebati & sedikit kering.

*lastly, masukkn daun limau purut.

*klu nk ada kuah tambah air pastu bile dah mendidih matikn api.


Senang kan?! Hurmm...mestilh sbb aku suke masak yg mudah-mudah tapi sedap...hehehe. Resepi tu xpayah susah-susah nk g kait kelapa kat belakang rumah (tu pun kalau ada pokok kelapa kat rumah kalau tak pokok kelapa kat kedai,hehee...)sbb xguna santan...haaa...dah jimat tu, kelapa kan mahal. Sudi-sudiknlah mencuba resepi aku ni terutamanya follower aku yg nama Kak Meed tu...hehehee


Hepi Cooking (^_^)

Saturday, April 23, 2011

Sardin Hutan

Aii,sume...ni ada resepi baru namanyer SARDIN HUTAN. Resepi ni diperturunkn sempena permintaan salah seorg follower tersayang aku. Hehehe...sebenarnya sempoi jew nk masak sardin hutan ni al-maklumlah masak-masak kat hutan so kite guna apa yg ada jew la.


Oke, ni bahan-bahannya:


  • 1 tin sardin (gambar tu guna sardin tin besau taw so bahan-bahan ni utk sardin tin besau lah)


  • 1 labu bawang besar


  • 3 biji cili besar


  • sedikit minyak utk menumis


  • 2 ulas bwg putih


  • 1 keping asam keping


  • garam secukup rasa

Cara memasak:


  • panaskn minyak pastu tumis bawang besar ngan bawang putih sampai wangi.


  • masukkan cili besar kacau-kacau 1 minit kemudian masukkan sardin, asam keping & garam.


  • masak sardin hingga pecah minyak, agak-agak dah garing bolehlah matikan api.

Sebenarnya sardin yg aku masak masa camping ari tu tak letak bwg putih ngan asam keping pun sbb benda-benda tu xder...hehehee...tu pasallah aku namakn sardin hutan tapi klu kat umh masaklah guna resepi yg aku kasi tu bknnyer apa takut loya lak!! Kat hutan tak kisah sbb zuhud, perut leh terima apa jew...ahakkss
Hepi cooking dearz (^_^)

Friday, April 22, 2011

Aku @ Camping

Hari last 17 April 2011, posing kat pentas VIP. Selesai jew majlis penutup sume peserta camping berposing sakan termasuklah group kami...sampaikn pentas VIP pun boleh jadi tmpt amik gambar...
Bersama kontigen Medan, Indonesia.
Haaa...ni pulak aku yang skema tahap gaban, pakai uniform kenelah skema. Macam pegawai polis la pulak!!!
Gambar ngan Steve lagi...

All About Scouts Jamboree Camping Part 4

Kitaorg masak-masak lepas hari hujan...resepi roti kepal. cikNor yg kasi nama tu sebab roti tu tak nak melekat jd lepas celup telur, golek-golekkan dlm serbuk roti cikNor kepalkan ler takut terburai...hehehee...tengok tu betapa ramainya pembantu chef (^_^)Ta daaa...inilah die roti kepal tu...macam nugget lak. Walaupun rupenya tak comey tapi rasanya meletopp...cicah ngan mayonis...yummyy...
cikNor tengah masak menu rasmi time camping...sardin ler apa lagi. Sebenarnya sardin ni yg lebih wat roti kepal supaya tak membazir cikNor masaklah pulak sardin ni untuk wat sandwich masa supper nanti.

Alatan memasak pun sempoi jew...sudip tak der so guna jew la mana yg ada...dalam hutan kene survivor la sikit beb!
Inilah hasil air tangan QM kite...kalau dah lapar, sardin cam gini pun sodapp...
Sardin ni kitaorg nk wat sandwich untuk supper, balik dari Malam Kebudayaan budak-budak tu sume masuk khemah terus tidur tak lalu dah nk makan lastly, sardin ni dibuat sandwich utk sarapan pulak...hehehee...

