Tuesday, February 8, 2011

Jom Masak-masak ! (Laksa Johor)

en. Hubby punyer faberite...laksa Johor
Oke, hari ni kite belajar masak laksa Johor pulak. Laksa Johor jarang dijual kat warung atau kedai-kedai biasa kecuali kat Restaoran Laksa Shack...so kira eksklusif gak la resepi ni...hehehe...

Kat bawah ni bahan-bahannye yea Cik Kiah :
1 ekor ikan tenggiri (kalau xder ikn kembung/selayang pun boleh tapi 1kg jgn lak 1 ekor!)
2 paket kecil rempah kari ikan
1 biji kelapa (amik santan jer...hampasnyer buang taw...)
2 sudu besar kerisik
2 keping asam keping
1 ikat daun kesum
2 batang serai
2 inci halia
1 bungkus spegeti
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
ulam untuk tabur atas laksa (timun, kacang panjang, bunga kantan & daun pudina)
limau kasturi
sambal belacan

Sekarang mari kite tengok mcm mna nk masak lak.
  • Ikan direbus, keluarkn isinya & kisar.
  • Bawang merah + bawang putih + halia + serai dikisar lumat (Bahan A).
  • Tumis bahan A sampai wangi lps tu masukkan rempah kari masak sampai pecah minyak.
  • Masukkn isi ikan & santan (kalau agak pekat, tambah air sikit taw).
  • Kisar daun kesum kemudian campurkn dlm kuah td.
  • Masukkn asam keping & garam secukup rasa.
  • Masak kuah sampai mendidih.
  • Jangan lupe rebus spegeti sampai lembut kalau tak mkn kuah jer pulak...
  • Ulam-ulam td dihiris comey-comey untuk tabur atas laksa.
  • Bile dah siap bolehlh memulakan upacara....makannnn =)

Hepi cooking !

Monday, February 7, 2011

Pudingku...

Inilah puding kesukaan saye...
Sekarang mari kite potong & mkn sama-sama...
Ermmm....yummy,sedapnyer =)

Sekarang saye turunkn ilmu buat puding tu,mna la taw kot-kot ada yg berminat nk try buat.

Bahan-bahan (untuk loyang sebesar 7cm) :
3 biji telur ayam gred A
1 cwn gula (buat gula hangus)
3 keping roti putih (buang tepi yg kaler coklat tu)
1/2 cwn gula
1 cwn susu cair
1 cwn air
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar vanilla

Cara-cara untuk menjadikn bahan-bahan tersebut boleh mkn dgn enaknya...hehehe
  • tuangkan gula hangus dlm loyang (rata dlm loyang tu)
  • atur roti hingga menutupi lapisan gula hangus
  • pukul gula+telur+vanilla sampai sebati & larut (jgn over pukul nanti jd berbuih msa kukus, tak comey woooo...)
  • masukkan susu cair, kacau sebati
  • masukkan air + tepung kastad (yg dah dilarutkan dengan sedikit air)
  • kacau rata supaya sebati
  • tuang adunan dlm loyang tadi (tapis adunan msa tuang supaya xder yg ketul-ketul)
  • kukus antara 30-45 minit
  • kalau nak taw da masak @ tak, cucuk tgh-tgh puding tu dgn lidi. klu xder lekat kat lidi maknanye da masak
  • kalau nk lg sedap simpan dlm peti ais dulu pastu baru mkn...mmmm,yummy

TIPS ~ buang pusat telur ( kaler jernih yg melekat kt kuning telur spy puding kite tak bau hanyir).


 Selamat mencuba, hepi cooking =)

Friday, February 4, 2011

Dear Blog Part 1

Malam ni ingat nk update blog...tapinyer asyik duk edit gambar sedar-sedar dah larut malam. Hurmm...mata da ngantuk, tidur dulu ler. Esok saje aku uploadkn cite baru. Esok aku nk upload resepi Laksa Johor dan puding roti. Ermm...yummy =)

Good night...ZZzzzzz ~

Thursday, February 3, 2011

NILAM

Hi, jumpe lg. Kali ini aku nk kongsi cerita tentang NILAM. Hurmm...apa itu NILAM? Nadi ILmu Amalan Membaca itulah makna NILAM. Semua sekolah seluruh Malaysia wajib jlnkn program ni (baekkk...boss!!! heheee) wajibun...taw =)

Gambar kat atas tu cover buku NILAM. Ini untuk bdk Tahap 1 (Tahun 1, 2 & 3). Tahap 2 (Tahun 4, 5 & 6) mcm ni jugak cuma tukar tajuk jer...Tahap 2 =)




Ini pulak info tentang NILAM. Dulu di Pahang program ni dinamakn BUKTI (Baca Untuk Tingkat Ilmu) tapi sekarang dah diselaraskn seluruh Malaysia so namanye ditukar kepada NILAM (format programnye sama cuma tukar nama jer).
Setakat ini di sekolah aku dah berjaya menghasilkan dua orang tokoh NILAM peringkat sekolah. Tahun 2011 ini rasanye bertambah lg tiga orang kot...sumenya bdk perempuan. Nape erkk???

Wednesday, February 2, 2011

Jom ke sekolah

Sudah masuk minggu ke-5 sekolah. Wahhh, keje dah mula dtg bertimpa-timpa! Firstly,aku kene siapkn buku-buku NILAM untuk diagihkn kpd murid-murid tahun 2 hingga tahun 6. Murid tahun 1,bln Jun bru start program NILAM so KIV dululah diaorg punye. Bukannye apa aku kene dulukn duit sendiri utk cetak buku2 ni...huhuuu (Berkorban apa saja...harta ataupun nyawa...itulah CIKGU).
Thn ni aku dpt harga murah sikit dr thn2 sblm ni...last year utk buku ni saja aku kene dulukn RM1600.00 utk cetak buku NILAM. Thn ni aku belanja just RM700.00...suke sngt sbb murah...hehehee (Thank you to Bestrade kat Bandar Pusat - lps ni aku jd pelanggan ttap cetak buku NILAM kt situ pulak ler).
Sebagai Guru Media yg bertanggungjawab (ewahh, sape lg nk puji klu bkn diri sendiri! hehehee...) aku dah mula edarkn jadual kosong utk sume guru BM dan guru BI untuk catatkn kelas masing2 dlm jadual tu supaya dlm bln Februari ni program NILAM dah boleh dijalankn.
Ari Jumaat/11 Februari Majlis Pelantikan Pengawas Sekolah dan Pengawas Pusat Sumber Sekolah. Hurmmm...tapi aku xder la ari tu...aku kene g temuduga kat Sek Men Sri Tualang Temerloh. Haduiii...kene study sikit ni, nnti xtaw lak nk jwb bile kene soal...NKRA, KSSR, PIPP, KPI, pedagogi, bla...bla...bla...moga aku suksess. Alamak, gambar parport xder ar...kene g photoshot dlu ni =)
Wlupun aku xder kt sek ari tu, jgn bimbang en. Azrul, I otw siapkn brosur...surat lantikan pun I dah siapkn...so don't worry, everything is settle.