All About Scouts Jamboree Camping Part 3

Ni kitaorg together-gether wat pagar kawasan khemah SKJ1. My pupil yg nama Rosman tu memang boleh diharap bdknye, buktinye dgn penuh rasa tanggungjawab die kejutkn cikNor kat khemah..."Teacher, bangun...dah pagi!!!" Aduyaii...satu kem boleh dengar die kejutkn cikNor...malunyer...die tak taw yg cikNor dah bangun sebenarnya, lps kejutkn diaorg sume bangun mandi & solat cikNor lepak semula dlm khemah....bertuah punye budak...hikhikkk...mesti cikgu laki kat khemah sebelah dengar.Ini kitaorg lepak lepas bersih tapak untuk pasang khemah...penat maklumlah hutan,
Ini pulak krew-krew yg banyak tolong cikNor. Kak Ja, Rosnah, Fiza & Sue...tQ so much. Selalu dtg teman cikNor kat kem.

Azhar pun banyak tolong jugak terutama bab-bab pertukangan tapi ni die tgh menyapu daun-daun kering.
Manalah budak-budak ni...org nak tunjuk cara wat gajet kasut, diaorg lari lak...sudahnya cikNor yg wat gajet kasut kat khemah diaorg...hampehh betuiii...
Ku menunggu...ku menunggu kau datang tolong aku buat gajet =) na na na na....

All About Scouts Jamboree Camping Part 2

Mulanya cikNor wat gajet ngan dak Rosnah tapi pastu tinggal cikNor sorg jew pasal die lari ke stadium latih bdk olahraga. Tu pasal yg jadi dua jenis ikatan tu...First time camping cikNor wat gajet, besenya cikgu laki yg wat & cikNor juz QM jew.Ni saat-saat cikNor menunjukkn skill wat gajet. Besenya scouts kalau wat gajet guna ikatan buku sila, simpul balak atau bunga geti tapi cikNor guna ikatan cross stitch (silang pangkah)...hahaha...tapi tu kire orait la dr kwn cikNor yg sorg tu main ikat jew, yg tu die kata ikatan cikgu PJ...hikhik... Bertungkus-lumus cikNor menyiapkn gajet tmpt barang. Cikgu laki tak der masa tu sebab g solat Jumaat. Kononnye nk surprisekn cikgu laki ler tu sebab tu pulun sakan, bile balik dari solat tengok gajet dah siap...nak riak la tu...hahahaa..
Bahagian yg nmpak ni dakRosnah yg wat...ni la namanya ikatan cikgu PJ...hahaha...cikNor lak tgh wat cross stitch. Suke ati kitaorg jew ikat gajet tu janji melekat....hehehee...

All About Scouts Jamboree Camping Part 1

Hi, i'm back!!! Sebenarnya penat camping tak abes lg tapi tak sabar-sabar nk update belog sebab byk yg nk story-mory kat villakamimicasamawar. Haaa...tu gambar ngan mat saleh dari Australia, namanya Steve. Lama gak die lepak & chit-chat ngan kitaorg...pastu die kasi duit RM50 suruh belanja my pupils an ice-cream...cool . Thanks, Steve =)
Ini ari last kat Kem Tengku Mahkota Bandar Tun Razak Jengka. Sumenya nampak gumbira sebab dah nak balik...hehehee
Ouhhh...ni gamba yg paling sweet, gamba group kitaorg ngan kontigen dari Medan, Indonesia.

Camping tu sangat-sangat happening sebab international camping...ada kontigen dari Kelantan, Terengganu & beberapa daerah di Pahang. Kontigen dari luar pulak Thailand, Singapore & Indonesia. Walaupun penat tapi bez & berbaloi sebab dpt kenal ramai org pastu byk la idea-idea baru pasal ilmu pengakap. Apa yg pasti my pupils pun seronok sbb brjaya habiskn sume aktiviti lencana yg diberi...penuh kad aktiviti ngan cop so layaklah diaorg terima lencana aktiviti. Mesti diorg eksyen giler pasal bkn sume kwn-kwn diaorg dpt, huhuu...makan hati member yg tak dapat join camping tu. Ari Isnin masa assembley diaorg terima lencana aktiviti ngan sijil...cikNor pun tumpang bangga utk diaorg.

Tuesday, April 12, 2011

Dear Blog Part 2

Nampaknya mulai hari esok aku akn cuti berbelog...sbb kene bawa bdk sekolah aku pergi camping Jambori Pengakap kat Kem Mahkota Bandar Tun Razak Jengka, lama tu sampai hari Ahad. Camping kali ni lg besar sbb melibatkn penyertaan dr luar negara. Sekolah aku bawa 10 org bdk jew sbb bajet ciput...huhuhu... Balik dr camping nanti baru boleh update cite baru kat villakamimicasamawar.

Monday, April 11, 2011

Hurmmm...yummy...Red Velvet & Chocolate Moist

Imah (Nor Rahimah), tQ banyak-banyk sbb watkan kek red velvet & chocolate moist belanja kitaorg makan...wlupun kek tu sebenarnya nk celebrate bufday Insan...tapi tak kisahlah kami tolong potong & makankan yea...tu ar sape suruh ko tak dtg, kami ni pantang bab-bab makan ni...hehehee... Malam tu cikNor tengok kt internet red velvet tu...hurmm...yummy...tak sangka lak Imah wat & bawa gi meeting Ahad tu...dapat gak rasa. Chocolate moist pun sedappp...bez ar Imah...betul-betul sweet moment. Hubby cikNor pun puji, die kata sedap...susah die nk puji taw...ni memang betullah sedap... Yang bez nyer siap tapau lagiii....

Jejak Kasih...after 21 years

Ahad yg indah...sangat-sangat indah. Setelah sekian lama berpisah akhirnya berjaya jugak cikNor ngan Ita kumpulkn kawan-kawan masa form 1 (1986) dari Sekolah Menengah Jengka 10. Seronok dapat jumpe semula...macam-macam la story yg kuar...hehehe...gitu la agaknye klu dah lama tak jumpe kot. Terima kasih kpd sume kawan-kawan yg sudi luangkan masa hadir pd hari tu...Ita, Midah Rahman, Midah Othman, Zam, Ismaniah, Yati, Salina, Nasha, Naza, Irman, Ishak, Shamsul, Imah, Ayu dan cikNor sendiri =) Lepas ni INSYAALLAH, kite akn jumpe lg masa reunion pd 3 Julai 2011...moga-moga hari tu lg ramai akn hadir dan bertambah meriah lg...kite kasi gegar kat Research lak...hahahaa...

Tuesday, April 5, 2011

Resepi Baru...terbaekk dr ladang...

Hari ni cikNor nak perkenalkan satu resepi baru...resepi ni sesuai masa perkhemahan,terutamanya perkhemahan pengakap la...hehehe...

MEMPERSEMBAHAKAN....TELUR BAKAR.... (^_^)
Hebatkan...telur pun boleh dibakar...hehehee
Walaupun dah dibakar secara tak sengaja isi dalamnya tetap gak sama, rasa pun masih sama lg...
Sebenarnya ada kisahnya disebalik kejadian tersebut...adik kesayangan cikNor bg taw nak rebus telur,so macam biasalah isi telur,isi air dlm periuk pastu masak. Tapi die terlupa telur yg rebus tu kt atas dapur hehehee...sampai kering air...maka telur tu pun bertukar drp telur rebus kepada telur bakar...transformm...hehehehe...

Masak Kicap Sempoi

Masak kicap??!!..apa kelas la kasi resepi masak kicap...hehehe...tapi tak pe mana la taw kot2 ada org yg sudi mncuba resepi I yg sedap lg sempoi ni...hehehe...cer cube...cer cube...Ini resepi utk 1/2 ekor ayam.

Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam
1 biji tomato
1 btg serai
1 biji bwg bsr
2 ulas bwg putih
1 inci halia
beberapa biji cili padi
1 sudu bsr sos tiram 5 sudu bsr kicap pekat manis...klu nk sdp kicap kipas udang
sedikit minyak utk menumis

So let's masak-masak...cara-caranya :
  • ayam dilumur garam + kunyit, goreng setengah msak.
  • tomato + bwg bsr + bwg putih + halia dikisar halus.
  • panaskn minyak, serai dititik dan tumis.
  • kemudian masukkn bhn kisar dan tumis hingga wangi.
  • masukkn kicap & ayam yg tlh digoreng td berserta dgn cili padi (cili padi masukkn sebiji2 jgn tumbuk...klu nk tumbuk pun boleh jugak,polis xtangkap...hehehe)...bknnye apa klu masukkn sebiji2 bdk kecik nk mkn xlah pedas itu jew sbbnye =)
  • klu nk byk kuah ltk sedikit air...lastly masukkn sos tiram kacau rata2 bile dah agak sedap...ta da...boleh angkat & makan dgn nasi putih.

Hepi cooking ! (ni trademark I bile kasi resepi...hahaha...)